Oefening uitgelicht: de kindhouding

Geplaatst op 15 april 2024 | Door Peter Rigtering

Als je de wereld van yoga betreedt, wordt de kindhouding al snel een vertrouwde metgezel. Het is een houding die rust en ontspanning uitstraalt, maar ook kracht en stabiliteit kan bieden. In dit artikel duiken we dieper in op de kindhouding, ook wel bekend als "Balasana" in het Sanskriet, en ontdekken we de vele voordelen ervan.

Wat is de kindhouding?

De kindhouding is een rustgevende yogahouding waarbij je op je knieën zit met je billen op je hielen en je bovenlichaam naar voren gebogen over je dijen, terwijl je armen ontspannen langs je lichaam liggen of naar voren zijn uitgestrekt. Het is een van de basisposities in yoga en wordt vaak gebruikt als rustpauze tijdens een yogasessie of als begin- en eindhouding.

Effecten van de Kindhouding

  1. Ontspanning van de rug en nek: De kindhouding strekt de rug en nek, waardoor spanning en stress in deze gebieden verminderen. Het kan verlichting bieden bij rugpijn en stijfheid.
  2. Kalmeert de geest: Door de vooroverbuiging en de focus op de ademhaling kan de kindhouding helpen bij het kalmeren van de geest en het verminderen van angst en stress. Het geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid.
  3. Opent de heupen: Terwijl je in de kindhouding zit, worden de heupen voorzichtig geopend, wat kan helpen bij het verminderen van stijfheid en spanning in dit gebied, vooral na langdurig zitten of staan.
  4. Stimuleert de spijsvertering: Door de druk op de buik in deze houding kan de kindhouding de spijsvertering stimuleren en eventuele spijsverteringsproblemen verlichten.

Kindhouding uitvoeren

  1. Begin op handen en knieën in de tafelhouding, met je polsen recht onder je schouders en je knieën recht onder je heupen.
  2. Adem langzaam uit terwijl je je billen naar je hielen brengt, je bovenlichaam naar voren buigt en je voorhoofd op de mat laat rusten. Je armen kunnen langs je lichaam rusten met de handpalmen naar boven gericht, of je kunt ze voor je uit strekken.
  3. Blijf hier enkele ademhalingen lang comfortabel liggen, terwijl je je bewust wordt van je ademhaling en eventuele spanning in je lichaam loslaat.
  4. Om uit de houding te komen, adem je langzaam in terwijl je jezelf omhoog brengt naar de tafelhouding.


Kindhouding, simpel en waardevol

De kindhouding is een eenvoudige, maar krachtige yogahouding die tal van fysieke, mentale en emotionele voordelen biedt. Of je nu een doorgewinterde yogi bent of net begint met yoga, het toevoegen van de kindhouding aan je practice kan een waardevolle aanvulling zijn. Dus neem regelmatig de tijd om in deze houding te gaan zitten, adem diep en laat alle zorgen los terwijl je geniet van de rust en ontspanning die het met zich meebrengt.

Onze extra dikke yogamatten

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard