Hoe mijn yoga mat schoonmaken

Het maakt niet uit hoe vaak je een yoga mat gebruikt deze zal altijd vies worden of gaan stinken door het gebruik. Dit is niet bevorderlijk voor een aangename yoga ervaring. Huidschilfers, olie, crèmes, zweet en Hoe maak ik mijn yoga mat schoonander vuil kan het oppervlak besmeuren en binnen dringen en kunnen ook de afbraak van de yoga mat versnellen. Deze elementen kunnen het ook moeilijk maken om je yoga oefeningen veilig uit te voeren omdat ze ervoor zorgen dat je sneller begint te glijden. Door je yoga mat regelmatig te onderhouden en schoon te maken kun je meer genieten van een schone en veilige yoga sessie. Tevens zal het regelmatig schoonmaken de levensduur bevorderen.

Hoe vaak moet je een yoga mat schoonmaken?

Dit is afhankelijk van het materiaal, de vorm van yoga en de intensiteit waarmee je de mat gebruikt. Als je een yogamatje goed wenst te onderhouden dan bevelen wij je aan om na elke training of sessie je mat een snelle schoonmaak beurt te geven en eens in de 2 - 6 maanden een intensieve schoonmaak beurt. Bij de meeste yogamatten kun je aan de sporen op het oppervlak zien of een mat schoon gemaakt moet worden.

Yoga mat schoonmaken van de diverse materialen

Yogamatten zijn gemaakt van diverse verschillende materialen zoals PVC, rubber, katoen, TPE, NBR, en andere materialen of een combinaties. Het is dus belangrijk om vast te stellen van welk materiaal je yogamatje is gemaakt alvorens je begint met je yoga mat schoonmaken. Daarnaast is het belangrijk te weten of deze een open of gesloten cel structuur heeft. Een mat met een open cel structuur heeft vaak het voordeel dat deze stroever is maar vraagt meer aandacht bij het schoonmaken. Matten met een open cel structuur hebben de eigenschappen van een spons en zullen dus sneller zweet, schilfers en ander vuil opnemen terwijl dit bij een yogamat met een gesloten celstructuur niet van toepassing is. Elke vorm van materiaal vraagt dus om een andere manier van schoonmaken. Wij zullen hieronder de meest voorkomende en verkochte materialen bespreken.

Alvorens we verder gaan met het schoonmaken van de diverse materialen is het belangrijk om te weten dat de meeste yogamatten zijn opgebouwd uit drie lagen.

  1. De onderkant heeft in de meeste gevallen een open celstructuur. Dit zorgt voor het comfort en veerkracht van de yoga mat. Een open celstructuur functioneert als een spons dus altijd voorzichtig zijn met hoe je de onderkant schoonmaakt.
  2. De tussenlaag is in veel gevallen een weefvlies dat ervoor zorgt dat de yoga mat niet gaat uitrekken tijdens het uitvoeren van een oefening. Het maakt de mat sterk en zorgt dat het zijn vorm behoud. 
  3. De bovenlaag van de yoga mat kan bestaan uit een open of gesloten cel structuur. De bovenkant bepaald in belangrijke mate de grip van een mat. Bij sommige matten kan de boven en onderkant verschillen van materiaal.


Yoga mat schoonmaken van PVC

De PVC matje is uit onze ervaring de sterkste yoga mat die je het gemakkelijkste kunt schoonmaken en onderhouden. Elke PVC mat moet je eerst breken (stroever maken) waarover meer kunt lezen op onze website. De meeste PVC matten hebben een gesloten cel structuur aan de bovenzijde waardoor er geen vuil of zweet in de yoga mat trekt.

Snelle schoonmaak: met een schoonmaak spray bijvoorbeeld Manduka Mat Renew of schoonmaak doekjes van Jo-Sha. Een andere en goedkopere oplossing is om zelf een schoonmaakmiddel te maken. Let op dat Manduka schoonmaakmiddeldit middel niet geschikt is voor yogamatten die zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld natuur rubber of katoen.

Maak zelf een sopje in de verhouding 2-3 druppels schoonmaakmiddel op een liter water. Maak voor het schoonmaakmiddel gebruik van een vetvrije zachte zeep zonder agressieve oplosmiddelen. Door de oplossing in een plantensproeier te doen kun je het schoonmaakmiddel gemakkelijk opbrengen.

Maak voor het schoonmaken van PVC mat geen gebruik van azijn houdende schoonmaakmiddelen. Hierdoor kunnen doffe en melkachtige vlekken op de yoga mat achter blijven.

Nadat je de yoga mat hebt schoon gemaakt kun je deze het beste met warm water afnemen zodat de zeepresten verdwijnen.

Voor een intensievere schoonmaakbeurt is het verstandig om het schoonmaakmiddel 10-15 minuten te laten intrekken. Vervolgens je matje met warm water en een spons, borstel of doek afnemen.

Laat de mat nu goed drogen in een droge ruimte. Dit kun je het beste doen door de mat neer te leggen of op te hangen bijvoorbeeld op een stoel of wasrek. PVC matten mag je ook drogen in de zon. Wij willen je aanbevelen om een zwaardere dikke mat niet over een scherpe waslijn te hangen. Hierdoor kan een streep ontstaan die je er later niet meer uit kunt krijgen.

Yoga mat schoonmaken van een natuur rubber

Indien je een natuur rubber yoga mat wilt schoonmaken is het belangrijk om te weten dat het om een natuur product gaat en dit gevoeliger is voor natuurlijke invloeden van buiten af. Tevens zijn deze producten gevoeliger voor schoonmaakmiddelen die oplosmiddelen bevatten zoals alcohol. Door de verkeerde schoonmaakmiddelen te gebruiken kun je de mooie eigenschappen van een mat stuk maken of de levensduur verkorten.

Snelle schoonmaak: als je een natuurrubber yogamat schoon wilt maken kun je het beste gebruik maken van warm water of een speciaal schoonmaakmiddel voor natuur rubber yogamatten. Ook is het mogelijk om zelf een schoonmaakmiddel te maken in de verhouding 1 deel water en 1 deel natuur azijn. Voor de geur kun je dan gebruik maken een paar druppels tea tree olie of natuurlijke etherische olie (citroen, lavendel of mint). Een andere mogelijkheid is gebruik te maken van 1 deel water en 1 deel appel azijn. Yoga mat drogen met handdoekWij hebben zelf met deze laatste oplossing zeer goede ervaringen.

Doe de oplossing in een plantensproeier en spuit dit op de oppervlakte van de yoga mat. Maak deze vervolgens schoon met een vochtige doek. Laat de mat nu drogen. Als de mat behoorlijk nat is kun je er het beste een droge handdoek opleggen en dan strak oprollen. Vervolgens even stijf aandrukken zodat het vocht in de handdoek kan trekken. De mat weer uitrollen en vervolgens in een droge ruimte laten drogen.

BELANGRIJK: laat een yoga mat gemaakt van natuurlijk rubber nooit in de volle zon drogen. De mat kan hierdoor in korte tijd uitdrogen en zijn mooie eigenschappen verliezen.

Voor een natuur rubber yogamat is het belangrijk dat je deze goed laat drogen. De mat kan anders sneller afbreken en de levensduur aanzienlijk verkorten.

Intensieve schoonmaak beurt: indien je de natuur rubber intensief wenst te reinigen kun je het beste gebruik maken van de bovenstaande methode met een aantal kleine aanpassingen. Maak de mat eerst schoon met een vochtige doek. Sproei vervolgens iets meer van het schoonmaakmiddel op de yogamat. Laat dit  vervolgens 10-15 minuten intrekken en neem de mat dan weer af met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel. Indien er hardnekkige vlekken zijn op de mat kun je het beste gebruik maken van een zachte borstel.

Yoga mat schoonmaken van TPE 

TPE (Termo Plastic Elastomeer) ook wel bekend als synthetisch rubber is een nog vrij nieuw materiaal in yoga land. Omdat TPE is gemaakt van een gesloten  cel structuur is het volledig water afstotend en daardoor redelijk eenvoudig schoon te maken.

Een snelle en intensieve manier je TPE mat schoonmaken kan op dezelfde manier als bij een PVC mat of een natuur rubber mat.

Advies voor drogen van de mat: een TPE yoga mat is recyclebaar en afbreekbaar. Ze kunnen broos worden als ze langere tijd bloot worden gesteld aan direct zonlicht. Leg of hang daarom de mat niet in direct zonlicht of soortgelijke bronnen van warmte.

Yoga mat schoonmaken gemaakt van 100% katoenen 

De beste manier om je katoenen yogamatje schoon te maken is door deze met de hand te wassen op een temperatuur van maximaal 30 graden. Het is ook mogelijk om de mat te wassen in de wasmachine op een kort en zacht programma. Nadat deze schoon is, even kort laten centrifugeren om het overtollige water te verwijderen. Hang de mat vervolgens in een droge ruimte of aan de waslijn om te laten drogen. Indien je de mat aan de waslijn hangt is het verstandig om deze volledig uit te hangen Yoga mat uithangen om te drogenanders kunnen er lelijke strepen ontstaan.

Doe de mat niet in de droger! De mat kan hierdoor sterk krimpen en sneller stuk gaan.

Als een mat is gemaakt van 100% puur katoen dan kan deze na de eerste wasbeurt iets krimpen. Hierbij kun je denken aan ongeveer 5%. Door de schoonmaak instructie goed op te volgen zal de mat niet verder krimpen.

Gebruik voor het schoonmaken van een katoenen yogamat een zacht wasmiddel. Wij hebben goede ervaring met het wasmiddel van Ecover.

Kun je een yoga mat wassen in de wasmachine of in bad?

Er zijn diverse leveranciers die in de product beschrijving aangeven dat je een yoga mat kunt wassen in de wasmachine of op een andere manier waarbij je veel water gebruikt zoals in bad of onder de douche.

Uit ervaring hebben wij geleerd dat de matten, waarbij het mogelijk is om in een wasmachine te wassen,deze proef ook goed doorstaan. Yogamatten waarbij dit advies niet is gegeven kunnen grote beschadigen oplopen als deze in wasmachine worden gewassen. Raadpleeg altijd eerst de instructies op het etiket.

Is het verstandig om je yoga mat rijkelijk met water te wassen?

Een yogamatje rijkelijk met water wassen, zoals in de wasmachine is voor velen wel de meest eenvoudige manier om de yoga mat schoon te maken. In veel gevallen niet de verstandigste manier. Zoals we eerder hebben geschreven hebben sommige yogamatten aan de bovenzijde of meestal aan de onderzijde een open cel structuur. Een open cel structuur functioneert als een spons. Het neemt alle soorten vuil, huidschilfers en zeep op. Door de yoga mat in rijkelijk water te wassen trek het het vocht en vuil verder in de mat. Omdat afhankelijk van de dichtheid van de yoga mat het vocht diep in de yoga mat kan trekken zal het zeer lang duren alvorens de mat goed is gedroogd. Indien je mat niet volledig is gedroogd nadat deze is gewassen kunnen hier behoorlijke broedplaatsen voor bacteriën en vreemde geurtjes ontstaan. Oppervlakkig lijkt de mat mooi schoon maar intern kan deze behoorlijk vies worden.

Ons advies is dan ook om je yoga mat schoon te maken met een goede cleaner of een zelf gemaakt wasmiddel zoals hierboven beschreven.

5 Tips voor het schoonmaken van je yoga mat:

  1. Lees altijd de gebruiksvoorwaarden van de leverancier alvorens je een mat gaat schoonmaken.
  2. Rol je mat op als je deze niet gebruikt. Yogamatten kunnen vuil aantrekken.
  3. Zet een mat op een koele plek zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.
  4. Maak gebruik van een goede yoga handdoek. Hierdoor heb je altijd een extra laag tussen jezelf en de mat. Vuil krijgt dan minder kans om in de mat te trekken.
  5. Vervang je yogamatje als je deze niet meer goed schoon kunt krijgen of als er kleine scheurtjes of gaten ontstaan.

Yoga merken geven bij de yogamatten ook advies hoe je deze het beste kunt schoonmaken. Wij hebben ook een artikel geschreven over een yoga mat schoonmaken per merk

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard