Neti pot

Neti pot kopen?

Het gebruik van de Neti pot is een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische leer.  Ayerveda is een uit India afkomstige gezondheidsleer die zich richt op een holistische benadering van lichaam, ziel en geest.

Waarom en hoe een Neti pot gebruiken?

Een Neti pot is een kannetje dat speciaal ontworpen is om je neus ingangen, neus membramen, voorhoofdholtes te reinigen. Je kunt de Neti pot gebruiken voor het behandelen van symptomen van nasale allergieën, sinus problemen of verkoudheid.

Als jij ervoor kiest om je eigen zoutwater oplossing te maken, is het belangrijk om gebruik te maken van gedistilleerd of gesteriliseerd water. Leidingwater is goed indien je het water een paar minuten hebt gekookt. Laat het gekookte water afkoelen tot het lauw is alvorens je het gebruikt om te spoelen.

Voor het maken van een zoutoplossing kun je het beste gebruik maken zuiver Himalaya zout. Los het zout op in een verhouding van ongeveer:  1:1 dus één gram zout op één deciliter gedistilleerd, gesteriliseerd of gekookt water.

Als je de Neti pot wilt gebruiken, kantel je hoofd zijdelings boven een wasbak of gootsteen en plaats de uitloop van de Neti pot in het bovenste neusgat. Haal adem door de geopende mond, giet het zoute water zachtjes in het bovenste neusgat zodat de zoutoplossing door het onderste neusgat kan weglopen. Herhaal bovenstaande uitleg bij het andere neusgat.

Zorg ervoor dat de Neti pot na gebruik wordt schoongemaakt met gedestilleerd, gesteriliseerd of gekookt water. Laat de Neti pot vervolgens drogen in de open lucht.

Hier bij Yogamat-online kun je een Luxe Neti pot kopen  en zuiver Himalaya zout.