Yoga mat stroever maken en houden

Het beoefenen van yoga is zeer goed voor lichaam en geest. Natuurlijk wil je de verschillende asana's zo veilig mogelijk uitvoeren zonder jezelf te bezeren. Het kan bij matten van bepaalde materialen voorkomen dat deze in het begin wat glad aanvoelen, waardoor je minder grip hebt tijdens het uitvoeren van diverse houdingen. Gelukkig gaat dit bij veel matten vanzelf over door het gebruik. Daarnaast heb je ook zelf veel invloed op de stroefheid van jouw yoga mat.

Yogamatten van uiteenlopende materialen

De yogamatten die verkocht worden in onze webwinkel, worden gemaakt van uiteenlopendeVerschillende materialen yogamatten materialen. Je kunt hierbij denken aan yogamatten van PVC, natuurrubber of TPE, ook wel synthetisch rubber genoemd.

Yogamatten van PVC

Vooral bij matten die gemaakt worden van PVC, is het bekend dat de matten van dit materiaal in het begin glimmen en glad aanvoelen. Het maakt niet uit in welke prijscategorie de matten van PVC vallen, ze hebben allemaal een olieachtig laagje in het begin. Wel is de filmlaag op de goedkope PVC matten meestal dikker dan de fimlaag op de premium matten uit het duurdere segment. De aanwezigheid van deze olie-achtige laag is goed te verklaren, omdat matten van PVC gemaakt worden in een wals of wafel. De olielaag wordt aangebracht, zodat de mat niet vast kan plakken aan de machine. De mat wordt vervolgens gereinigd, waardoor de olielaag grotendeels zal verdwijnen. Toch blijft er altijd een dunne filmlaag achter.

Yoga mat stroever maken

Bij veelvuldig gebruik zal de olieachtige filmlaag op de mat gaan slijten. Door dit slijtageproces, ook wel breken van de mat genoemd, zal de yoga mat stroever gaan aanvoelen. Hoe vaker je de mat gebruikt, hoe sneller het laagje zal slijten. Het slijtageproces van de yogamatten met een dikke filmlaag zal langer duren dan bij de premium yogamatten die voorzien zijn van een dun laagje olie. Bij intensief gebruik van je yoga mat zal deze filmlaag na 3 á 4 weken verdwenen zijn.

Boenen om het slijtageproces te versnellen

Wil je toch graag wat sneller de yoga mat stroever maken? Dan is het mogelijk om de PVC yoga mat Yoga mat stroever makenstroever te maken door deze te boenen met een Vileda sponsje. Maak hierbij geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en kies ook niet voor een combinatie van water en azijn. Een combinatie van water en azijn op een yoga mat van PVC heeft als vervelende bijkomstigheid dat er lelijke, witte melkachtige kringen en vlekken op de mat kunnen ontstaan. De beste optie is om te kiezen voor een natuurlijk afwasmiddel (Ecover). Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de mat te bestrooien met zeezout en daarna vochtig te maken. Door vervolgens de mat goed te boenen met een stevige borstel, zorg je direct voor slijtage van de filmlaag. Afhankelijk van de dikte van de filmlaag is het soms aan te bevelen om dit proces nog eens te herhalen.

Yoga mat stroever maken met behulp van zonlicht

Wat ook goed helpt om de yoga mat stroever te maken, is om de mat mee te nemen naar buiten en de mat te gaan gebruiken in zonlicht. De warmte van de zon zal de filmlaag zachter worden en dat draagt bij aan het slijtageproces van de filmlaag.

Laat de mat goed drogen

Wanneer je hebt besloten dat de yoga mat stroever moet worden, kun je er ook voor kiezen om bovenstaande opties met elkaar te combineren. Houd er wel rekening mee dat je de yoga mat altijd goed laat drogen voordat je deze weer gaat gebruiken.

Yogamatten van natuurrubber en TPE

Behalve de yogamatten van PVC zijn er ook matten die gemaakt zijn van natuurrubber en TPE verkrijgbaar. Een mat van dit materiaal is wat betreft de stroefheid ideaal, omdat de yoga mat al zijn optimale stroefheid heeft vanaf het begin. Het is bij deze matten dan ook niet nodig om de matten te breken zoals bij een PVC yoga mat. Wanneer de matten de juiste behandeling krijgen en goed onderhouden worden, zal de stroefheid van de matten optimaal blijven.

Gladde natuurrubber of TPE yoga mat

Helaas kan het bij onjuiste behandeling van de mat voorkomen dat de mat juist minder stroef wordt. Zo kunnen matten gemaakt van TPE en natuurrubber niet goed tegen verschillende huidproducten, zoals bijvoorbeeld olie of foundation. Deze huidproducten in combinatie met vocht zijn erg slecht voor de mat en zullen de stroefheid van de mat negatief beïnvloeden. Door de mat op de juiste manier te reinigen, kun jeEen vieze yoga mat ervoor zorgen dat de yoga mat stroever blijft. Wanneer je dit niet doet, zal de mat naar verloop van tijd steeds gladder worden. Daarnaast kunnen matten van dit materiaal zeer slecht tegen zonlicht. Wanneer de matten wel in de zon komen, is de kans groot op uitrogen van de mat en daarmee is er een grote kans dat ze hun stroefheid verliezen.

Yoga mat stroever houden door juiste reiniging

Bij rubbermatten is het dus van groot belang om de mat goed te onderhouden en te reinigen, zodat de mat niet glad kan worden. Het reinigen van de mat is een oplossing om de oorspronkelijke stroefheid van de mat te behouden, niet om de yoga mat stroever te maken. Het reinigen van de yogamatten van TPE en rubber kan met een speciale reiniger van het merk Manduka, genaamd de MatWash. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zelf een milde reiniger te maken van een combinatie van 50% appel of natuur azijn en 50% water.Voor het reinigen van rubber matten met een top laag van PU ( zoals Liforme en Ecoyogi Pro grip mat) is het aanbevolen de mat gewoon schoon te maken met water en een paar druppeltjes ecologisch afwasmiddel en geen combinatie van Water en azijn.

Verschillen in stroefheid

De yogamatten van rubber kunnen van elkaar verschillen in de mate van stroefheid. De rubber yogamatten van de merken Liforme en Ecoyogi met een PU toplaag zijn het stroefst. De matten van JadeYoga hebben een open celstructuur en zijn daardoor stroever dan matten met een gesloten celstructuur zoals bijvoorbeeld die van de Manduka EKO serie. Yogamatten gemaakt van rubber zijn gemiddeld iets stroever dat matten gemaakt van PVC

Waarom Yogi’s kiezen voor een mat van PVC

Vooral PVC matten hebben in het begin een olieachtig laagje dat glad kan aanvoelen. Toch wordt er ondanks dit gladde laagje vaak gekozen voor matten die gemaakt zijn van dit materiaal. Dit komt omdatManduka Black PRO Yoga mat PVC zeer sterk is en een erg lange levensduur heeft. De levensduur van PVC matten is langer dan matten die gemaakt zijn van rubber. Daarnaast kunnen deze matten ook prima buiten gebruikt worden, omdat ze bestand zijn tegen zonlicht en wel tegen een stootje kunnen. Dit is dan ook de voornaamste reden dat de PVC matten van de Manduka PRO-serie een levenslange garantie hebben. Yogi’s die veel zweten wordt aangeraden om een PVC yoga mat uit het duurdere segment aan te schaffen, omdat deze stroever blijven dan een goedkope PVC yoga mat. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een goede yoga handdoek die overtollig zweet opvangt.

De voor- en nadelen van een rubber yoga mat

De rubbermatten en de TPE yogamatten hebben gemiddeld vanaf het begin een betere stroefheid dan PVC matten. Yogamatten die gemaakt zijn van synthetisch of natuurrubber zijn wel kwetsbaarder dan PVC matten, omdat ze bestaan uit natuurlijk materiaal. Ook moeten de matten op de juiste manier onderhouden worden om de stroefheid te behouden.

Zoals je hebt kunnen lezen is de stroefheid van een yoga mat afhankelijk van het materiaal waarvan de mat gemaakt is. Gelukkig kun je door het juiste gebruik van de mat de stroefheid prima behouden en is het bij de PVC matten zelfs mogelijk om de yoga mat stroever te maken. De keuze voor een mat van PVC of rubber is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard