Een nieuwe PVC yoga mat sneller stroef maken

Geplaatst op 05 oktober 2016 | Door Peter Rigtering

In dit artikel proberen we in het kort uit te leggen waarom een nieuwe PVC yoga mat glad kan aanvoelen en hoe je dit kunt oplossen.

Een nieuwe PVC yoga mat sneller stroef maken.

Van PVC matten is bekend dat deze over het algemeen in het begin olieachtig en daarom voor sommige mensen glad kunnen voelen. Daarmee willen we zeker niet zeggen dat de matten lijken op een glijbaan.

Nieuwe PVC yogamat stroef maken

We proberen uit te leggen hoe dit ontstaat en hoe je deze behulp van een aantal tips sneller stroef kunt maken.

De PVC matten worden gemaakt in een wals of een wafel. Om te voorkomen dat ze blijven vastplakken worden de matten voorzien van een olieachtige substantie. Hierna worden de matten gereinigd maar er blijft altijd een dunne filmlaag achter.

Het maakt niet uit in welke prijsklasse je PVC yogamat koopt. Elke PVC mat zal in het begin een beetje glad aanvoelen.

Er zijn vier manieren om deze filmlaag sneller te verwijderen (ook wel breken genoemd).

  1. Door de mat veel te gebruiken zal de mat gaan breken. De olieachtige filmlaag zal dan slijten. Hoe meer je de mat gebruikt hoe sneller dit proces zal verlopen. Neemt niet weg dat dit al snel een aantal weken kan duren.
  2. Je kunt het proces van stroever maken versnellen door de mat een keer goed schoon te boenen met een Vileda spons en een natuurlijk (eco) wasmiddel. Je zal dan merken dat deze aanzienlijk stroever zal zijn dan voor de behandeling. Met deze methode hebben wij het meeste succes.
  3. Je nieuwe PVC yoga mat een halve middag mee naar buiten te nemen en je oefeningen doen in het zonlicht. Deze zal dan sneller breken door de warmte van de zon.
  4. Je kunt de mat ook te bestrooien met zeezout, dit vochtig te maken en vervolgens te boenen met een stevige borstel.


Optimale grip yogamatHet is natuurlijk ook mogelijk om één van de bovenstaande manieren te combineren.

Indien je de mat nat maakt tijdens één van de bovenstaande oplossingen dan is het belangrijk dat je mat eerst goed laat drogen alvorens je deze weer gaat gebruiken.

Je kan bij een PVC mat de vergelijking maken met een goede wijn of Whisky. Naarmate deze ouder worden zal de smaak en kwaliteit verbeteren. Dit geldt ook voor een PVC yoga mat. Deze wordt stroever naarmate deze ouder wordt en vaker wordt gebruikt.

Hier laten we de verschillen PVC yogamatten op een rij zien. 

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard