Boekweitkaf

Wat is Boekweit? 

De meeste mensen denken dat boekweit een graansoort is maar dat is niet zo. Boekweit komt van een plant met een breedbladig blad en is meer familie van de Rabarber plant dan van de diverse granen.  

Boekweit (Fagopryrum esculentum) is een eenjarige plant uit de duizendknoopfamilie. Ook zuring en rabarber behoren tot deze familie. De boekweit groeit tot een hoogte van ongeveer 80 cm. De stengels en de bladen worden vaak rood van kleur. De bladschijf is pijlvormig en heeft een lange steel. In de bladoksels en aan het einde van de stengels staan de bloemen. Deze zijn wit of rose van kleur. Een boekweit akker zier er dan in de praktijk ook heel anders uit dan een graanakker.  

De eenzadige vrucht van de boekweitplant is in doorsnee driehoekig en bij volledige rijpheid ongeveer 5 mm lang. De boekweit heeft enige overeenkomt met het beukennootje en daar is ook de Nederlandse naam van afgeleid, van boek, beuk en weit, tarwe. 

Waar wordt Boekweit verbouwd? 

Boekweit is een product dat in Nederland bijna niet meer voorkomt. In europa kun je boekweit nog terugvinden in Polen en Frankrijk Tegenwoordig is boekweit voornamelijk terug te vinden op de vlakten van Amerika, Oost Europa en delen van Azië. Deze gebieden zijn uitermate geschikt voor het verbouwen van boekweit. De drie landen waar op dit moment de meeste boekweit wordt verbouwt zijn China, Rusland en de Oekraïne.  

Waar wordt boekweit voor gebruikt? 

De boekweitbloem die voortkomt uit de boekweit kan gebruikt worden voor een groot aantal producten. De Boekweitbloem is rijk aan voedingswaarden zoals kalium, magnesium, ijzer en vitamine B. Boekweit wordt ook verwerkt tot gries of grutten. Gries kan worden gebruikt als ingrediënt voor ontbijtgranen, diverse soepen en als decoratie van brood. Door het ontbreken van gluten is boekweit niet geschikt voor het maken brood. In Japan wordt boekweit gemengd met andere soorten meel om noedels van te maken. Op dit moment vinden er innovatieve onderzoeken plaats naar het mogelijke gebruik van Boekweit in de farmaceutische industrie voor het verlagen van cholesterol en de bestijding van diabetes.  

Wat is boekweitkaf of boekweitdoppen? 

Boekweitkaf of boekweitdoppen zijn de buitenste schillen van de boekweitvrucht. De schillen hebben als doel om de vrucht te beschermen tegen de elementen van de natuur. Na de oogst van de boekweit werden de schillen van de boekweit als afval product gezien. In de loop van de tijd ontdekte men dat als men de schillen liet drogen deze zo hard werden als hout. Door de halfronde vorm en steeltjes bleek dat de boekweit kaf, doppen, hulzen en schillen onder druk goed in elkaar vastgrepen en zich vormde tot een stevige massa die zich aanpast aan de vorm en daarbij ook nog veerkrachtig bleef.  

De voordelen van Boekweitkaf en boekweitdoppen:  

  • De boekweitkaf past zich aan de vorm van het lichaam aan en geeft je een geaard gevoel. 
  • Boekweitkaf wordt niet plat dus je hoeft het niet op te schudden. 
  • Het boekweitdoppen zijn hypoallergeen dus zeer geschikt voor mensen die last hebben van allergieën. 
  • Door de natuurlijke eigenschappen trekt Boekweitkaf geen insecten aan. Wel is het belangrijk om boekweit droog te bewaren. 
  • Boekweitdoppen zijn geurloos. 
  • Boekweitkaf blijft gedurende zeer lange tijd veerkrachtig. 
  • De boekweitkaf of doppen geeft een goede geleiding van de lichaamswarmte waardoor het kussen koel en comfortabel aanvoelt. 
  • Je kunt de boekweitkaf wassen in koud of warmwater. Het is hierna wel belangrijk dat je de kaf eerst heel goed droogt alvorens je deze weer gebruikt in je hoofdkussen of meditatiekussen. 

Nadelen voor het gebruik van boekweitkaf of boekweitdoppen  

  • Sommige mensen vinden de boekweitkaf harder zitten dan andere materialen die gebruikt worden voor kussen zoals kapok, katoen en schapenwol. 
  • Als je de boekweitdoppen over elkaar schuurt kan dit een vreemd geluid met zich meebrengen. 
  • Het gewicht van boekweitkaf is groter dan veel andere materialen die gebruikt worden voor de vulling van een hoofdkussen of meditatiekussen. 
  • De doppen kunnen naar verloop van tijd een keer breken of scheuren waardoor je de vulling zo nu en dan moet vernieuwen* (afhankelijk van gebruik eens in de 3 tot 5 jaar).  

*Voor het vervangen of bijvullen van je meditatiekussen zijn er speciale zakken met boekweitkaf te koop in onze webwinkel. 

Boekweitkaf of boekweitdoppen kopen voor meditatiekussen 

De afgelopen jaren zijn boekweitkaf en boekweitdoppen vanwege de grote voordelen en positieve eigenschappen populair geworden als vulling voor meditatiekussens en hoofdkussens. Dit is voor ons van meditatietools de reden geweest om onze meditatiekussens in de basis te leveren met boekweitkaf of boekweitdoppen. Wij onderzoeken nog of er andere vullingen zijn die op termijn ook mogelijk zijn. Denk hierbij aan gekaard katoen, kapok en schapenwol. Tot op heden zijn boekweitkaf en boekweitdoppen de beste oplossing voor het vullen van een meditatiekussen. 

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard