Ashtanga yoga

Wat is Ashtanga yoga?

Op het moment dat je gaat beginnen met oriënteren op de verschillende vormen van yoga dan kom je al snel Ashtanga yoga tegen. Dit is een vorm van yoga die afstamt van het traditionele Hatha yoga. Toch zijn de verschillen tussen deze vormen van yoga erg eenvoudig te ontdekken. Waar bij Hatha yoga elke oefening een duidelijk begin en einde heeft en elke oefening opzichzelfstaand is, is dat bij Ashtanga yoga wel anders. Hier lopen de oefeningen namelijk in elkaar over en is het einde van de ene oefening dan ook direct het begin van de volgende oefening. De oefeningen volgen elkaar op en zijn ingedeeld in series met diverse oefeningen. Uiteraard draait het bij yoga niet slechts om het uitvoeren van bepaalde oefeningen. De verschillende vormen van yoga hebben een eigen betekenis en helpen je bij diverse aspecten zoals concentratie, reinheid en meer.

De acht ledematen

Ashtanga staat voor de acht ledematen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen draait het bij yoga niet alleen om oefeningen uitvoeren. Ashtanga yoga richt zich met bepaalde oefeningen en met ademhaling op het verbinden van lichaam en geest maar ook doorloop je de acht paden die er 2000 jaar geleden beschreven werden in de Yoga Sutra. Deze 8 paden zijn allen met elkaar verbonden en tijdens het beoefenen van Ashtanga yoga doorloop je alle paden aangezien deze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Deze paden werken door in het hele leven en leiden tot een reine geest. De paden zijn niet makkelijk te bewandelen wat er wel eens toe kan leiden dat mensen snel opgeven maar hierin is het belangrijk je eigen weg te volgen en de tijd te nemen om te beteren.

De paden van Ashtanga yoga

De acht ledematen of paden van Ashtanga Yoga zijn duidelijk beschreven en worden gevolgd in een tempo wat voor jou prettig en haalbaar is. De paden worden als volgt omschreven:

  • Yama is het pad wat aangeeft dat je geen geweld mag gebruiken en niet mag stelen. Het draait hierbij om zelfcontrole en het opgeven van je bezittingen.
  • Niyama houdt in dat je schoon, sober en tevreden moet zijn. Jezelf overgeven aan God en dankbaar zijn voor wat je hebt staat hierbij centraal.
  • Asana’s zijn de oefeningen die je beoefend bij deze vorm van Yoga.
  • Pranayama wordt vaak omschreven als een ademhalingsoefening maar het is zoveel meer dan slechts dat. Het is de ademhaling voor meer levensenergie waarbij je leert je ademhaling te controleren. Deze “ademhalingsoefeningen” zijn goed voor de geest en brengen je in verbinding met de ziel.
  • Pratyahara betekent het terugtrekken van je zintuigen. Hierbij leer je jezelf dingen waar te nemen zonder hierop te reageren met bijvoorbeeld allerlei gedachtes. Je sluit je af voor zintuiglijke prikkels van buitenaf.
  • Dharana is iets wat niet eenvoudig te bereiken is. Het is iets wat beoefend moet worden en dan ook veel tijd vraagt. Het staat namelijk voor concentratie. Je kunnen focussen op een object of plaats zonder dat dit geforceerd is. Jezelf dwingen om je te concentreren is niet goed voor de geest en kan spanning veroorzaken.
  • Dhyana staat voor meditatie. Dit is iets wat de laatste jaren erg bekend is geworden maar het is niet zo eenvoudig als gaan zitten en je ogen sluiten. Het is een pad wat veel oefening vraagt. Het stroomt voort vanuit de Dharana waarbij je in diepe concentratie bent. Hierna volgt Dhyana wat een staat van bewustzijn is.
  • Het laatste pad wat beschreven is heet Samadhi. Dit staat voor gelukzaligheid wat het mooiste is wat je kunt bereiken met yoga. Je geeft jezelf helemaal over en hierbij wordt gezegd dat de geest één is geworden met het object van meditatie.

Alles wat je nodig hebt voor Ashtanga yoga bij Yogamat-online.nl

Bij het beoefenen van Ashtanga yoga zal je echt niet binnen een aantal weken Samadhi hebben bereikt. Dit is een proces wat jaren in beslag neemt en waar veel oefening voor nodig is. Binnen ons assortiment vind je diverse producten die je kunnen helpen bij bijvoorbeeld het uitvoeren van je Asana’s. Deze oefeningen kun je doen op een yoga mat die ervoor zorgt dat je goede grip hebt op de vloer. Bij Dharana en Dhyana kan een meditatiekussen weer goed van pas komen, deze helpen namelijk je een prettige houding aan te nemen zodat je comfortabel zit en je beter kunt focussen. Ale producten die je nodig hebt bij het beoefenen van Ashtanga yoga vind je hier bij Yogamat-online.nl.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard