Review: Manduka eKO yogamat

Geplaatst op 19 september 2023 | Door Peter Rigtering

Voordelen van de Manduka eKO serie matten

De Manduka eKO serie yogamatten bieden verschillende voordelen die het tot een populaire keuze maken onder yogabeoefenaars. Enkele van de belangrijkste voordelen van de Manduka eKO mat zijn:

 • Milieuvriendelijke Materialen: De eKO mat is gemaakt van biologisch afbreekbaar, niet-geoogst en natuurlijk rubber van bomen. Deze inzet voor het gebruik van duurzame materialen draagt bij aan het verminderen van de milieueffecten van yogamaterialen.
 • Uitstekende Grip: Het natuurlijke rubberen oppervlak van de mat biedt een hoog niveau van grip, vooral in vergelijking met veel synthetische materialen. Deze verbeterde grip zorgt voor een stabiele ondergrond, waardoor je de juiste uitlijning kunt behouden en je kunt concentreren op je houdingen zonder je zorgen te maken over uitglijden.
 • Ondersteuning en Demping: De Manduka eKO mat is verkrijgbaar in verschillende diktes, zoals de Manduka eKO 5mm, eKO Lite 4mm en de eKO superlite 1,5mm. Deze variëteit stelt je in staat om het niveau van demping en ondersteuning te kiezen die past bij jouw voorkeuren, wat het comfortabel maakt voor verschillende yogastijlen.
 • Biologisch afbreekbaar en Niet-Giftig: Het gebruik van natuurlijke materialen in de mat zorgt ervoor dat deze vrij is van schadelijke chemicaliën en gifstoffen. Bovendien kan de mat aan het einde van zijn levenscyclus op natuurlijke wijze biologisch afbreken, wat de impact op het milieu minimaliseert.
 • Stabiliteit: Het antislipoppervlak van de eKO serie matten verbeteren de stabiliteit tijdens yogahoudingen, waardoor je je kunt concentreren op je oefening zonder je zorgen te maken dat je handen of voeten wegglijden.
 • Diversiteit matten: De Manduka eKO series matten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diktes, die tegemoetkomen aan verschillende voorkeuren en behoeften. Of je nu op zoek bent naar een standaard mat, een reisformaat mat (eKO Superlite Travel Mat) of verschillende niveaus van demping, je kunt altijd een eKO mat vinden die past bij jouw voorkeuren.

Over het algemeen biedt de Manduka eKO yogamat een combinatie van milieubewustzijn, grip, ondersteuning, duurzaamheid en comfort, waardoor het een uitstekende keuze is voor yogi's die op zoek zijn naar een hoogwaardige mat voor hun praktijk.

Puntjes van aandacht Manduka eKO serie matten

Hoewel de Manduka eKO serie yogamatten veel voordelen bieden, zijn er ook enkele punten van aandacht die voor sommige mensen relevant kunnen zijn. Hier zijn enkele mogelijke nadelen of overwegingen met betrekking tot het kiezen van een mat uit de Manduka eKO serie:

 • Geur: Bij het uitpakken van een nieuwe eKO mat kan er een rubberachtige geur aanwezig zijn vanwege het natuurlijke rubbermateriaal. Deze geur kan voor sommige mensen aanvankelijk onaangenaam zijn. Het wordt meestal na verloop van tijd minder intens, het kan dan helpen om de mat een tijdje te laten luchten in een goed geventileerde ruimte voordat je deze in je yogaruimte gebruikt.
 • Gewicht: Omdat de eKO matten zijn gemaakt van natuurlijk rubber, kan het enigszins zwaarder zijn dan sommige andere yogamatten die zijn gemaakt van lichtere materialen. Dit kan een factor zijn om te overwegen als je je mat vaak moet meenemen voor yogalessen of reizen.
 • Onderhoud: Hoewel de eKO mat duurzaam is, vereist het wel specifiek onderhoud om de levensduur te maximaliseren. Het wordt aanbevolen om de mat regelmatig schoon te maken en te vermijden dat deze wordt blootgesteld aan direct zonlicht, omdat overmatige blootstelling de levensduur en kleur van het natuurlijke rubber kan beïnvloeden.
 • Gladheid bij Overmatig Zweten: Hoewel de grip van de eKO mat over het algemeen uitstekend is, kunnen sommige mensen die veel zweten tijdens hun praktijk merken dat het oppervlak enigszins glad kan worden. In deze gevallen kan het nuttig zijn om een handdoek of een antislip-yogahanddoek over de mat te leggen om extra grip te bieden.
 • Latex allergie: De eKO serie matten zijn voor 99% Latexvrij. Heb je een latex allergie of ben je gevoelig voor latex dan is het dan misschien verstandig om voor een mat te kiezen die geen natuurrubber bevat.

Over het geheel genomen kunnen deze overwegingen nuttig zijn bij het nemen van een weloverwogen beslissing over het gebruik van de Manduka eKO serie yogamatten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Prestaties in de Praktijk

De Manduka eKO mat levert opmerkelijke prestaties in de praktijk. Of je nu een beginner bent die net begint met yoga of een gevorderde beoefenaar die complexe asana's nastreeft, deze mat biedt stabiliteit en ondersteuning. De mat komt in verschillende diktes, waaronder de Manduka eKO 5mm, Manduka eKO Lite 4mm en de zeer populaire Manduka eKO superlite reismat, wat je de vrijheid geeft om te kiezen op basis van je voorkeur voor demping en draagbaarheid. Zelfs bij de zeer moeilijke oefeningen en asana’s blijft de grip consistent, waardoor je je kunt concentreren op je ademhaling en houdingen in plaats van op het aanpassen van je grip.


Onderhoud en Levensduur

De mat is ontworpen om bestand te zijn tegen dagelijkse slijtage en behoudt zijn structuur en grip na verloop van tijd. Omdat er sprake is van een mat die gemaakt is van Natuurlijk materialen is het gebruik en het onderhoud van de mat wel een zeer belangrijke factor. Om de levensduur te verlengen, is het echter essentieel om op de juiste manier met de mat om te gaan:

 • Reinigen: De eKO matten kunnen het best gereinigd worden met een natuurlijk of milde schoonmaakmiddelen. Advies is om de mat schoon te maken met een 50/50 oplossing van water en een natuurlijk azijn, cider of de kant en klaar oplossing gebruiken van Manduka. De mat vervolgens af te spoelen met helder water (kraanwater). Wij adviseren om de mat niet in de wasmachine te doen omdat dit het natuurlijk afbreekproces zal versnellen.
 • Opbergen: als de mat nat is adviseren wij om deze eerst te laten drogen alvorens deze op te rollen en te bergen. Dit kan ten koste gaan van de duurzaamheid.
 • Zonlicht: LET OP!!! Stel de mat niet bloot aan een grote hoeveelheden zonlicht. Dit kan het oxidatieproces versnellen en de samenstelling van de mat veranderen waardoor hij zijn unieke eigenschappen verliest.


Manduka eKO Bestellen bij Yogamat-online

Als jij ook van plan bent om een Manduka mat uit de eKO serie aan te schaffen, is Yogamat-online.nl een betrouwbare bron om te overwegen. Wij bieden een breed scala aan Manduka-producten, waaronder de Manduka eKO 5mm, Manduka eKO Lite 4mm en de Manduka eKO superlite Travel mat. De service is betrouwbaar en we bieden gedetailleerde informatie om je te helpen bij het kiezen van de juiste mat die het beste past bij jouw behoeften. Bovendien hebben zijn er zo nu en dan aanbiedingen die je aankoop nog aantrekkelijker maken

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard