''Droom zacht: Yoga Oefeningen voor een betere nachtrust''

Geplaatst op 12 september 2023 | Door Peter Rigtering

Yoga voor het slapengaan: Waarom werkt het?

Het beoefenen van yoga voor het slapengaan heeft talrijke voordelen voor de slaapkwaliteit en algemene welzijn. Yoga bevordert ontspanning, vermindert stress en creëert een kalme geestestoestand, wat essentieel is voor een goede nachtrust.

Yogahoudingen en ademhalingstechnieken, zoals diepe buikademhaling en zacht stretchen, helpen het sympathische zenuwstelsel te kalmeren en het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Dit bevordert een gevoel van ontspanning en vermindert de productie van stresshormonen zoals cortisol. Bovendien verbetert yoga de bloedsomloop en verhoogt het de zuurstofvoorziening, wat gunstig is voor spierherstel en een kalme geest.

Yoga verbetert ook de flexibiliteit, vermindert spanning in spieren en gewrichten en verlicht fysieke ongemakken die de slaap kunnen verstoren. Een belangrijk element is het bewustzijn van ademhaling, dat helpt om negatieve gedachten en zorgen los te laten en in het moment te zijn.

Het regelmatig beoefenen van yoga voor het slapengaan kan een slaaproutine bevorderen en het circadiaanse ritme (biologische klok) reguleren. Door spanning los te laten en de geest te kalmeren, maakt yoga de overgang van de activiteit van de dag naar de rust van de nacht vloeiender.

Kortom, yoga voor het slapengaan werkt doordat het fysieke en mentale spanning vermindert, het ontspanningsrespons activeert en een kalme, vredige geestestoestand bevordert. Dit helpt om slaapproblemen te verminderen en een diepere, meer verkwikkende slaap te bevorderen.

Effectieve yoga oefeningen voor een goede nachtrust

Verschillende yoga oefeningen kunnen helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust door ontspanning te stimuleren en stress te verminderen. Hier zijn enkele effectieve oefeningen:

Viparita Karani (Benen tegen de Muur): Ga liggen met je heupen tegen de muur en je benen omhoog langs de muur. Dit bevordert de bloedsomloop, vermindert zwelling en ontspant de benen en de onderrug.

Balasana (Kindhouding): Ga op handen en knieën zitten en laat je zitbotten rusten op je hielen terwijl je je bovenlichaam naar voren buigt. Deze houding ontspant de onderrug, heupen en schouders.

Supta Baddha Konasana (Liggende Gebonden Hoekhouding): Ga liggen en buig je knieën, laat je knieën naar buiten vallen en breng de voetzolen tegen elkaar. Dit opent de heupen en bevordert ontspanning.

Jathara Parivartanasana (Liggende Torsie): Ga liggen, buig je knieën en laat ze naar één kant vallen terwijl je je bovenlichaam de andere kant opdraait. Dit verlicht spanning in de rug en bevordert een goede spijsvertering.

Nadi Shodhana (Wisselende Neusademhaling): Zit in een comfortabele positie en gebruik je duim en wijsvinger om afwisselend je neusgaten dicht te houden terwijl je inademt en uitademt. Dit kalmeert de geest en balanceert de ademhaling.

Savasana (Lijkhouding): Ga plat op je rug liggen met je armen langs je zij, palmen omhoog. Sluit je ogen en ontspan elk deel van je lichaam, van je tenen tot je hoofd.

Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en binnen je comfortabele bereik te blijven. Herhaal deze oefeningen regelmatig als onderdeel van een rustgevende avondroutine om een goede nachtrust te bevorderen.

De wetenschap achter slaap en yoga

De wetenschap achter slaap en yoga onthult een positieve interactie tussen deze twee gebieden. Onderzoek toont aan dat regelmatige yogabeoefening de slaapkwaliteit kan verbeteren door het verminderen van stress en angst, het bevorderen van ontspanning en het reguleren van het autonome zenuwstelsel. Yoga verhoogt de productie van neurotransmitters zoals GABA, die ontspanning bevorderen, en stimuleert de aanmaak van melatonine, wat essentieel is voor een regelmatige slaap-waakcyclus. Diepe ademhalingstechnieken en meditatie in yoga helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van langdurig herhalende gedachten die de slaap kunnen verstoren. Fysieke houdingen ontspannen spieren en verlichten spanning, wat kan bijdragen aan comfortabeler liggen en in slaap vallen. Over het algemeen ondersteunt wetenschappelijk onderzoek de rol van yoga als aanvullende benadering om slaapstoornissen te verminderen, slaapkwaliteit te verbeteren en een algemeen gevoel van welzijn te bevorderen.

Hier zijn 10 handige tips voor een betere nachtrust:

1.      Vaste Slaapschema: Ga elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en sta op, zelfs in het weekend, om je lichaam te helpen een regelmatig slaap-waakritme te ontwikkelen.


2.      Creëer een Rustgevende Omgeving: Houd je slaapkamer koel, donker en stil. Investeer in een comfortabel matras en kussens voor een goede slaaphouding.


3.      Beperk Schermgebruik: Vermijd smartphones, computers en tv-schermen minstens een uur voor het slapengaan, omdat het blauwe licht de aanmaak van melatonine kan verstoren.


4.      Ontspanningstechnieken: Probeer ademhalingsoefeningen, meditatie of lichte yoga voor het slapen gaan om je geest te kalmeren en stress te verminderen.


5.      Cafeïne en Alcohol: Beperk cafeïne en alcohol in de middag en avond, omdat ze de slaap kunnen verstoren.


6.      Regelmatige Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging gedurende de dag kan de slaapkwaliteit verbeteren, maar vermijd intensieve training vlak voor het slapengaan.


7.      Beperk Dutjes: Beperk dutjes overdag en als je er een neemt, houd het dan kort (20-30 minuten).


8.      Ontwikkel een Avondroutine: Creëer een rustgevende avondroutine met ontspannende activiteiten zoals lezen, een warm bad nemen of luisteren naar kalmerende muziek.


9.      Gezonde Eetgewoonten: Eet lichte maaltijden in de avond en vermijd zware, vette of pittige voedingsmiddelen die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.


10.   Zorg voor Stressvermindering: Beheer stress gedurende de dag met technieken zoals mindfulness, journaling of praten met vrienden.

Door deze tips te volgen, kun je je kansen vergroten op een diepere en meer verkwikkende nachtrust, wat leidt tot verbeterd welzijn en dagelijkse vitaliteit.

Aanbevolen categorieën

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard