Zwangerschapsyoga: Een Gids voor aanstaande Moeders

Geplaatst op 10 juni 2024 | Door Peter Rigtering

Zwangerschap is een bijzondere tijd in het leven van een vrouw, gevuld met vreugde, anticipatie en soms ook ongemak en stress. Zwangerschapsyoga biedt een zachte en effectieve manier om zowel lichaam als geest in balans te brengen tijdens deze transformatieve periode. In dit artikel duiken we dieper in op wat zwangerschapsyoga is, de voordelen ervan en enkele eenvoudige oefeningen die je thuis kunt doen.

Wat is Zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga is een aangepaste vorm van yoga die speciaal is ontworpen voor zwangere vrouwen. Het combineert ademhalingstechnieken, lichte stretchoefeningen en ontspanningsmethoden om de gezondheid en het welzijn van zowel de moeder als de baby te bevorderen. In tegenstelling tot reguliere yoga, houdt zwangerschapsyoga rekening met de fysieke veranderingen en beperkingen die gepaard gaan met zwangerschap, en vermijdt het poses die te belastend of onveilig kunnen zijn.

Zwangerschapsyoga kan op elk moment tijdens de zwangerschap worden gestart, hoewel het raadzaam is om met je arts te overleggen voordat je begint, vooral als je een medische aandoening hebt of complicaties ervaart. De lessen zijn vaak gericht op het versterken van de spieren die tijdens de bevalling worden gebruikt, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van een gevoel van kalmte en ontspanning.

Wat zijn de voordelen van Zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga biedt een breed scala aan voordelen die verder gaan dan fysieke gezondheid. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Fysieke welzijn: Zwangerschapsyoga helpt bij het versterken van de spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het verlichten van veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes zoals rugpijn, bekkenpijn en zwelling. De oefeningen zijn gericht op het vergroten van de bloedcirculatie en het bevorderen van een gezonde houding.
  2. Emotionele balans: Zwangerschap kan een emotionele rollercoaster zijn. Zwangerschapsyoga biedt technieken om stress en angst te verminderen, wat kan bijdragen aan een positiever en rustiger gemoedstoestand. Ademhalingsoefeningen en meditatie spelen hierin een belangrijke rol.
  3. Voorbereiding op de bevalling: De ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen die je leert tijdens zwangerschapsyoga kunnen zeer nuttig zijn tijdens de bevalling. Ze helpen je om gefocust en kalm te blijven, wat kan bijdragen aan een soepeler verloop van de bevalling.
  4. Verbeterde slaap: Veel zwangere vrouwen hebben last van slaapproblemen. Zwangerschapsyoga kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren door het lichaam en de geest te ontspannen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en door te slapen.
  5. Verbinding met je baby: Zwangerschapsyoga moedigt je aan om bewust tijd door te brengen met je ongeboren baby, wat kan helpen om een diepe emotionele band te vormen nog voordat de baby is geboren.

Eenvoudige Zwangerschapsyoga Oefeningen voor Thuis

Hoewel het bijwonen van zwangerschapsyoga lessen in een studio een geweldige manier is om te leren en te oefenen, zijn er ook verschillende oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen. Hier zijn enkele eenvoudige zwangerschapsyoga oefeningen:

  1. Ademhalingsoefeningen (Pranayama): Ga in een comfortabele zithouding zitten, met je rug recht en je handen op je buik. Adem diep in door je neus, vul je longen volledig en voel je buik uitzetten. Adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit gedurende vijf tot tien minuten om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.
  2. Kat-Koe Houding (Marjaryasana-Bitilasana): Begin op handen en knieën, met je polsen direct onder je schouders en je knieën onder je heupen. Adem in en laat je buik zakken terwijl je je rug naar beneden buigt en je hoofd optilt (koe houding). Adem uit en rond je rug omhoog terwijl je je kin naar je borst brengt (kat houding). Deze oefening helpt de rugspieren te strekken en spanning te verlichten.
  3. Vlinderhouding (Baddha Konasana): Ga op de grond zitten met je benen gebogen en je voetzolen tegen elkaar aan. Houd je voeten vast en laat je knieën naar de zijkanten vallen. Deze houding opent de heupen en kan helpen bij het verminderen van spanning in de bekkenregio.
  4. Kindhouding (Balasana): Kniel op de grond en breng je grote tenen bij elkaar terwijl je knieën uit elkaar vallen. Buig voorover en strek je armen voor je uit, zodat je je voorhoofd op de grond kunt leggen. Deze houding bevordert diepe ontspanning en is een uitstekende manier om spanning in de rug en schouders te verlichten.


Zwangerschapsyoga biedt een zachte en ondersteunende manier om in contact te komen met je veranderende lichaam en geest tijdens de zwangerschap. Door regelmatig te oefenen, kun je genieten van de vele fysieke en emotionele voordelen die het biedt, en je beter voorbereid voelen op de bevalling en het moederschap. Of je nu kiest voor lessen in een studio of thuis oefent, zwangerschapsyoga kan een waardevolle toevoeging zijn aan je prenatale routine.

Onze yogamatten

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard