Zabuton

Haal je veel voldoening uit meditatie, maar voelen je enkels, knieën en andere gewrichten wat stram aan na een oefening? Dan is het hoog tijd om uit te kijken voor een hoogwaardig en comfortabel meditatiekussen. Zo is er de zabuton. Dit is een van oorsprong Japans plat kussen dat door zijn vorm en materiaal een uitstekend hulpmiddel tijdens je meditatiesessies. Deze meditatiemat is een 5 centimeter dik en tussen de 70 en 90 centimeter breed. De meditatiemat is een mooi, comfortabel en duurzaam voorwerp. Na verloop van tijd ben je er echt aan gehecht!

In het algemeen zijn er een drietal soorten meditatiekussens. De ronde kussens zijn geschikt om op te zitten en je benen rustig in de lotushouding te plaatsen. Kussens in de vorm van een V of een halve maan meditatiekussen doen hetzelfde maar laten je toe je benen dichter bij je te trekken. De zabuton tenslotte helpt je om je knieën en enkels zacht op de grond te laten rusten. Je kunt een zabuton combineren met een rond kussen of een halve maan kussen.

Een mat om op te mediteren heeft veel voordelen

Dit zijn zeker enkele voordelen om te overwegen als je eraan denkt een meditatiemat te kopen:
- De meditatiemat ondersteunt je knieën en je enkels
- De meditatiemat zorgt ervoor dat je je warmte bewaart en je ledematen niet gaan afkoelen of verstijven
- De meditatiemat beperkt de druk op je benen en laat je toe je vrijuit te focussen op je ademhaling.
- Je energie stroomt door je lichaam en je voelt je vrij.

Je Zabuton is een veelzijdig voorwerp

Je kunt een zabuton op verschillende manieren gebruiken. Het belangrijkst is dat je je goed voelt. Je kunt de meditatiemat gewoon plat op de grond leggen bijvoorbeeld, maar je kunt ook een deel omplooien en dan op het dubbele deel gaan zitten. Zo kantel je je bekken naar voren en bevinden je knieën en je enkels zich zeker lager dan je heupen. Ook kun je een zabuton combineren met een rond of V-vormig meditatiekussen. Je mat is op die manier je eigen kleine en intieme plaats van bezinning. Op de hoek van de mat kun je een object leggen dat veel waarde voor jou heeft.

De meditatiematten die je vindt op Yogamat Online zijn gemaakt van organisch katoen en zijn gevuld met wattenkatoen. Ze zijn makkelijk wasbaar en drogen ook gemakkelijk. Het merk Ecoyogi heeft matten in verschillende kleuren.

In Japan vind je een zabuton in elke huiskamer

Niet alleen is een zabuton een handig instrument om de kwaliteit van je meditatie te verbeteren. Het is ook gewoon een mooi en leuk object in je interieur. In Japan vind je wel een zabuton in elke huiskamer. Deze mat past helemaal in een rustgevende, zuivere interieurinrichting. Alleen al kijken naar je mat zal je een goed gevoel geven. In Japan zitten mensen vaak gewoon op de grond op een meditatiemat tijdens een gesprek of om te eten. Daar combineren ze vaak een mat met een zaizu. Dat is een arm en een rugleuning die losweg op de grond staat, heel comfortabel.

Kortom, wens je je momenten van meditatie intens te beleven en hierbij ook te denken aan je lichamelijk comfort en welbehagen, kijk dan op Yogamat Online voor een stijlvolle, comfortabele en duurzame zabuton. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Lees meer