Yoga handdoek informatie

Yoga handdoek informatie

Wat is een yoga handdoek?

Een yoga mat handdoek is speciaal ontworpen om in combinatie met een yoga mat te gebruiken. Tegenwoordig zijn er ook handdoeken die je kunt gebruiken zonder yoga mat. Deze handdoeken zijn aan de onderzijde voorzien van een antislip noppen.

Als jij het gevoel hebt dat je zoveel zweet dat je uitglijdt op je yogamat dan is een speciale yoga handdoek een goede oplossing om dit te voorkomen. Handdoeken worden dan ook vaak gebruikt bij actieve vormen van yoga waarbij je veel zweet zoals Bikram, Ashtanga, Power of Hot yoga. Natuurlijk is een handdoek ook goed te gebruiken bij de traditionele vormen van yoga al zou dit alleen maar zijn voor het comfort of om hygiënische redenen.

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een strandlaken of een extra groot badlaken. De kans is groot dat deze niet helemaal goed passen op je yoga mat vanwege de afwijkende afmeting. Daarnaast zal een normaal strandlaken of een groot badlaken zweet minder goed absorberen en meer tijd nodig hebben om te drogen.

Een yoga handdoek behoort dezelfde afmeting te hebben dan de onderliggende yoga mat. Dit voorkomt uitglijden. Een goede handdoek geeft je het vertrouwen dat je ontspannen en met focus je oefeningen kunt doen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het eventuele uitglijden.

Als je regelmatig op vakantie gaat of op zakenreis dan kun je een mat handdoek ook gebruiken als yogamat. Een groot voordeel van een handdoek is dat je deze makkelijk in je bagage kunt meenemen.

Yoga handdoeken zijn in veel verschillende kleuren en ontwerpen verkrijgbaar. Je kunt de handdoek dus aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Je kunt kiezen voor een kleur handdoek die jou motiveert tijdens het beoefenen van een moeilijke asana. Ook kun je ervoor kiezen om een kleur te nemen die je rustig maakt.

Als je zeer regelmatig gebruik maakt van een speciale handdoek kan het een overweging zijn om twee yoga handdoeken te kopen zodat je altijd een schone handdoek voor handen hebt.

Yoga handdoeken zijn duurder dan een standaard handdoek. Door hun specifieke functies en kwaliteit zijn ze dit ook zeker waard. Een speciale handdoek zal zeker bijdragen aan meer comfort, hygiëne en veiligheid tijdens het uitvoeren van je oefeningen. Een goede handdoek is te koop in de prijsklasse van € 29,00 tot € 60,00. Afwijkende maten en eco vriendelijke handdoeken kunnen duurder zijn.

Waarom gebruik maken van een yoga handdoek?

Door tijdens je traning sessie thuis of tijdens je lessen gebruik te maken van een yoga towel zal dit een schonere en hygiënischere ervaring worden. Als je yoga of sportlessen neemt ben je altijd afhankelijk van hoe men omgaat met het schoonmaken en de hygiëne van de matten. In perfecte wereld worden de matten natuurlijk na elke les gereinigd. Weet jij zeker dat je voorganger de mat goed en netjes heeft schoon gemaakt? Om je niet druk te maken over een dergelijke situatie is het beter om hier zelf een oplossing voor te zoeken. Je kunt dit doen door zelf een yoga handdoek te kopen en deze tussen jezelf en de mat te plaatsen.

Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen om de mat schoon te maken maar ook dan blijf je de gedachten houden wat hebben mijn voorgangers gedaan om de mat netjes en hygiënisch te houden. Zeker als je onbekende geurtjes ruikt die je niet kunt plaatsen. Je aandacht is afgeleid en je gedachten zullen zeker niet bijdragen aan het goed uitvoeren van je oefeningen.

Om een dergelijke situatie te voorkomen is het verstandig een eigen yoga handdoek aan te schaffen. Dit hoeft geen dure te zijn maar het creëert wel een extra laag tussen jezelf en de yogamat. Hierdoor kun je de vraagtekens en gedachten loslaten over het wel of niet schoon zijn van je yogamat. Je weet namelijk zeker dat je op een schone handdoek ligt waardoor je ontspannen en met volledige focus je oefeningen kunt doen.

