Wat is een duurzame yoga mat?

Op yogamat-online.nl bieden we yogamatten aan van verschillende materialen. Toch is het lastig om één specifieke mat aan te wijzen die zowel milieuvriendelijk als duurzaam is. Yogamatten gemaakt van milieuvriendelijke materialen zoals natuurrubber, TPE en katoen hebben vaak een kortere levensduur dan een minder vriendelijk materiaal zoals PVC. Bij natuurrubber kun je je bijvoorbeeld afvragen: is er geen oerwoud gekapt? Waar komt het vandaan? Hoeveel kilometers is dat vliegen naar Europa? Bovendien is de levensduur van rubber bij intensief gebruik soms maar één jaar terwijl een PVC mat wel 20 jaar mee kan gaan. Eigenlijk is het heel logisch dat milieuvriendelijke yogamatten een minder lange levensduur hebben dan matten die minder milieuvriendelijk zijn. Ze zijn gemaakt van materialen die afbreken in de natuur en daardoor geen belasting voor het milieu vormen. Ze breken ook sneller af wanneer ze in aanraking komen met bijvoorbeeld zonlicht en zuurstof. Bij het uitzoeken van je yoga mat is het type yoga dat je beoefent daarom erg belangrijk.

Duurzame en milieuvriendelijke yogamatten

Een aantal merken springen hier goed op in. Liforme maakt gebruik van natuurlijk gewonnen en milieuvriendelijk rubber voor het gros van de yogamatten. Er is gebruik gemaakt van een revolutionair thermoplastisch proces om de toplaag en de onderlaag samen te voegen zodat ze geen giftige lijm hoeven te gebruiken. De natuurrubber yogamat van Kurma wordt in Spanje gemaakt en is de eerste yoga mat die voor 100% gerecycled kan worden

Wil je een sterke mat met een lange levensduur? Dan kom je al snel uit bij een mat van PVC, echter is dit materiaal minder milieuvriendelijk. Er is veel verschil tussen de milieuvriendelijkheid van verschillende PVC matten. De goedkope PVC matten zitten vaak vol met giftige stoffen zoals weekmakers, phthalaten, dioxine en kleurstoffen. Dit kan kankerverwekkend zijn of allergische reacties opleveren. Naarmate PVC yogamatten duurder worden bevatten ze vaak minder van deze gifstoffen. De betere PVC matten zoals die van de Manduka PRO serie of de Ecoyogi studio-matten worden in Europa emissie vrij gefabriceerd. Deze PVC matten worden op de juiste manier gefabriceerd zonder gebruik en vrijkomen van giftige stoffen. Deze matten zijn op het hoogste niveau getest en gecertificeerd (Standard 100 level 1) van de Öko Tex norm. Hiermee garanderen deze producten dat ze veilig zijn in gebruik en geen allergische reacties veroorzaken. Wij noemen deze ook wel 2.0 PVC matten.

Als je milieuvriendelijkheid en de levensduur samenvoegt kom je in onze beleving uit bij duurzaamheid. Een goede 2.0 PVC mat heeft een levensduur die gemiddeld vier keer langer is dan een mat gemaakt van natuurlijke materialen. Dit betekent ook dat een mat van natuurlijke materialen vier maal gefabriceerd moet worden. Om te bepalen of een mat milieuvriendelijk is, een lange levensduur heeft of duurzaam is heb je soms een bredere afweging nodig. Zo nu en dan moet je concessies doen om de juiste keuze te maken.

Duurzame yogamat bestellen, binnen 1 dag verzonden

Op zoek naar de perfecte duurzame yogamat? Kijk niet verder. Onze selectie van hoge kwaliteit en milieuvriendelijke yogamatten bij yogamat-online.nl voldoen aan al uw behoeften. Met de unieke eigenschap van meer dan 30 dagen retourneren, zorgen we voor een zorgeloze aankoopervaring. Bovendien, als u voor 22.00 uur bestelt, wordt uw product dezelfde dag nog door ons verzonden! Klaar om uw yoga-ervaring naar een hoger niveau te tillen? Begin dan nu met het bestellen van jouw yogamat.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard