Hatha yoga

Een krachtige vorm van yoga

Voorheen werd Hatha yoga gezien als een van de krachtigste vormen van yoga. Hier werd dan voornamelijk gesproken over de oefeningen. Tegenwoordig zijn er veel takken van yoga voortgekomen vanuit Hatha waarbij de oefeningen veel intenser zijn. Toch is Hatha yoga geen makkelijke vorm om te beoefenen. Dit heeft te maken met de diverse asana’s die elkaar opvolgen in een reeks en in elkaar doorlopen. Dit in combinatie met de paden die je in het leven bewandeld is het zeer krachtig en je zal dit ook echt merken in jouw leven.

De kracht in Hatha yoga

Hoe yoga ooit begon kan absoluut niet meer vergeleken worden met de yoga klassen zoals die nu zijn. Veel mensen gaan een of meerdere keren per week naar een les en daar blijft het bij. Dit is niet de oorsprong van yoga. Hatha yoga werd als krachtig omschreven door de asana’s die hierbij werden uitgevoerd terwijl yoga in de oorsprong vooral ging om de geest. Meditatie was hierbij een erg belangrijk onderdeel. Hierom stond Hatha yoga voorheen bekend als een zeer krachtige vorm van yoga terwijl er nu vormen zijn die lichamelijk veel belastender zijn. Het woord Hatha betekend kracht en dit is zeker correct als je meer naar de oorsprong van yoga gaat kijken.

De zon en de maan

Hatha is een woord afkomstig uit het Sanskriet. Dit maakt het vertalen best lastig omdat het woord meerdere betekenissen kan hebben en dan ook op verschillende manieren kan worden uitgelegd. Meestal wordt Hatha vertaald naar de zon en de maan. ‘Ha’ staat voor de zon waarmee dan voornamelijk kracht wordt bedoeld. Hiermee wordt gedoeld op de krachtige asana’s die worden uitgeoefend, ‘Tha staat voor de maan waarmee de rust bedoeld wordt. Dit doelt op de meditatie en ademhalingsoefeningen die een belangrijk deel uitmaken van Hatha yoga.

Wat zijn de voordelen van Hatha yoga?

Elke vorm van yoga is anders en hier haal je dan ook verschillende voordelen uit. Het is niet zo dat elke vorm van yoga je dezelfde oefeningen biedt in een soortgelijk tempo. Hatha yoga leert je flexibiliteit en kracht aan wat om zoveel meer gaat als alleen fysiek. Je leert hierbij om dingen los te kunnen laten en bepaalde zaken te accepteren zoals deze zijn terwijl je ook de kracht ontwikkelt om door te zetten en een stabiel persoon te zijn. Dit is een perfecte balans waarmee je in het dagelijks leven makkelijker met bepaalde zaken om zal kunnen gaan. Door zowel je lichaam als je geest te trainen zal je meer energie krijgen op beide vlakken. Je zal dingen langer vol kunnen houden en beter kunnen verdragen. Door om te leren gaan met je ademhaling verbind je lichaam en geest met elkaar en krijg je hier meer controle over. Wanneer je Hatha yoga beoefend zal je op de lange termijn ontdekken dat je concentratie vergroot is en je meer op je instinct gaat vertrouwen. Dit zijn slechts een bepaald aantal voordelen die je zal ervaren wanneer je Hatha yoga beoefend op een andere manier als alleen het uitvoeren van de asana’s.

De juiste yoga mat kiezen voor Hatha yoga

Wanneer je gekozen hebt om Hatha yoga te beoefenen is het belangrijk om hier een geschikte yoga mat voor aan te schaffen. Hierbij zijn er meerdere zaken om op te letten zoals de grip en dikte die je hebt. De grip is belangrijk bij het uitvoeren van je asana’s, hiermee zorg je namelijk dat je handen en voeten niet wegglijden en je zorgeloos alle oefeningen doet. De dikte biedt vooral comfort tijdens de oefeningen. Hoe dikker je yoga mat is hoe minder je voelt van de ondergrond maar je moet nog wel voldoende stevigheid hebben. Wanneer je lang bent of graag meer ruimte hebt om je te kunnen bewegen dan kan het prettig zijn om te kijken voor een yoga mat extra lang of een yoga mat extra breed.

Yoga matten voor Hatha yoga bij Yogamat-online.nl

Wanneer je gaat beginnen met het beoefenen van Hatha yoga wil je uiteraard een yoga mat die gemaakt is van een prettig maar vooral duurzaam materiaal. Hiermee kun je alle oefeningen goed uitvoeren en je zal hier lang plezier van kunnen hebben. Alle yoga matten in ons assortiment voldoen aan strenge eisen als het gaat om kwaliteit om jou te kunnen garanderen dat je een goed product aanschaft. Bestel jouw yoga mat bij Yogamat-online.nl en ga snel aan de slag.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard