Trauma Sensitieve Yoga

Yoga is al lang erkend voor zijn vermogen om de fysieke, mentale en emotionele gezondheid te verbeteren. Voor mensen die te maken hebben gehad met traumatische ervaringen, kan yoga een bijzonder waardevolle benadering zijn voor herstel en zelfgenezing. In dit artikel bespreken we Trauma Sensitieve Yoga en hoe het kan bijdragen aan de behandeling van psychotrauma.

Trauma Sensitieve Yoga: Een Introductie

Trauma Sensitieve Yoga, ook wel bekend als Trauma-geïnformeerde Yoga, is een benadering van yoga die speciaal is ontwikkeld om mensen te ondersteunen die te maken hebben gehad met traumatische gebeurtenissen. Het is gebaseerd op het begrip van de impact van trauma op het lichaam en de geest, en het biedt een veilige en ondersteunende omgeving om te genezen.

De principes van Trauma Sensitieve Yoga omvatten:

 1. Veiligheid en keuzevrijheid: Deelnemers worden aangemoedigd om altijd hun eigen grenzen te respecteren en hebben de vrijheid om te kiezen welke houdingen en bewegingen ze willen aannemen.
 2. Aanwezigheid en bewustzijn: De focus ligt op het ontwikkelen van bewustzijn van lichaamssensaties, ademhaling en emoties om te helpen bij het reguleren van het zenuwstelsel.
 3. Verbinding en empowerment: Trauma Sensitieve Yoga benadrukt de verbinding tussen lichaam en geest, en het geeft deelnemers de kans om een gevoel van controle en empowerment te ervaren.
 4. Een niet-oordelende benadering: In deze vorm van yoga wordt geen beoordeling gegeven over de prestatie of uiterlijk van een persoon. Het is een plaats van acceptatie en mededogen.

Yoga bij Psychotrauma

Psychotrauma, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), kan ernstige gevolgen hebben voor het welzijn van een individu. Yoga kan een effectieve aanvullende benadering zijn in de behandeling van psychotrauma. Hier is hoe yoga kan helpen:

 1. Stressvermindering: Yoga biedt technieken voor stressvermindering, waaronder diepe ademhaling en ontspanningsoefeningen, die kunnen helpen bij het verminderen van angst en spanning.
 2. Emotionele regulatie: Yoga helpt bij het ontwikkelen van emotionele regulatievaardigheden, waardoor mensen beter kunnen omgaan met traumatische herinneringen en emotionele reacties.
 3. Bewustzijn van het lichaam: Yoga moedigt lichaamsbewustzijn aan, wat kan helpen bij het herstellen van het contact met het eigen lichaam na een trauma.
 4. Veiligheid en vertrouwen: Trauma Sensitieve Yoga, zoals eerder besproken, biedt een veilige omgeving waarin deelnemers een gevoel van veiligheid en vertrouwen kunnen herstellen.
 5. Verbinding met anderen: Groepsyogalessen kunnen sociale ondersteuning bieden en het gevoel van verbinding met anderen vergroten, wat belangrijk is bij de behandeling van psychotrauma.

Overwegingen bij het starten met Yoga bij Psychotrauma

Als je overweegt om yoga op te nemen in je herstelproces na een traumatische gebeurtenis, zijn hier enkele belangrijke overwegingen:

 1. Raadpleeg een professional: Het is belangrijk om met een gekwalificeerde therapeut te praten voordat je met yoga begint, vooral als je PTSS of andere trauma-gerelateerde aandoeningen hebt.
 2. Kies de juiste yogastijl: Niet alle yogastijlen zijn geschikt voor mensen met psychotrauma. Trauma Sensitieve Yoga of zachtere stijlen zoals Hatha of Restorative Yoga kunnen de beste keuzes zijn.
 3. Kies een bekwame instructeur: Zoek naar een yogadocent die bekend is met traumasensitieve benaderingen en die begrip heeft voor de specifieke behoeften van mensen met trauma.

In conclusie kan Trauma Sensitieve Yoga een waardevolle aanvullende benadering zijn in het herstelproces van psychotrauma. Het biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin individuen hun lichaam en geest kunnen helen. Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van yoga als onderdeel van je herstel, is het raadzaam om professioneel advies te zoeken en zorgvuldig te overwegen welke yogastijl en instructeur het beste bij je passen.

 

Onze producten

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard