Hoe dik moet mijn yogamat zijn?

Geplaatst op 02 juli 2024 | Door Peter Rigtering

De dikte van een yogamat is een cruciale factor die vaak over het hoofd wordt gezien door zowel beginners als gevorderde beoefenaars. Een goede yogamat kan het verschil maken tussen een comfortabele, stabiele sessie en een onaangename ervaring. In dit artikel bespreken we de verschillende diktes van yogamatten, waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste dikte en waarom de dikte van je yogamat zo belangrijk is.

Welke diktes zijn er?

Yogamatten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, meestal variërend van 1 mm tot 15 mm. De meest gangbare diktes zijn:

 1. Dunne yogamatten (1-3 mm): Deze matten zijn lichtgewicht en draagbaar, ideaal voor mensen die vaak reizen of hun mat naar de studio willen meenemen. Dunne matten bieden minder demping maar geven meer contact met de ondergrond, wat handig kan zijn voor balanshoudingen.
 2. Standaard yogamatten (4-6 mm): Dit is de meest gebruikte dikte voor yogamatten. Ze bieden een goede balans tussen comfort en stabiliteit. Standaard matten zijn geschikt voor de meeste yogastijlen en geven voldoende demping voor de knieën en gewrichten.
 3. Dikke yogamatten (7-10 mm): Deze matten bieden extra comfort en zijn ideaal voor mensen met gevoelige gewrichten of die herstellende zijn van blessures. Dikke matten zijn ook populair bij beoefenaars van rustige yogastijlen zoals Yin Yoga en Restorative Yoga, waar langere tijd in poses wordt doorgebracht.

Waarop letten bij het kiezen van de juiste dikte?

Het kiezen van de juiste dikte van je yogamat hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke voorkeur, het type yoga dat je beoefent en je fysieke behoeften.

 • Type yoga: Voor dynamische stijlen zoals Vinyasa of Ashtanga is een dunnere mat vaak beter omdat deze meer stabiliteit biedt en je minder in de mat zakt. Voor zachtere, meer meditatieve stijlen is een dikkere mat comfortabeler.
 • Gewrichtsgevoeligheid: Als je last hebt van gevoelige knieën, polsen of andere gewrichten, kan een dikkere mat helpen om extra ondersteuning en comfort te bieden. Dit is vooral belangrijk als je vaak knielende of zittende houdingen aanneemt.
 • Mobiliteit: Als je vaak reist of je mat mee wilt nemen naar de studio, is een dunne, lichtgewicht mat een praktische keuze. Deze zijn gemakkelijker op te rollen en te dragen dan hun dikkere tegenhangers.
 • Persoonlijke voorkeur: Uiteindelijk speelt persoonlijke voorkeur een grote rol. Sommige mensen geven de voorkeur aan het gevoel van een dunnere mat omdat deze hen dichter bij de grond laat voelen en hen meer stabiliteit geeft in balanshoudingen. Anderen verkiezen de zachtheid van een dikkere mat voor extra comfort.


Waarom is de dikte van je yogamat zo belangrijk?

De dikte van je yogamat beïnvloedt je yogabeoefening op verschillende manieren. Hier zijn enkele redenen waarom de dikte van je yogamat belangrijk is:

 • Comfort: Een mat met de juiste dikte biedt voldoende demping en voorkomt pijn in gevoelige gewrichten zoals knieën, polsen en heupen. Dit is vooral belangrijk voor beginners die nog niet gewend zijn aan de druk die bepaalde houdingen kunnen uitoefenen.
 • Stabiliteit: Een te dikke mat kan je balans verstoren, vooral in staande houdingen zoals de boomhouding (Vrksasana) of krijger II (Virabhadrasana II). Een dunne mat biedt meer stabiliteit en helpt je om stevig te staan zonder te veel in te zakken.
 • Veiligheid: Een mat met de juiste dikte kan helpen om blessures te voorkomen door voldoende grip en ondersteuning te bieden tijdens je beoefening. Dit is essentieel om veilig in en uit houdingen te kunnen bewegen.
 • Duurzaamheid: Yogamatten van hoge kwaliteit behouden hun vorm en dikte langer, zelfs bij regelmatig gebruik. Dit zorgt voor een consistente ondersteuning tijdens je sessies en een langere levensduur van je mat.

Bij het kiezen van de juiste dikte van je yogamat is het belangrijk om rekening te houden met je eigen behoeften en voorkeuren. Door de juiste balans te vinden tussen comfort, stabiliteit en draagbaarheid, kun je een mat kiezen die je yogabeoefening optimaal ondersteunt en je helpt om het meeste uit elke sessie te halen.

Bekijk verschillende diktes

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard