Het ontstaan van Iyengar yoga

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar heft een belangrijke rol gespeeld in het verspreiden van yoga, hij is dan ook een belangrijke reden dat yoga ook hier vandaag de dag zo populair is geworden. In 2014 is hij op 94 jarige leeftijd overleden na een leven waarin hij veel levens heeft beïnvloed. Hij deed asana’s met precisie en liet het op echte kunst lijken, hierom werd hij ook de Michelangelo van yoga genoemd. Elke yogapose zag er bijzonder uit wanneer Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar hem uitvoerde. Deze precisie zie je vandaag de dag terug in het Ivengar yoga waarbij er veel aandacht wordt besteed aan het correct uitvoeren van de houdingen.

Wat is Iyengar yoga?

Iyengar yoga lijkt in eerste instantie misschien een beetje op een moderne vorm van yoga waarbij slechts op het lichamelijke aspect gelet wordt. Dit komt omdat de aandacht gefocust wordt op het precies uitvoeren van de asana’s en er wordt op detail gelet hierbij. Toch draait het bij Iyengar yoga om spiritualiteit en de geest. Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar zei dat het lichaam de poort is naar de ziel en door aan het lichaam te werken, werk je automatisch ook aan de geest. IYengar yoga is dan ook erg gericht op de verbinding tussen het lichaam en de geest.

Een gezonde geest door een gezond lichaam

Wanneer jouw lichaam niet in goede conditie is zal je dit merken is de geest. Je kan onrust ervaren en je onprettig voelen. Bij Iyengar yoga gaat alles om de verbinding tussen lichaam en geest. Als je met deze vorm van yoga werkt aan je flexibiliteit en kracht dan zal je dit ook gaan merken in de geest. Door de oefeningen zo precies uit te voeren als gebeurt bij Iyengar yoga werk je aan een betere balans, focus en nauwkeurigheid. Hiervan wordt gezegd dat dit de poort naar de ziel zou kunnen openen.

Veel aandacht voor precisie

Het zal zij Iyengar yoga niet voorkomen dat de instructeur vooraan op een eigen matje zit en zelf bezig is met oefeningen. Door de precisie waar bij deze vorm van yoga gevraagd wordt zal je veel bijgestuurd worden. Zo worden oefeningen voorgedaan en wanneer je zelf gaat uitvoeren zal een instructeur je aanwijzingen geven en zorgen dat je de houdingen perfect uitvoert. De houdingen worden bij Iyengar yoga lang aangehouden en het kan dan ook wel worden omschreven als een vorm van Yin yoga. Je zal veel individuele aandacht krijgen en zelf echt moeten focussen op jouw lichaam en de kracht hiervan.

Welke materialen heb je nodig?

Bij Iyengar yoga wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Dit heeft te maken met de precisie bij het uitvoeren van de asana’s maar ook met het feit dat je de posities voor langere tijd zal aanhouden. Een yoga riem kan je bijvoorbeeld helpen om de flexibiliteit te vergroten. Dit kan nodig zijn als jouw lichaam nog niet lenig genoeg is om bepaalde houdingen correct uit te voeren. De yoga riem helpt je dan mee om net iets verder te rekken en helpt je om de positie vast te houden. Ook blokken, kussens en dekens worden veel gebruikt als hulpmiddel. Gebruik maken van een hulpmiddel helpt je dan om zo dichtbij de perfecte houding te komen totdat je dit zelf kan.

Bestel alles voor Iyengar yoga bij Yogamat-online.nl

Bij het beoefenen van Iyengar yoga wordt veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Het kan prettig te zijn om deze zelf te hebben zodat je eigen spullen kunt gebruiken tijdens de les. Ook kan je thuis verder werken aan het perfectioneren van de houdingen. Alle materialen en hulpmiddelen die je nodig hebt bij het beoefenen van Iyengar yoga vind je hier in het assortiment van Yogamat-online.nl.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard