Wat is Iyengar Yoga?

Geplaatst op 01 juli 2024 | Door Peter Rigtering

Iyengar yoga is een vorm van yoga die bekend staat om zijn precieze uitlijning en gebruik van hulpmiddelen. Deze stijl van yoga is vernoemd naar zijn grondlegger, B.K.S. Iyengar, en biedt een gestructureerde benadering van yoga die zowel beginners als gevorderden kan helpen om hun praktijk te verdiepen. In dit artikel bespreken we de oorsprong van Iyengar yoga, de voordelen ervan, en enkele oefeningen die je thuis kunt proberen.

Hoe is Iyengar Yoga ontstaan?

Iyengar yoga is ontwikkeld door Bellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar, een invloedrijke yogaleraar uit India. B.K.S. Iyengar werd geboren in 1918 en begon zijn yoga-opleiding onder de beroemde yogameester T. Krishnamacharya. Na jaren van intensieve training en persoonlijke oefening, begon Iyengar zijn eigen benadering van yoga te ontwikkelen, gericht op precisie, uitlijning en het gebruik van hulpmiddelen.

In 1966 publiceerde hij het boek "Light on Yoga," dat een uitgebreide gids biedt voor yogahoudingen en technieken. Dit boek werd een internationale bestseller en heeft miljoenen mensen geholpen om yoga te leren en te beoefenen. B.K.S. Iyengar bleef zijn hele leven lesgeven en verspreidde zijn kennis over de hele wereld. Zijn methode wordt nu wereldwijd erkend en gerespecteerd om zijn nauwkeurigheid en toegankelijkheid.

Wat zijn de voordelen van Iyengar Yoga?

Iyengar yoga biedt tal van voordelen voor zowel lichaam als geest. Een van de belangrijkste kenmerken van deze yogastijl is de nadruk op precieze uitlijning in elke houding. Dit helpt beoefenaars om de houdingen correct en veilig uit te voeren, wat het risico op blessures vermindert en de effectiviteit van de oefening verhoogt.

Een ander kenmerk van Iyengar yoga is het gebruik van hulpmiddelen zoals blokken, riemen, dekens en stoelen. Deze hulpmiddelen maken het mogelijk voor mensen van alle niveaus en met verschillende fysieke beperkingen om de houdingen te bereiken en te behouden. Dit maakt Iyengar yoga bijzonder toegankelijk voor beginners, ouderen en mensen met blessures.

Daarnaast helpt Iyengar yoga bij het verbeteren van kracht, flexibiliteit en balans. Door de houdingen langere tijd vast te houden en aandacht te besteden aan de juiste uitlijning, worden de spieren versterkt en de flexibiliteit vergroot. Dit kan ook helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding en het verminderen van chronische pijn, zoals rugpijn.

Op mentaal vlak biedt Iyengar yoga voordelen zoals verbeterde concentratie, mindfulness en stressvermindering. De aandacht voor detail en de nadruk op ademhaling en meditatie helpen om de geest te kalmeren en een diepere staat van ontspanning te bereiken.

Iyengar oefeningen voor thuis

Iyengar yoga kan gemakkelijk thuis worden beoefend met behulp van enkele basisprincipes en hulpmiddelen. Hier zijn een paar eenvoudige Iyengar yoga oefeningen die je thuis kunt proberen:


1. Adho Mukha Svanasana (Neerwaartse Hond)

Begin op handen en knieën, met je polsen onder je schouders en je knieën onder je heupen. Til je heupen omhoog en naar achteren, waardoor je lichaam een omgekeerde V-vorm vormt. Druk je handen stevig in de mat en houd je hielen richting de grond. Deze houding rekt de hamstrings, kalmeert de geest en versterkt de armen en benen.


2. Tadasana (Berghouding) 

Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar. Span je dijspieren aan, trek je knieschijven op en strek je armen langs je zijden. Houd je rug recht en je schouders ontspannen. Deze houding helpt bij het verbeteren van de houding en het bevorderen van balans en stabiliteit.


3. Utthita Trikonasana (Uitgestrekte Driehoekshouding)

Sta met je voeten ongeveer een meter uit elkaar. Draai je rechtervoet 90 graden naar buiten en je linkervoet iets naar binnen. Strek je armen op schouderhoogte uit naar de zijkanten. Buig vanuit je heup naar rechts en plaats je rechterhand op je scheenbeen of een blok, terwijl je linkerarm naar de hemel wijst. Kijk omhoog naar je linkerhand. Deze houding versterkt de benen, opent de heupen en borst, en verbetert het evenwicht.


4. Savasana (Lijkhouding)

Ga op je rug liggen met je armen langs je zijden en je handpalmen omhoog. Sluit je ogen en adem diep en gelijkmatig. Ontspan elk deel van je lichaam, van je tenen tot je hoofd. Blijf hier minstens vijf minuten om volledige ontspanning en herstellende rust te bereiken.


Iyengar yoga biedt een toegankelijke en effectieve manier om zowel je fysieke als mentale welzijn te verbeteren. Door aandacht te besteden aan de juiste uitlijning en gebruik te maken van hulpmiddelen, kan iedereen profiteren van de voordelen van deze yoga stijl. Of je nu in een studio oefent of thuis, Iyengar yoga kan je helpen om een sterkere, flexibelere en meer gebalanceerde versie van jezelf te worden.

Aanbevolen categorieën

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard