Waar moet je op letten bij het kiezen van een yoga mat?

Geplaatst op 10 mei 2021 | Door Paula de Greef

Beoefen je rustige Hatha of Yin Yoga, vloeiende Vinyasa, dynamische Ashtanga of zelfs zweterige Bikram of Hot Yoga?

Het vinden van je ideale yoga mat kan een hele uitdaging zijn. Welke vorm van yoga je ook doet, als je op de mat stapt moet je focus bij lichaam en geest zijn en wil je jezelf niet afvragen of de mat wel betrouwbaar is. Alleen dan kun je profiteren van de vele voordelen van yoga. Om je te helpen bij het kiezen van de juist mat hebben wij een aantal eigenschappen en tips onder elkaar gezet die jou kunnen helpen bij het kiezen van de voor jou beste yoga mat.

Over het algemeen hangt de keuze van je mat af van welke vorm yoga je beoefent. Hoe zwaarder of dynamischer je sessie is, hoe steviger je mat moet zijn. Hoe rustiger je sessie, hoe zachter en comfortabeler de mat mag zijn. Bedenk dat er geen pasklare formule is voor de perfecte mat. Wat voor jou werkt, is misschien niet zo effectief voor iemand anders.

Voordat je een mat koopt is het ook goed om te weten welke impact je keuze heeft op het milieu. Het verminderen van onnodig verbruik is net zo goed een onderdeel van waar wij voor staan als de keuze van materialen en productie. De merken in onze shop gaan over het maken van verstandige keuzes over de gehele linie. Zij willen de impact op het milieu tot een minimum beperken. Geniet daarom van het overzicht dat we voor jou hebben samengesteld, want het is bedoeld om je zoektocht naar de juiste mat makkelijker te maken.

Afmeting

De ideale lengte voor jouw yoga mat is je lengte plus 5 cm boven je hoofd en onder je voeten. De gemiddelde yoga mat is 180 tot 185 cm lang en 61 tot 66 cm breed. Als je langer bent dan 175 cm raden we je aan te kijken naar langere matten van 185 of zelfs 215 cm, zoals de Ecoyogi PRO Grip mat XL of de Manduka PROlite mat extra lang, Heb je brede schouders en/of een voorkeur voor meer oefenruimte dan is de Kurma Black Grip L, XL of XXL (Kurma Yogamatten - Kies jij ook voor een lage footprint? - 2Essence - Yogamat Online (yogamat-online.nl)) een uitstekende mat om jou net wat meer ruimte te geven voor je sessie.

Demping

De optimale demping is afhankelijk van verschillende factoren, zoals comfort, het soort vloer waarop je oefent en de draagbaarheid van de mat. Als je gewrichtsproblemen hebt of als je gewoon meer comfort wenst, raden wij een dikkere mat aan (6 of 6,5 mm) (  PVC en rubberen matten hebben meer demping, waardoor ze zwaarder zijn. Als draagbaarheid belangrijk voor je is, dan zijn de 3 tot 4,7 mm matten de juiste keuze. Als je voornamelijk thuis oefent, raden we een mat van 6 of 6,5 mm aan.

Materiaal

Het materiaal van je yoga mat draagt ook bij aan je algehele ervaring. Dit is waar de verschillende oppervlaktetexturen van de matten om de hoek komen kijken. Open-cel oppervlakken, gelinkt aan de natuurrubber en PU matten, bieden gemiddeld de beste dry en wet grip. Dit is een essentieel criterium voor de meeste yogi's. Een mooi voorbeeld van matten met een open cel oppervlak is de Ecoyogi PRO Grip mat PRO Grip Mat Antraciet ✓ Perfecte grip ✓ Optimaal comfort - 2Essence - Yogamat Online (yogamat-online.nl) en de matten van Liforme. Zoek je een rubber mat met geweldige dry grip dan zou de Kurma Geco serie of Manduka eKO serie mat een goede keuze kunnen zijn. Als je een dynamische yoga beoefenaar bent, die Ashtanga of Vinyasa beoefent, kan een teveel aan grip de flow van je sessie belemmeren. Hoe meer grip, hoe meer je je beperkt kunt voelen. Te veel grip kan ook je mat in een relatief korte tijd doen verslijten. Het is slim om te kiezen voor een mat met een gesloten-cel oppervlak (zoals de PVC matten van Ecoyogi, Manduka en Kurma)

Tegenwoordig zijn yogamatten verkrijgbaar in PVC (afkorting van polyvinylchloride), natuurlijk & synthetisch rubber, TPE (thermoplastische elastomeren), PU (polyurethaan), kurk, wol en in combinaties zoals PU/rubber of kurk/rubber. Elk van deze materialen heeft voor- en nadelen. Rubberen yogamatten oxideren bijvoorbeeld na verloop van tijd en moeten vaker worden schoongemaakt en vervangen, terwijl PVC yogamatten een gesloten celoppervlak hebben en zeer duurzaam zijn. Zolang je niet (overmatig) zweet, zul je een goede grip hebben op een PVC mat.

Grip

Uiteindelijk is grip het meest individuele criterium bij de aanschaf van een yoga mat. Ook het gevoel dat je uitglijdt is zeer subjectief. Alle mensen zijn uniek en wat ons lichaam de ene dag ervaart, kan de volgende dag heel anders aanvoelen. Kleine veranderingen in lichaamstemperatuur en transpiratie kunnen ook je dagelijkse ervaring beïnvloeden. Afgezien van hoe je oefening eruit ziet, en hoe je je handen en voeten plaatst, is er ook een verschil in zweetvorming op je handen en voeten. Dit alles heeft een invloed op de mate van gladheid van je mat.

PVC of Rubber of PU matten?

PVC matten zorgen voor een goede droge grip tijdens een yoga sessie met droge handen en voeten. Alle PVC matten hebben een gesloten-cel oppervlak en nemen geen vocht op. Tijdens een zweterige of hete yoga sessie zal het vocht op het oppervlak blijven. Voor je eigen veiligheid raden wij je daarom aan een yogahanddoek te gebruiken om dit vocht te absorberen.

Rubber en PU matten hebben een maximale droge grip vanwege de open celstructuur van het oppervlak. We begrijpen dat grip een doorslaggevende factor kan zijn, maar jouw vorm van yoga moet echt het niveau van de gewenste grip bepalen. Te veel grip kan je flow beperken, bijvoorbeeld als je 'door' of 'terug' springt in Ashtanga. Hoe meer grip, hoe moeilijker het voor je is om naar de voorkant of de achterkant van je mat te stappen of te springen of slepende bewegingen te maken. Tijdens een zweterige of hete yoga practice zullen de rubber matten met open-celstructuur en PU matten een redelijke hoeveelheid vocht absorberen. Zweet daalt van de bovenkant van de mat af naar de kern van de mat. Een grondige reiniging van je mat van tijd tot tijd is nodig om achtergebleven zweet en bacteriën die zich in de mat hebben opgehoopt te verwijderen.

OEKO-TEX® certificering

Een groot aantal van onze matten zijn gecertificeerd volgens de Standaard 100 van OEKO-TEX®, Productklasse I (geschikte artikelen voor baby's en peuters). De Standaard 100 door OEKO-TEX® lijst van criteria bevat ongeveer 100 jaarlijks bijgewerkte testparameters voor schadelijke stoffen, waaronder AZO, DOP, ftalaten, Bisfenol-A (BPA), lood en dioxines (zie volledige lijst hier)

Wij zijn ons terdege bewust van het feit dat producten waaraan strenge certificatieprocedures ten grondslag liggen, een bepaald prijskaartje hebben waarbij niet iedereen zich prettig voelt. Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat dit de enige manier is om de absolute veiligheid van de matten te garanderen, zowel tijdens het gebruik als aan het einde van hun levenscyclus. We denken ook dat je beter af bent met het kopen van een betrouwbare goede mat die voldoet aan je behoeften met betrekking tot de frequentie en intensiteit van je training. Dit in tegenstelling tot een goedkopere versie die je op een gegeven moment weer weg moet doen.

Duurzaamheid

De yoga-industrie en haar vele miljoenen klanten zijn medeverantwoordelijk voor enorme hoeveelheden vast afval in het algemeen en plastic afval in het bijzonder. Hoewel er nauwelijks gegevens zijn om het exacte yoga gerelateerde afval wereldwijd te bepalen, is één ding zeker: met naar schatting 300 miljoen yogabeoefenaars worden er elk jaar miljoenen matten en props weggegooid. Ze worden meestal verbrand in een verbrandingsoven, gestort op een stortplaats of, erger nog, illegaal gedumpt.

Gelukkig komen er steeds meer mooie initiatieven op de markt. Bij bijvoorbeeld Kurma zijn ze er niet van overtuigd dat biologische afbreekbaarheid effectief zal werken op een stortplaats. Daarom hebben zij gekozen voor industriële recycling. Zo kunnen ze zowel het proces als de gewenste output volledig controleren. Daarom zijn al hun matten 100% recyclebaar.

Om de enorme milieu-impact van yoga te helpen te verminderen, heeft Kurma begin 2020 het ContinuOM Collectief opgericht. Dit is een non-profit organisatie die zich richt op het vinden van duurzame oplossingen voor de moeilijk te recyclen afvalstroom die door de yoga-industrie (en haar klanten) wordt geproduceerd. Om deze oplossingen te implementeren, lanceerden zij naast ContinuOM het Second Flow-initiatief dat zich richt op het inzamelen van gebruikte yogamatten, het doneren van te goede matten aan goede doelen en het recyclen van yogamatten en productieafval tot nieuwe yoga-producten.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard