Bikram - Hot

Voldoende grip tijdens Bikram yoga met een hot yoga mat

Wie yoga gaat beoefenen heeft de keuze uit verschillende vormen, waaronder Hot en Bikram yoga. Deze vormen van yoga worden steeds populairder, omdat het je verschillende voordelen kan opleveren. Je raakt onder andere afvalstoffen kwijt en je spieren worden flexibeler. Het zijn echter wel een vormen van yoga waarbij je erg veel gaat zweten. Hierdoor is niet ieder yogamatje even geschikt. Wat voor soort yogamatje kun je dan het best gebruiken tijdens Bikram yoga? Lees verder om te weten te komen wat een geschikte Hot yoga mat - Bikram yoga mat is.

Wat is Bikram yoga?

Bikram yoga wordt ook wel hot yoga genoemd. Deze naam is goed te verklaren, aangezien je oefeningen uitvoert in een ruimte met een temperatuur tussen de 34 en 40 graden Celsius. Tijdens een sessie van zo’n 90 minuten voer je 26 verschillende oefeningen uit, die je steeds weer herhaalt. Doordat iedere oefening je voorbereidt op de volgende, kunnen ook beginners meedoen. Deze vorm van yoga is vooral erg intensief door de hoge temperatuur in de ruimte. Doordat je hierdoor erg veel gaat zweten, is het aan te raden om verspreid over de dag voldoende water te drinken.

De voordelen van Bikram yoga

Er zijn verschillende voordelen die je kunt ervaren wanneer je Bikram yoga gaat beoefenen. Een van de belangrijkste voordelen is het kwijtraken van afvalstoffen. Doordat je erg veel zweet tijdens hot yoga, raak je namelijk een hoop slechte stoffen kwijt. Daarnaast zorgt de hoge temperatuur in de ruimte ervoor dat je spieren flexibeler worden. Hierdoor wordt de kans op blessures kleiner. Verder wordt er tijdens hot yoga gebruikgemaakt van ademhalingsoefeningen. Hierdoor leer je je ademhaling beter te reguleren, waardoor je meer rust ervaart. Ook kan deze vorm van yoga je meer uithoudingsvermogen, kracht en evenwicht opleveren. Het beoefenen van Bikram yoga kan er dan ook voor zorgen dat je jezelf een stuk fijner gaat voelen.

Wat is een goede Bikram yoga mat?

De grote hoeveelheid zweet die geproduceerd wordt tijdens het beoefenen van Bikram yoga, kan ervoor zorgen dat de meeste yogamatjes niet geschikt zijn. Je kunt door het zweet namelijk grip verliezen, waardoor het moeilijk wordt om je oefeningen uit te voeren. Het kan daarom verstandig zijn te kiezen voor een speciale Hot yoga mat - Bikram yoga mat. Vooral Liforme en Ecoyogi PRO Grip matten van natuurrubber zijn geschikt als hot yoga mat. Deze exemplaren hebben namelijk een speciale bovenlaag die het zweet goed kan opnemen, waardoor je geen grip kwijtraakt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een Jade Harmony Professional matje. Deze hot yogamat van natuurrubber heeft geen speciale bovenlaag, maar neemt het zweet op als een soort spons via de open celstructuur. Dit zorgt er wel voor dat je wat meer tijd zal moeten besteden aan het schoonmaken van dit yogamatje.

Hot yoga met een yoga towel

Naast een speciale Bikram yogamat die het zweet absorbeert, is er nog een alternatief: een yoga towel. Je kunt namelijk ook een yogamatje met een gesloten celstructuur gebruiken tijdens Bikram yoga. Door de gesloten celstructuur zal het zweet echter niet opgenomen worden, waardoor je grip verliest. Dit kun je oplossen met een yoga towel. Je plaatst deze over de Hot yoga mat - Bikram yoga mat en zodra je begint te zweten zal de handdoek het zweet opnemen. De yoga handdoek wordt stroever wanneer deze vochtiger wordt. Hierdoor levert de handdoek meer grip op naarmate je meer gaat zweten. Net als met een speciale Bikram yogamat kun je met behulp van een yoga towel rekenen op genoeg grip, zelfs wanneer je veel zweet.

Bikram yoga mat voor intensief gebruik

Een Bikram yoga mat van bijvoorbeeld Liforme, Ecoyogi of Jade werkt erg goed om het zweet op te nemen. Toch zit hier ook een nadeel aan verbonden. Doordat de yogamatjes gemaakt zijn van natuurrubber slijten ze namelijk sneller. Wanneer je intensief gebruikmaakt van jouw hot yogamat zal je deze dan ook vaker moeten vervangen, omdat er sneller stukjes af kunnen breken. Heb je geen zin om regelmatig een nieuwe hot yoga mat aan te schaffen? Dan kun je kiezen voor een yogamatje dat erg geschikt is voor intensief gebruik in een studio, zoals de Ecoyogi studio of de Manduka PRO en PROlite matten. Bij deze matten verlies je echter wel grip wanneer je veel gaat zweten, waardoor het gebruik van een yoga towel zeker aan te raden is.

Doordat er verschillende mogelijkheden zijn wanneer je Bikram yoga beoefent, is er voor iedereen wel een geschikte oplossing te vinden. Je bepaalt helemaal zelf of je jezelf fijner voelt met een speciale hot yoga mat of een studio mat met een yoga towel.

Lees meer