Oefening uitgelicht: De Neerwaartse Hond

Geplaatst op 02 november 2023 | Door Peter Rigtering

Yoga is een eeuwenoude praktijk die bekend staat om zijn talloze voordelen voor lichaam en geest. Eén van de meest iconische houdingen binnen de yoga is de "Neerwaartse Hond" of "Adho Mukha Svanasana" in het Sanskriet. Deze pose, die lijkt op de houding van een hond die zich uitrekt, biedt een reeks prachtige voordelen voor zowel beginners als gevorderde yogi's.

Voordelen van de Neerwaartse Hond

1. Stressverlichting:

De Neerwaartse Hond is een geweldige pose om stress te verminderen. Door je lichaam te strekken en je hoofd naar beneden te richten, ontstaat een kalmerend effect. Dit helpt bij het loslaten van spanning en stress die zich gedurende de dag kunnen opbouwen.

2. Versterking van het lichaam:

Deze houding traint verschillende spiergroepen, waaronder de armen, schouders, rug en benen. Het helpt bij het opbouwen van kracht en stabiliteit in het hele lichaam. Ook verbetert het de flexibiliteit van de spieren en gewrichten.

3. Vermindering van rugpijn:

De Neerwaartse Hond is bijzonder effectief bij het verlichten van rugpijn. De pose strekt en versterkt de rugspieren, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het voorkomen van toekomstige problemen.

4. Bloedcirculatie en spijsvertering:

Deze houding bevordert een betere bloedcirculatie in het hele lichaam en stimuleert de spijsvertering. Het kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen en het bevorderen van een gezonde stofwisseling.


Hoe voer je de pose correct uit?

Om de voordelen van de Neerwaartse Hond te ervaren, is het belangrijk om de pose correct uit te voeren. Hier zijn de stappen om je op weg te helpen:

  1. Begin in de tafelpositie, met je handen onder je schouders en je knieën onder je heupen.
  2. Adem diep in en til je heupen omhoog, duw je handen stevig in de mat.
  3. Strek je benen terwijl je je hielen naar de grond brengt. Probeer je benen recht te houden, maar het is prima als je ze niet volledig kunt strekken in het begin.
  4. Laat je hoofd ontspannen tussen je armen hangen, en kijk naar je knieën of je navel.
  5. Adem rustig door terwijl je de positie vasthoudt. Probeer je rug recht te houden en je schouders weg van je oren te houden.
  6. Blijf in de Neerwaartse Hond gedurende 30 seconden tot een minuut, en kom dan langzaam terug naar de tafelpositie.
  7. Herhaal de pose indien gewenst.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de houding aan te passen aan je eigen capaciteiten. Als je merkt dat de stretch te intens is, buig dan je knieën en werk langzaam aan het strekken van je benen.

Neerwaartse hond


Help! Neerwaartse Hond lukt niet.

Als je merkt dat de Neerwaartse Hond een uitdagende houding is, ben je niet de enige. Veel mensen hebben moeite met deze pose, vooral in het begin. Hier zijn enkele tips om je te helpen als de Neerwaartse Hond niet lukt:

1. Gebruik props:

Je kunt yoga-blokken onder je handen plaatsen om de grond dichter bij je te brengen. Dit kan helpen als je niet genoeg flexibiliteit in je hamstrings of schouders hebt.

2. Buig je knieën:

Het is volkomen acceptabel om je knieën licht te buigen als je begint. Na verloop van tijd kun je proberen je benen geleidelijk meer te strekken.

3. Oefen regelmatig:

Yoga is een geleidelijk proces. Blijf regelmatig oefenen, en je zult merken dat je flexibiliteit en kracht verbeteren.

4. Vraag om hulp:

Als je nog steeds moeite hebt, overweeg dan om hulp te vragen van een ervaren yogadocent. Ze kunnen je persoonlijke aanwijzingen en correcties geven.

De Neerwaartse Hond is een krachtige yogapose met talloze voordelen voor zowel beginners als gevorderde beoefenaars. Het is niet erg als je de pose niet meteen perfect kunt uitvoeren. Yoga draait om zelfliefde, geduld en persoonlijke groei. Blijf oefenen en geniet van de reis naar een sterkere en flexibelere versie van jezelf.

In conclusie is de Neerwaartse Hond een veelzijdige yogahouding die niet alleen fysieke voordelen biedt, maar ook een geweldige manier is om stress te verminderen en innerlijke rust te vinden. Probeer het uit en ontdek de wonderen van deze tijdloze yogapose.


iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard