Hoe dik moet een yoga mat zijn?

Je eigen persoonlijke voorkeur, maar ook de yogastijl die je beoefent vormen belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste dikte van jouw yoga mat. Deze dikte moet bij je passen, comfortabel voelen en stabiliteit geven. De gemiddelde dikte van een yoga mat is ongeveer 4 mm, maar bij Yogamat-online is voor iedereen een gewenste dikte beschikbaar. Van een reismat met een dikte van 1,5 mm tot een extra dikke yoga mat van 6,5 mm dikte. Bij matten dikker dan 8 mm kan niet echt meer sprake zijn van een echte yoga mat. In dit geval spreek je al snel over een sport of fitness mat.

Wanneer kies ik voor een dikke yoga mat?

De meeste yoga matten in een yoga studio of sportschool hebben een gemiddelde dikte van 4 tot 4,5 mm. Deze matten bieden een allround comfort, stabiliteit en demping voor de meeste vormen van yoga. Ben je veel onderweg en vind je het belangrijk goed geaard te zijn tijdens je oefeningen? Of wil je je yoga mat mee kunnen nemen in je (hand)bagage tijdens je reis? Kies dan voor een mat van 1,5 tot 2 mm dikte. Heb je meer behoefte aan comfort of heb je last van gevoelige gewrichten? Kijk dan eens naar een dikte van 5 tot 6,5 mm.

Dichtheid en dikte yoga mat

De dichtheid en dikte van een yoga mat bepalen voor een belangrijk deel het comfort, de veerkracht en ondersteuning van je gewrichten. Daarnaast hebben de dichtheid en het gewicht van de mat een grote invloed op de balans en stabiliteit tijdens het uitvoeren van belangrijke houdingen en oefeningen. Voor veel yogi's is de dichtheid belangrijker dan de dikte van een mat. Indien een mat te dun is zul je deze tijdens een geknielde houding als oncomfortabel kunnen ervaren. Is een mat te dik en heeft deze een lage dichtheid? Dan kan dit je het gevoel geven dat je zweeft en geen contact of verbinding meer hebt met de ondergrond, waardoor de balans en stabiliteit verloren gaan.

De dikte en de dichtheid bepalen ook voor een belangrijk deel het gewicht van de yoga mat. Dit is geen onbelangrijk punt bij het bepalen van je keuze. Als je regelmatig reist, is het niet handig om een mat van 3,5 kg mee te nemen. Je kunt dan beter kiezen voor een iets dunnere mat met een lager gewicht, maar met een goede dichtheid. Een ander voordeel van een mat met een hoge dichtheid is dat deze vlakker op de vloer ligt en aanzienlijk steviger aanvoelt dan een mat met een lage dichtheid.

Dichtheid yoga mat berekenen

Hoe kun je de dichtheid van een yoga mat berekenen? Voor het berekenen van de dichtheid heb je de lengte, breedte en de dikte nodig. Hiermee kun je het volume van de mat bepalen. Daarnaast is voor de berekening het gewicht van de mat belangrijk. Voorbeeld: Lengte x breedte x dikte van de mat, 183 cm x 60 cm x 0,45 cm = 4941 cm3. Het gewicht van deze mat is 1800 gram. Door het gewicht van de mat te delen door het volume krijg je de dichtheid. 1800 (gewicht): 4941 (volume) = 0,36 (dichtheid = gram per cm3). Hieronder vind je een indicatie van de diverse dichtheidswaarden:

  • <0,3 = lage dichtheid
  • 0,3 - 0,4 = gemiddelde dichtheid
  • >0,4 = hoge dichtheid

Mocht je er niet uit komen, laat het ons dan weten we helpen je graag.

Team Yogamat-online

Dikke yogamat bestellen, binnen 1 dag verzonden

Op zoek naar een dikke yogamat? Bij Yogamat-Online.nl ben je aan het juiste adres om de perfecte yogamat te kopen. Onze dikke yogamatten bieden ultiem comfort en demping tijdens je yogasessies. Met onze geweldige koopvoordelen hoef je niet verder te zoeken: profiteer van onze retourgarantie van meer dan 30 dagen, zodat je zorgeloos kunt experimenteren met je nieuwe yogamat. Daarnaast zorgen we ervoor dat jouw bestelling direct verzonden wordt wanneer je voor 22.00 uur bestelt. En het beste van alles? Bij een bestelling vanaf €50,- geniet je van gratis verzending. Waar wacht je nog op? Koop vandaag nog je perfecte dikke yogamat bij Yogamat-Online.nl!

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard