Wat is Hot Yoga?

Geplaatst op 05 juni 2024 | Door Peter Rigtering

Hot yoga is een populaire en intensieve vorm van yoga die beoefend wordt in een verwarmde ruimte. Deze stijl van yoga combineert de fysieke voordelen van traditionele yoga met de detoxificerende effecten van zweten. In dit artikel verkennen we hoe hot yoga werkt, waar het vandaan komt, de voordelen ten opzichte van andere yogavormen en of je er daadwerkelijk meer van afvalt.

Hoe werkt Hot Yoga en waar komt het vandaan?

Hot yoga wordt beoefend in een ruimte die meestal wordt verwarmd tot ongeveer 35-40 graden Celsius met een hoge luchtvochtigheid. Het idee achter deze verhitting is om de spieren losser te maken, de hartslag te verhogen en een intensere workout te creëren. Dit wordt gecombineerd met een serie van houdingen en ademhalingsoefeningen die zijn ontworpen om kracht, flexibiliteit en balans te verbeteren.

De meest bekende vorm van hot yoga is Bikram yoga, ontwikkeld door Bikram Choudhury in de jaren 1970. Bikram yoga bestaat uit een vaste reeks van 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen, uitgevoerd in een specifieke volgorde. Er zijn echter ook andere stijlen van hot yoga die niet strikt dezelfde reeks volgen, zoals Moksha yoga en Hot Power yoga. Deze varianten kunnen meer variatie in houdingen en tempo bieden.

Wat zijn de voordelen van Hot Yoga ten opzichte van andere yoga vormen?

Hot yoga biedt enkele unieke voordelen ten opzichte van traditionele yoga vormen. Een van de belangrijkste voordelen is de diepe detoxificatie die optreedt door overvloedig zweten. Het zweten helpt om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen, wat kan bijdragen aan een schonere huid en een verbeterd algeheel gevoel van welzijn.

Daarnaast kan de warmte helpen om de spieren sneller op te warmen, wat het risico op blessures vermindert en de flexibiliteit verhoogt. De intensiteit van de sessies kan ook leiden tot een verhoogde calorieverbranding en een verbetering van de cardiovasculaire conditie. Dit maakt hot yoga een uitstekende keuze voor mensen die hun fitnessniveau willen verhogen en tegelijkertijd de voordelen van yoga willen ervaren, zoals stressvermindering en verbeterde mentale helderheid.

Een ander belangrijk voordeel van hot yoga is de versterking van de mentale kracht en focus. Het beoefenen van yoga in een warme omgeving kan uitdagend zijn, en het vereist concentratie en doorzettingsvermogen om door te gaan ondanks de hitte. Dit kan leiden tot een sterker gevoel van mentale discipline en zelfbeheersing.

Val ik meer af tijdens beoefenen van Hot Yoga?

Het idee dat je meer gewicht verliest door hot yoga komt voort uit de intensieve aard van de sessies en het overvloedige zweten. Hoewel je door het zweten direct na de sessie een gewichtsverlies kunt opmerken, is dit voornamelijk waterverlies. Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven om dit vochtverlies te compenseren.

Echter, hot yoga kan wel degelijk bijdragen aan gewichtsverlies op de lange termijn. De verhoogde hartslag en de intensieve spieractiviteit zorgen voor een hogere calorieverbranding. Een gemiddelde sessie van 90 minuten hot yoga kan tot wel 500-700 calorieën verbranden, afhankelijk van de intensiteit van de oefeningen en de individuele inspanning.

Daarnaast helpt hot yoga bij het opbouwen van spiermassa, wat op zijn beurt het metabolisme verhoogt. Spieren verbranden meer calorieën in rust dan vet, dus door regelmatig hot yoga te beoefenen, kan je basale metabolische snelheid toenemen, wat gewichtsverlies ondersteunt.

Het is echter belangrijk om hot yoga te combineren met een gezonde en evenwichtige voeding en een algeheel actieve levensstijl voor optimale resultaten. Alleen vertrouwen op hot yoga voor gewichtsverlies zonder aandacht te besteden aan andere aspecten van je gezondheid zal waarschijnlijk niet de gewenste resultaten opleveren.

Conclusie

Hot yoga biedt een unieke en uitdagende manier om de voordelen van yoga te ervaren in een verwarmde omgeving. Het helpt niet alleen bij het verbeteren van flexibiliteit en kracht, maar biedt ook voordelen zoals detoxificatie en verhoogde calorieverbranding. Hoewel je direct na de sessie vooral watergewicht verliest, kan regelmatige beoefening van hot yoga bijdragen aan gewichtsverlies en een verbeterde algehele gezondheid. Of je nu een ervaren yogi bent of net begint, hot yoga kan een waardevolle toevoeging zijn aan je fitnessroutine.

Onze Liforme yogamatten

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard