Pilates mat

AANBIEDING


€78,50 €68,50

Een stabiele Pilates mat kopen

Als je regelmatig naar een yoga en/of pilates les gaat zou het je kunnen opvallen dat de matten die worden gebruikt tijdens de lessen veel op elkaar lijken. Toch zijn er verschillen en deze komen met name voort uit het comfort niveau en je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Vooral de mat dikte maakt het grote verschil als het gaat om balans vinden in je yoga oefeningen terwijl comfort en veerkracht juist heel belangrijk zijn bij Pilates omdat je hier meer rollende beweging maakt en meer op je zijkant ligt waarbij je uitstekende botten meer onder druk komen te staan. Denk hierbij als voorbeeld aan je heupen en je wervelkolom.

De dikte van een Pilates mat

Bij yoga is een standaard sticky mat tussen de 3 en 6 millimeter dik. De gemiddelde dikte van een yoga mat is dan ook 4,5 millimeter. Een relatief dunne mat op een stevige ondergrond geeft je een optimale balans tijdens het uitvoeren van je yoga oefeningen. Dit terwijl een dikkere mat meer, comfort veerkracht en ondersteuning geeft maar je problemen kan opleveren als je balans oefening zou willen doen. Voor Pilates wil je juist een dikkere mat die meer veerkracht heeft en die de rollende en zijdelingse oefeningen ondersteund. Voor een Pilates mat is de gemiddelde dikte tussen de 5 en 15 millimeter. Hiermee willen we niet zeggen dat de matten die voor yoga worden gebruikt niet als Pilates mat kunnen worden gebruikt maar deze zijn wel minder comfortabel. Hierbij speelt je persoonlijke voorkeur dus een belangrijke rol.

Gebruikte materialen voor een Pilates mat

Het type materiaal dat men gebruikt bij Pilates matten is in veel gevallen hetzelfde als bij yogamatten. Denk hierbij aan PVC, rubber en TPE. Toch kunnen er ook behoorlijke verschillen zijn. De verschillen ontstaan vooral als je veel grip nodig hebt of als de matten een stuk dikker en comfortabeler moeten zijn. Zo heb je voor een actievere vorm van yoga matten nodig die ook hun grip behouden onder zweterige omstandigheden. Hierbij moet je denken aan matten van de merken Jade, Liforme en Ecoyogi. Deze matten worden gemaakt van natuurrubber met een open celstructuur of met een speciale toplaag die vocht absorbeert. Andere eco-vriendelijke oplossingen kunnen hennep, kurk of katoen zijn. Deze materialen hebben te weinig veerkracht en comfort voor het gebruik als Pilates mat. Als je een dikkere veerkrachtige en comfortabelere Pilates mat zoekt dan kom je vaak op materialen als TPE, EVA schuim en NBR. Het grote voordeel van deze materialen is dat ze minder zwaar zijn als matten gemaakt van PVC en rubber.

Bij het kiezen van het materiaal voor de juiste Pilates mat zal de dikte van de mat een belangrijke rol spelen. Het gewicht van de mat kan namelijk uiteen lopen van 1 tot meer dan 10 kilo.

De lengte en breedte van een Pilatesmat

Voor Pilates doe je vooral veel grond oefeningen op je rug, buik en zijkant. Hiervoor is het belangrijk dat je voldoende ruimte en dus ook lengte hebt om je oefeningen comfortabel te kunnen uitvoeren. Er zijn dan ook verschillende lengtes (173 t/m 216 cm ) en breedtes (55 t/m 80 cm) verkrijgbaar. Let wel op dat de keuze voor lengte, breedte en materiaal een belangrijke factor vormt voor het gewicht van je mat.

Is er een ideale lengte of breedte? Op zich kun je stellen dat deze er niet is maar als we je hierbij mogen adviseren dan houden wij eigenlijk de volgende stelregel aan. Als je op de mat gaat liggen moet je minimaal aan alle zijden 1 cm ruimte over hebben. In de ideale wereld zou dit 10 cm mogen zijn.

Overwegingen bij het kiezen van de juiste Pilates mat.

Bij het kiezen van de juiste Pilates mat willen we je graag nog een aantal punten ter overweging meegeven. Een dikkere mat heeft als groot voordeel dat deze vaak comfortabel en veerkrachtiger is. Echt ideaal als je veel liggende oefeningen moet doen. Het nadeel van een dikkere mat is dat deze aanzienlijk meer ruimte inneemt en dat deze ook minder handig te vervoeren is. Een ander nadeel van een dikke luchtige lichtgewicht mat kan zijn is dat deze minder snel vlak gaat liggen op de vloer.

Als je gevoelige gewrichten hebt of andere lichamelijke klachten dan is het extra belangrijk om voor een dikkere en comfortabele mat te kiezen. Een andere belangrijke overweging is de dichtheid van de mat. Dit bepaald voor een belangrijk deel het gewicht maar ook de veerkracht. Zo kan een mat met dezelfde dikte toch heel anders aanvoelen. Dit komt voornamelijk door de luchtigheid van de mat.

Hier bij Yogamat-online hebben wij vooral de relatief dunnere Pilates matten die zowel geschikt zijn voor yoga maar ook zeker voor Pilates. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste Pilates mat dan adviseren we je graag.

Lees meer