Of je er nu voor kiest om een goedkope yoga handdoek te kopen of een merk handdoek van bijvoorbeeld Manduka, Yogitoes yoga towel of Yoga-Mad, het is een verstandige investering waar je de komende jaren nog veel plezier aan zult beleven.


Als je van plan bent om geld uit te geven aan yoga accessoires dan is de yogahanddoek echt het overwegen waard. Dit is niet alleen vanuit hygiënische oogpunt maar omdat je door het gebruik van een handdoek ook het comfort en de veiligheid aanzienlijk zult verhogen en veel tijd kunt besparen omdat je minder vaak je mat hoeft schoon te maken.

Voordelen van gebruik yoga handdoek en in combinatie met yoga mat.

Of je nu beginner bent of al jaren yoga beoefent een yoga handdoek kan een geweldige toevoeging zijn aan je yoga collectie. De meeste handdoeken die je kunt kopen hebben dezelfde afmeting als je yoga mat. Ze zijn gemaakt van een zacht materiaal met een sterk Yoga handdoekabsorberende werking. Je kunt een yoga handdoek afhankelijk van de kwaliteit gebruiken als zelfstandige yogamat, reis mat of als zachte en comfort verhogende afdekking op je yogamat. Je kunt de handdoek natuurlijk ook gebruiken om je gezicht en handen vrij van zweet te houden of als hygiënische beschermlaag tussen jou en de yogamat.

Veel yogi’s ontdekken dat alleen een yogamat niet voldoende grip en bescherming biedt tegen uitglijden tijdens een intensieve en zweterige sessie. Omdat het essentieel is om je asana’s en andere oefeningen te kunnen doen zonder uit te glijden kan een yogatowel het verschil maken tussen het wel of niet slagen van je oefening.

Tijdens het beoefenen van intensieve zware oefeningen zoals bijvoorbeeld Bikram of Power yoga, waarbij je behoorlijk verhit raakt, kun je veel baat hebben bij het gebruik van een speciale handdoek.

Om de handdoek te gebruiken plaats je deze zoveel mogelijk over je yoga mat. Probeer de yogamat volledig te bedekken zodat de mat niet meer zichtbaar is. Er zijn mensen die gebruik maken van een grote badhanddoek of een strandlaken in plaats van een specifieke yoga handdoek. Het probleem met deze handdoeken of lakens is dat ze niet zijn ontworpen voor het beoefenen van yoga. Ze hebben meestal niet de juiste afmeting en hebben ook een minder absorberende werking. Je hebt tegenwoordig ook speciale handdoeken die zijn voorzien van anti slip noppen zodat de handdoek niet kan verschuiven ook niet op een gladde ondergrond.

Een ander groot voordeel van het gebruik van een handdoek is dat je hiermee altijd een schone plek hebt om op te oefenen. Veel mensen beoefenen yoga door het volgen van Yoga handdoek + taslessen en weten vaak niet hoe vaak de yogamat intensief is gebruikt en hoe vaak de matten worden schoon gemaakt.

Door gebruik te maken van een handdoek kun je zelf bepalen hoe schoon en hygiënisch jij je training sessie houdt. Als je gebruik maakt van een eigen yoga mat zal het onderhoud van je yogamat aanzienlijk afnemen. Na het gebruik van je yoga handdoek kun je deze wassen en is hij weer klaar voor de volgende training of sessie.

Een speciale yoga handdoek is echt aanzienlijk beter van kwaliteit dan een normale handdoek en zal je yogales training of sessie echt verbeteren. Als je één keer gebruik hebt gemaakt van een kwalitatief goede yoga handdoek wil je niet meer zonder. Meer grip, meer comfort, beter absorberen van zweet en vocht.


Al met al zijn er vele redenen om te kiezen voor een yoga handdoek

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard