Yoga mat schoonmaken per merk

Geplaatst op 02 september 2016 | Door Peter Rigtering

Als je regelmatig aan yoga doet is het belangrijk om je yoga mat goed en regelmatig schoon te maken. Het lastige is dat yogamatten zo verschillend zijn en dat iedereen weer een ander advies geeft over hoe je deze schoon moet maken. Hieronder beschrijven we de schoonmaak adviezen van de belangrijkste yoga merken binnen onze collectie.

Schoonmaken Liforme yoga mat (Liforme advies)

Het reinigen van de Liforme mat is zeer eenvoudig. De Liforme yogamatten zijn zeer zorgvuldig ontworpen als het om hygiëne gaat. De absorberende PU toplaag van deze mat is heel dun en bevordert het verdampen van vocht waardoor de mat sneller kan drogen. Dit betekent dat mat gemakkelijker en sneller kan worden gereinigd dan veel andere yogamatten.

Basis instructie voor het schoonmaken van de Liforme mat:

a) laat een yogamat vlak opdrogen alvorens je deze gaat oprollen (geen probleem om deze eerst op te rollen nadat je een les hebt gevolgd om mee naar huis te nemen, vervolgens de yogamat thuis uit te rollen en laten drogen).

b) Je kunt een mat schoonmaken door gebruik te maken van een sopje dat is gemaakt van een druppeltje vloeibaar eco vriendelijk afwasmiddel (bijvoorbeeld ecover) in ruim water en de mat vervolgens af te nemen met een zachte (niet schurende) spons.

Schoonmaken Manduka yogamatten (Manduka advies)

Manduka PRO-serie

Scrub de mat met een zachte borstel, doek of spons. Maak hierbij gebruik Manduka's All-Purpose Mat Wash (mat renew), of een andere zachte reiniger zonder oplosmiddel zoals alcohol. Bij het gebruik van op azijn gebaseerde reinigingsmiddelen kunnen doffe of melkachtige vlekken achter blijven op je mat. Nadat je deze mat hebt schoon gemaakt kun je deze het beste laten drogen in een goed geventileerde droge ruimte of lekker buiten laten uitwaaien in de zon. Leg je matje niet  te drogen over een stalen of scherpe waslijn hierdoor kunnen lelijke strepen ontstaan die er vaak niet meer uitgaan.

We raden je sterk af om de yogamat schoon te maken met een tuinslang, in een bad, douche, wasmachine, of met behulp van een stofzuiger. Hierdoor kan schade ontstaan aan je mat waardoor de levenslange garantie die manduka geeft op de PRO serie matten kan komen te vervallen.

Schoonmaken Manduka eKO-serie

Voor het schoonmaken van een yogamat uit de Manduka eKO serie raden wij u aan om deze schoon te maken met een combinatie van 50% organische appelazijn en 50% water of gebruik Manduka's Natural Rubber Mat Wash (een op azijn gebaseerde oplossing dus niet geschikt voor de PRO matten).

Ook bij deze serie raden we je sterk af om de yogamat schoon te maken met een tuinslang, in een bad, douche, wasmachine, of met behulp van een stofzuiger. Matten kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigen.

Maak geen gebruik van zeep om de Manduka eKo yoga mat te reinigen. Hierdoor gaan de mooie eigenschappen en prestaties van een matje verloren.

Ook is het belangrijk om je yoga mat niet langdurig bloot te stellen aan overmatig zonlicht.

Schoonmaken Jade Yogamatten  (JadeYoga advies)


De Jade yogamatten zijn gemaakt met een open celstructuur en hierdoor functioneren ze als een spons en houden water vast. Wij adviseren dan ook om het oppervlak regelmatig af te nemen met een vochtige doek of met een zachte spons.

Als de yoga mat zo nu en dan een diepe reiniging nodig heeft dan ik dit oké maar het is belangrijk om te weten dat de mat functioneert als een spons. De mat zal dus water en zeep vasthouden. Je bereid je er dus op voor dat je de mat na het wassen goed moet spoelen en drogen.

Je kunt deze dus wassen in een badkuip of onder de douche. Jade adviseert het gebruik van een milde zeep. Gebruik geen olie, oplosmiddelen ( zoals alcohol gebaseerde schoonmaakmiddelen) of schuurmiddelen. Vervolgens je natte yoga mat ophangen of plat neerleggen om te drogen in een droge en goed geventileerde ruimte. Niet drogen in of langdurig blootstellen aan direct zonlicht. Dit kan de yoga mat onherstelbaar beschadigen.

Aanvullend advies van Yogamat-online: als je de Jade yogamat hebt gewassen in de badkuip of onder de douche dan zit de mat vol met water. Leg het yogamatje dan uitgerold op de vloer. Pak een dikke handdoek en leg deze volledig over de yoga mat. Rol de mat samen met handdoek op en breng vervolgens druk op het opgerolde geheel zodat het water in de handdoek zal trekken. Dit proces eventueel nogmaals herhalen met een droge handdoek. Vervolgens de yoga mat drogen zoals hierboven beschreven.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard