Veel gestelde vragen over yogamatten

Klanten stellen ons regelmatig vragen over een yoga mat. Hieronder proberen we de diverse vragen te beantwoorden.

  1. Wat kan ik doen aan een nieuwe gladde yoga mat (PVC)?
  2. Welke yoga mat heb ik nodig?
  3. Waarom kiezen voor een milieu of eco vriendelijke yoga mat?
  4. Heb ik een Yoga handdoek nodig?
  5. Hoe kan ik mijn yoga mat het beste wassen?
  6. Wat is de Öko (Oeko) tex standard 100?


Wat kan ik doen aan een nieuwe gladde yoga mat (PVC)?

Veel nieuwe yogamatten hebben een dunne filmlaag waardoor ze in het begin een beetje glad kunnen aanvoelen. PVC Yogamatten worden gemaakt met behulp van grote walsen om de juiste dikte te krijgen. Om te voorkomen dat de yogamat blijft plakken aan de wals voorziet men deze van een olieachtige substantie. Deze dunne filmlaag verdwijnt door de mat actief te gebruiken. Je kunt dus eigenlijk zeggen dat een matje steeds stroever wordt naarmate je deze vaker gebruikt. Om dit proces te versnellen is het verstandig om een nieuw mat eerst met een ouderwetse boender, een Vileda (Non schratch) spons of vergelijkbare spons goed schoon te maken. Dit kun je doen in combinatie met een sopje van 50% water en 50% ecologisch schoonmaakmiddel. Maak hierbij dus geen gebruik maken van een agressief schoonmaakmiddel. Hiermee kun je de het product beschadigen. Een ander goed schoonmaak middel is Mat Renew van Manduka.

Lees altijd eerst de bijgeleverde productbeschrijving alvorens je een mat gaat schoonmaken of behandelen.

Als je klaar bent met het schoonmaken van een yogamatje kan het zijn dat deze water heeft opgenomen. leg dan een grote handdoek op de grond waarop je vervolgens de mat plaatst. Rol nu de mat en de handdoek op en knijp of druk het overtollige water er zoveel mogelijk uit. Je kunt deze actie eventueel nog een keer herhalen. Laat de mat vervolgens goed drogen. Dit kun je het beste doen door een mat uitgerold op de grond te laten liggen. Het is aan te bevelen om deze op te hangen zodat de lucht vrij spel heeft en deze dus sneller kan drogen. Let op dat het drogen wel 1 of 2 dagen en mogelijk zelfs langer kan duren. Als je een yogamat niet goed droogt kan deze nat, glibberig, en zelf een beetje slijmerig aanvoelen.

Welke yoga mat heb ik nodig?

Welke mat je nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van de vorm van yoga die je beoefent. Er zijn veel verschillende vormen zoals Hatha, Iyengar, Ashtanga, Bikram, Power, Raja, Kundalini, Prana Yoga en nog veel meer. Sommige van deze vormen zijn meer dynamischer dan de andere vormen. Als jij één van deze dynamische vormen beoefent dan heb je een yogamat nodig die je een combinatie van grip, stabiliteit, comfort en sterk materiaal heeft. 

Als je veel zweet heb je een matje nodig die het zweet goed absorbeert of maak je gebruik van een combinatie van een yogamat met een yoga handdoek. Een belangrijk onderdeel van je keuze zal worden bepaald of je veel staande oefeningen moet doen of dat je juist veel zit of ligt. Bij staande oefeningen is het belangrijk dat je veel stabiliteit, grip en contact met de grond behoudt. Bij liggende en zittende oefeningen is het fijn om een wat dikkere yoga mat te hebben die je warmte en comfort geeft en waarbij je zo weinig mogelijk last hebt van beknellingen tijdens het oefenen. Nadeel van een dikkere yoga mat is dat deze vaak minder stabiliteit geeft.

De meeste mensen kiezen voor een kwalitatief goede allround yoga mat die zoveel mogelijk van de bovenstaande eigenschappen in zich heeft. Dit zijn meestal matten met een dikte tussen de 4 en 6 mm. Een dunnere matje is vaak te hard en een dikkere mat geeft te weinig stabiliteit. Daarnaast spelen andere zaken zoals milieu vriendelijkheid, kleur en materiaal een belangrijke rol bij je keuze. Deze laatste eigenschappen zijn vaak persoonlijke voorkeuren. Heb je een latex allergie dan zal je waarschijnlijk geen yogamat van rubber kiezen. Vind jij het milieu belangrijk dan kies je waarschijnlijk niet voor een PVC mat ook wel sticky genoemd. Deze matten worden tegenwoordig door een aantal goede merken geleverd zonder schadelijke stoffen en voldoen aan de strenge eisen van de Ökotex standard 100. Dit is een keurmerk dat garanties geeft op het gebied van gezondheid. Vanuit deze invalshoek kijken zij naar het gebruik van schadelijke stoffen.

Maak als beginnende yoga beoefenaar niet de fout om het eerste de beste goedkope yogamatje te kopen. Kies een yoga mat die bij jou en de vorm van yoga past die je beoefent. Hou de volgende uitspraak maar eens in gedachten, “geen mat is te goed voor een beginner en geen enkele mat is goed genoeg voor een yoga leraar”.

Welke lengte of breedte yoga mat heb ik nodig?

Er is geen specifieke regel voor het bepalen van de lengte of breedte die je kunt gebruiken.

Standaard yogamatten hebben een lengte tussen de 1.73 m en de 1.85 m. Deze lengte is over het algemeen lang genoeg  en biedt voldoende ruimte aan mensen met een gemiddelde lengte. Als je extreem lang bent kun je overwegen om een langere yogamat te kopen. Sommige bedrijven bieden extra lange yogamatten tot 2.16 m. Er zijn ook kortere matjes verkrijgbaar speciaal voor kinderen.

De breedte van een yoga mat varieert gemiddeld van 0.60 m tot 0.80 m. Let op bij de keuze dat je lichaam goed past op de mat. Als je budget het toelaat kun je het beste kiezen voor een mat die een paar centimeter langer en breder is dan je lichaam zodat je wat extra ruimte hebt om je oefeningen uit te voeren.

Er zijn een aantal dingen die je kunt overwegen bij het kiezen van de juiste lengte en breedte.

  • Als je languit op de grond gaat liggen, laat je dan door iemand anders opmeten. Zowel in de lengte als in de breedte. De uitkomst is een goed uitgangspunt voor het bepalen van de juiste lengte en breedte van je yogamat.
  • Als je een langere of bredere yogamat koopt heeft dit ook gevolgen voor het gewicht van de mat. Als je de mat regelmatig vervoert is dit een belangrijke factor om rekening mee te houden in je keuze. Daarnaast vraagt het ook meer ruimte om je oefeningen te doen en op te ruimen. 

Waarom kiezen voor een milieu of eco vriendelijke yoga mat?

Milieu en eco-vriendelijke yogamatten zijn beter voor jezelf en de planeet. Eenvoudige maar bewuste veranderingen die we in het dagelijkse leven doorvoeren kunnen direct bijdragen aan het herstel van de  natuurlijke balans van de aarde.

Door nu te kiezen voor milieu en eco vriendelijke producten, lever je direct een bijdrage aan een duurzame en gezondere planeet.

PVC matten bevatten veel giftige stoffen en zijn moeilijk afbreekbaar waardoor ze de natuur zwaar belasten. Er zijn tegenwoordig gelukkig ook minder belastende PVC yogamatten. Deze matten zijn meestal voorzien van het Öko-Tex certificaat.

Hieronder staan drie alternatieven beschreven voor PVC of andere milieu onvriendelijke yogamatten:

Natuurlijk rubber yoga mat. Natuurlijk rubber wordt aangeprezen als milieuvriendelijk, omdat ze gefabriceerd zijn uit grondstoffen van de rubberboom. Natuurlijk rubber wordt ook wel natuurlijk rubber latex genoemden die allergische reacties kan veroorzaken bij daarvoor gevoelige personen. Je huisarts kan bepalen of je hier gevoelig voor bent. Er zijn ook synthetische, latexvrije rubber matten beschikbaar. Prijzen beginnen bij ongeveer 45 euro.

yoga mat gemaakt van plantaardige vezels. Denk hierbij aan materialen als jute en katoen. Omdat  deze yogamatten worden gemaakt van plantenaardige vezels worden ze  gepromoot als 100% biologisch afbreekbaar.  Het is wel belangrijk om te kijken of de matten ook daadwerkelijk gecertificeerd biologisch zijn. Vooral als maximale milieu en eco vriendelijkheid belangrijk voor je is. Als de mat niet gecertificeerd is het moeilijk te bepalen hoe deze is geproduceerd.

Alternatieve plastic yoga mat gemaakt van TPE.  Deze steeds populairder wordende yogamatten worden in de markt gezet als milieu en eco vriendelijk. Ze zijn gemaakt van Thermo Plastic Elastomer, dit is een combinatie van kunststof en rubber. Deze matten worden gemaakt zonder giftige stoffen en zijn 100 % biologisch afbreekbaar. Ze voelen comfortabel aan en zijn zeer sterk.

Heb ik een Yoga mat handdoek nodig?

Anti slip yoga handdoeken worden de laatste tijd een steeds populairdere yoga accessoire. Ze worden vaak gebruikt bovenop een yogamat. De yoga handdoek heeft een zachte bovenkant en is aan de onderkant vaak voorzien van siliconen nopjes waardoor de handdoek goed op zijn plaats blijft liggen. De handdoek is gemaakt om je meer grip te geven en om goed en makkelijk zweet te absorberen. Dit is ook een reden dat de yoga handdoek bijzonder populair is onder mensen die dynamische vormen van yoga beoefenen zoals Bikram, Ashtanga en Power yoga. Naast de eerder genoemde voordelen geeft een yoga handdoek ook extra comfort.

Doordat de kwaliteit van de yoga handdoeken steeds beter wordt  zie en hoor je ook steeds vaker dat mensen de yoga handdoek gebruiken als een alternatief voor een lichtgewicht reismat.

Nog een reden dat steeds meer mensen gebruik maken van een yoga handdoek is dat ze makkelijk en compact mee te nemen zijn naar de yogaschool of studio. Hier worden ze bovenop de studio mat gelegd waardoor er een hygiënische laag ontstaat tussen de deelnemer en de studio mat. Als je dan thuis komt kun je de handdoek makkelijk in de wasmachine gooien zodat deze weer snel te gebruiken is voor je volgende yoga les.

Hoe kan ik mijn yoga mat het beste wassen?

De meeste yogamatten kun je tegenwoordig wassen in de wasmachine eventueel met gebruik van een zachte en milde zeep, (bijvoorbeeld Woolite of ecover). Het is belangrijk dat je de yoga mat op een temperatuur wast met een programma van 30 graden of lager. Voordat je de mat in de wasmachine plaats is het verstandig om eerst te lezen wat de wasvoorschriften zijn die je hebt gekregen bij de aanschaf van de mat. Als je het niet zeker weet kun je de yoga mat beter onder de douche of in bad wassen.  Als je een bovenlader hebt kun je de mat beter op een andere manier wassen omdat de sluiting van de bovenlader beschadigingen kan veroorzaken aan je yoga matje. Tevens willen we je adviseren om geen gebruik te maken van centrifugeren en een droogtrommel tenzij de beschrijving iets anders aangeeft.

Om je mat zo snel mogelijk te laten drogen kun je gebruik maken van een groot bad- of strandlaken waar je de yoga mat oplegt. Vervolgens rol je deze samen met het bad- of strandlaken op. Druk vervolgens het overtollige water in het bad- of strandlaken. Als de mat erg nat is kun je deze handeling nog een keer herhalen. Je kunt ook proberen je yogamatje met een droge handdoek droog te wrijven.

Nadat je het meeste water uit de mat hebt gekregen kun je deze op de grond laten drogen. Nadeel hiervan is dat het langer kan duren omdat de lucht er aan de onderkant niet goed bij kan. Het beste kun je de mat ergens overheen hangen zodat de wind vrij spel heeft en de mat sneller kan drogen. Wees voorzichtig met zonlicht. Yogamatten die gemaakt van natuur rubber en TPE kunnen namelijk minder goed tegen direct zonlicht.

Wat is de Öko (Oeko) tex standard 100?

De Oeko-Tex® Standard 100 is een certificaat voor textiel. Om het certificaat te krijgen, moet de leverancier voldoen aan een aantal strenge eisen die jaarlijks worden getest in officiële laboratoria.

Stoffen die aan deze strenge standaard voldoen, bevatten geen chemicaliën die gevaarlijk zijn voor mensen. Ook de verfstoffen worden aan dezelfde criteria getest.

Een yoga mat met het Öko (Oeko) tex Standard 100 keurmerk bevat geen schadelijke stoffen; dat is belangrijk voor je eigen gezondheid. Een product met dit keurmerk is ook veilig voor kinderen en baby's

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard