Welke yoga mat heb ik nodig?

Een goede yoga mat kiezen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Yoga is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire manier om je lichaam in vorm te krijgen, je stress te reduceren en te genieten van een goede gezondheid. Een van de meest aantrekkelijke aspecten van yoga is dat je niet meteen een fortuin hoeft te investeren aan dure apparatuur en kleding om aan een training te beginnen. Je hebt in feite alleen maar wat comfortabele  en loszittende kleding nodig en een yogamat. Zowel de kleding als yogamatten zijn in vele vormen, maten en kleuren verkrijgbaar.

Als je besluit om yogales te nemen of thuis yoga te beoefenen is het een belangrijke overweging om zelf een yoga mat aan te schaffen. Een goede yoga mat kan het verschil maken tussen een wel of niet geslaagde oefening. Hoewel er een overvloed aan yogamatten te koop is in alle soorten maten, kleuren, materialen en prijzen kan het moeilijk zijn om te kiezen welke yoga mat het beste bij jouw past. Het is belangrijk om te kiezen voor een yogamat die goed bij je past. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren alvorens je een yoga mat koopt. Je zult na verloop van tijd een relatie opbouwen met je yoga mat. Je wilt niet uitglijden tijdens het uitvoeren van een moeilijke oefening. Je moet het vertrouwen hebben dat de yogamat voldoende grip heeft om zonder zorgen je asana’s* te beoefenen.

Vroeger beoefende de yogi’s hun oefeningen en asana’s* op tijgerhuiden, grasmatten of gewoon op de harde en vuile ondergrond. Rond 1960 werd de basis gelegd voor de eerste yogamat. Dit was de sticky mat die zorgde voor meer grip en demping. Sinds die tijd zijn de yogamatten verder ontwikkeld tot het huidige grote aanbod met verschillende materialen, diktes en duurzaamheid. Allemaal met het zelfde doel om zonder uit te glijden een comfortabele oppervlak te hebben om je yoga oefeningen te beoefenen.

Als het gaat om de beslissing welke yogamat het beste bij jou past is het nuttig om te begrijpen welke soorten matten er zijn. Hoe ze eruit zien en waarvoor ze worden gebruikt. Daarnaast is het belangrijk om te weten voor welk doel je de mat gaat gebruiken.

Wat zijn belangrijke vragen die jij jezelf kunt stellen alvorens je een yogamat kiest?

  • Hoeveel geld wil ik uitgeven aan een yogamat?
  • Welke vorm van yoga ga ik beoefenen?
  • Heb ik voorkeur voor een bepaalde kleur yogamat?
  • Hoe vaak maak ik gebruik van de yogamat?
  • Ga ik veel reizen met de yogamat?
  • Hoe groot of klein ben ik? Heb ik een extra lange of brede mat nodig?
  • Zweet ik veel of bijna helemaal niet?
  • Ben ik allergisch voor bepaalde materialen? Bijvoorbeeld latex.
  • Is het milieu belangrijk voor mij en wil ik een mat die 100% afbreekbaar is? 


*Asana’s:  zijn lichaamhoudingen om je lichaam te rekken en/of  te strekken.

Welke soorten yogamatten zijn er te koop?

Sticky yoga mat (Kleverige mat) PVC matten

Dit is één van de meest gebruikte yogamatten omdat deze een kleverige structuur heeft die uitglijden voorkomt. Deze  Sticky PVC mat is meestal tussen de 0,25 en 0,4 cm dik en heeft weinig demping. Deze mat wordt vaak gebruikt in combinatie met een katoenen yoga handdoek voor extra comfort. Deze matten zijn een goede keuze voor mensen die voor het eerst beginnen met yoga en die niet teveel geld willen uitgeven. De sticky PVC mat is ook geschikt voor Power Yoga of Ashtanga Yoga omdat je hierbij veel strekt en buigt. De sticky mat is ook erg handig om te vervoeren omdat ze dun zijn en weinig wegen.

De PVC sticky yoga mat heeft ook nadelen zoals sneller glad worden. Als ze nat worden zijn ze dus ook minder geschikt voor yogavormen waarbij je veel zweet. Ze zijn ook minder geschikt voor vormen en stijlen waarbij je veel mediteert omdat ze minder comfortabel zijn. Daarnaast zijn de matten vaak gemaakt van kunstofpolymeren, polivinyl chloride(PVC) en ftalaten (gevaarlijke chemische stoffen). Vanuit  het oogpunt  van milieu en gezondheid zijn deze matten dus niet de beste optie. Tegenwoordig zijn er wel merken en leveranciers die deze matten leveren zonder PVC en ftalaten (bijvoorbeeld Yoga-Mad en Manduka).

Deze sticky matten zijn verkrijgbaar in de prijsklasse tussen de 15 en 40 euro.

Extra dikke yoga mat

Deze extra dikke mat is een variant op de sticky mat. Deze matten hebben vaak een dubbele dikte ten opzichte van de standaard sticky mat waardoor ze ook aanzienlijk comfortabeler zijn dan de sticky mat. Ze zijn verkrijgbaar in een dikte van 0,5 en 0,8 cm. Deze matten zijn geschikt voor mensen die behoefte hebben aan meer comfort en extra ondersteuning willen hebben bij het uitvoeren van uitdagende houdingen.

Eén van de nadelen van deze mat is dat ze aanzienlijk dikker en zwaarder zijn en dus moeilijker te vervoeren. Een ander nadeel is dat je door de dikte van de mat het gevoel kunt hebben dat je minder contact hebt met de grond omdat de mat veel zachter is. Hierdoor raak je makkelijker uit balans.

De dubbel dikke mat is verkrijgbaar in de prijsklasse tussen de 20 en 40 euro.

Rubber yoga mat

Natuur rubber yogamatten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en geven je erg veel grip bij alle vormen en stijlen van yoga. Rubber yogamatten waren één van de eerst geïntroduceerde matten in yoga land. Deze matten werden geïntroduceerd door milieu bewuste yogi’s. Deze natuur rubber yogamatten bevatten geen toxische stoffen. Meestal zijn rubber yogamatten gemaakt van biologisch afbreekbare en recyclebare materialen. Ze hebben een zeer goede grip waardoor ze uitermate geschikt zijn voor de inspannende yoga stijlen. Door de natuurlijke materialen heeft de mat een uitstekende demping, comfort en duurzaamheid. Deze yoga mat is dan ook uitermate geschikt voor milieu vriendelijke yoga liefhebbers die veel grip en comfort wensen.

Een nadeel van deze rubber yogamatten is dat ze meestal sterk naar rubber ruiken. Dit is voor een aantal mensen een reden om deze matten niet aan te schaffen. Ook voor mensen die last hebben van een latex allergie is de rubbermat meestal geen optie. Nog een nadeel is dat de matten zwaar zijn en dus minder handig als je de mat regelmatig wilt vervoeren.

Deze natuur rubberen yogamatten zijn verkrijgbaar in de prijsklasse tussen de 45 en 125 euro.

TPE Eco yoga mat (ThermoPlastic Elatomer)

Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van yogamatten. De TPE yogamatten zijn een mooi voorbeeld van innovatie op dit gebied. TPE is een relatief nieuw materiaal wat in de basis bestaat uit synthetisch rubber. Deze TPE yogamatten zijn milieu vriendelijk en gezond om te gebruiken omdat ze geen PVC, latex of andere giftige stoffen bevatten. Een TPE mat zorgt voor voldoende grip en is gemakkelijk schoon te maken omdat het nauwelijks vocht en water absorbeert. Met TPE yogamatten heb je minder last van de geur van rubber en toch een vergelijkbaar comfort en duurzaamheid als die van een natuur rubber matten. Een ander voordeel is dat de TPE yogamatten voordeliger is dan een rubber yoga mat.

Omdat dit materiaal nog vrij nieuw op de markt is zijn er nog geen echte nadelen van bekend.

Deze mat is verkrijgbaar in de prijsklasse  tussen de  30 tot 60 euro

Katoenen yoga mat/kleed

Katoenen matten en kleden hebben een goede demping omdat ze van een zachte stof zijn gemaakt. Ze hebben een goede grip en nemen gemakkelijk zweet op. Een ander voordeel is dat ze makkelijk schoon zijn te maken. Nadat je de mat hebt gebruikt kun je deze gemakkelijk wassen. Let hierbij wel op de wasvoorschriften. Een katoenen mat of kleed is zeer geschikt voor het beoefenen van Bikram, Power of Ashtanga Yoga.

Nadeel van deze mat is dat katoenvezels sneller breken als gevolg van slijtage en dus minder duurzaam zijn. Een ander nadeel is dat een katoenen mat /kleed op een gladde ondergrond sneller zal wegglijden. Het is dan ook te overwegen om onder een katoenen mat of kleed een dunne  sticky mat of reismat te plaatsen zodat het katoenen kleed of mat niet kan wegglijden.

Deze katoenen matten/kleden zijn verkrijgbaar in de prijsklasse tussen de 25 tot 60 euro.

Jute yoga mat

De wereld wordt steeds groener en ook steeds meer yoga beoefenaars gaan dezelfde kant op. De jute mat wordt beschouwd als één van de meest milieuvriendelijke yoga matten die er bestaat omdat ze worden gemaakt van  natuurlijk materiaal en 100% biologisch afbreekbaar zijn. Een jute mat is geschikt voor alle vormen en stijlen van yoga. Jute is een veelzijdig vezel met veel kwaliteiten zoals: comfort, sterk, duurzaam, anti statisch, zeer goede grip en ademend.

Nadeel is dat deze matten nog redelijk moeilijk verkrijgbaar zijn en vaak in combinatie met andere materialen worden gemaakt. Een ander nadeel is dat bij zwaar en intensief gebruik het jute weefsel kan loslaten.

De jute mat of combinaties met jute zijn verkrijgbaar in de prijsklasse van 30 tot 45 euro.

Reis of travel yoga mat

Als je regelmatig reist of op vakantie gaat en je wilt yoga oefeningen doen zodat je gezond en fit blijft dan is het handig om gebruik te maken van een reis yoga mat. Deze mat is relatief dun en hierdoor gemakkelijk op te rollen of te vouwen en in de bagage mee te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om de reismat in een mooie yogamat tas te vervoeren. Grote voordeel van deze matten is dat ze licht zijn, een goede grip hebben en gemakkelijk te vervoeren zijn.

Nadeel is dat ze minder comfort hebben omdat ze dun zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat deze matten zijn gemaakt om mee te reizen en niet voor het dagelijkse gebruik. Een alternatief is om je reismat te combineren met een yoga handdoek of een katoenen mat of kleed. Ook deze zijn meestal licht van gewicht en geven veel extra comfort en zijn gemakkelijk mee te nemen in je bagage.

Een reismatten zijn verkrijgbaar in de prijsklasse tussen de 20 tot 50 euro

De komst van steeds nieuwe en verbeterde materialen maken de ontwerpen van yogamatten steeds efficiënter, sterker, duurzamer en milieuvriendelijker. Er is tegenwoordig een groot assortiment aan yogamatten verkrijgbaar dat aansluit bij iedere levensstijl. Kies voor jezelf de beste yogamat of combinatie die aansluit bij de wensen en doelen die je wilt bereiken bij je yoga sessies. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste yoga mat.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard