Oefening uitgelicht: De Vlinder - Baddha Konasana

Geplaatst op 18 april 2024 | Door Peter Rigtering

De vlinder, ook bekend als Baddha Konasana, is een van die verfijnde yogahoudingen die een diepgaand effect hebben op het lichaam en de geest. Met zijn focus op het openen van de heupen en het versterken van de bekkenbodem, biedt deze houding een scala aan voordelen voor zowel fysieke als emotionele welzijn.

Baddha Konasana: De Voordelen

 1. Opent de heupen: De vlinderhouding opent de heupen diepgaand, waardoor spanning en strakheid in dit gebied verminderen. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die een zittende levensstijl hebben of veel stress ervaren in de heupen.
 2. Stimuleert de bloedsomloop: Door de houding worden de heupen en het bekkengebied geopend, wat de bloedcirculatie in deze regio verbetert. Dit kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het stimuleren van vitaliteit.
 3. Verlicht menstruatieklachten: Baddha Konasana kan verlichting bieden bij menstruatiekrampen en andere ongemakken geassocieerd met de menstruatiecyclus door de bloedsomloop in het bekkengebied te verbeteren en de spieren te ontspannen.
 4. Stimuleert de bekkenbodem: Deze houding versterkt de bekkenbodemspieren, wat kan helpen bij het voorkomen van incontinentie en het ondersteunen van een gezonde bekkenbodemfunctie, vooral na de bevalling.

Liggend of Zittend

De vlinderhouding kan zowel liggend als zittend worden uitgevoerd, afhankelijk van je voorkeur en behoeften.

 1. Liggend: Ga op je rug liggen en breng de voetzolen tegen elkaar aan, laat je knieën naar buiten vallen. Deze variatie kan comfortabeler zijn voor mensen met rugklachten of die moeite hebben met het behouden van een rechte rug in zittende houding.
 2. Zittend: Zit rechtop op de grond met je benen gestrekt voor je uit. Buig je knieën en breng je voetzolen tegen elkaar aan, laat je knieën naar buiten vallen. Zorg ervoor dat je rug recht blijft en je bekken naar voren gekanteld is om een diepere strekking te ervaren.

Zo Voer je de Vlinder Correct Uit

 1. Begin in een comfortabele zithouding: Kies of je liggend of zittend de oefening wilt doen, afhankelijk van je voorkeur en fysieke mogelijkheden.
 2. Breng je voeten bij elkaar: Breng langzaam je voetzolen bij elkaar, laat je knieën naar buiten vallen en houd je rug zo recht mogelijk.
 3. Adem rustig in en uit: Adem rustig in en uit terwijl je je bewust wordt van de stretch in je heupen en bekkengebied. Probeer de spieren in dit gebied zoveel mogelijk te ontspannen.
 4. Blijf enkele ademhalingen in de houding: Blijf enkele ademhalingen lang in de houding, en voel hoe de stretch geleidelijk dieper wordt terwijl je lichaam ontspant.
 5. Kom voorzichtig uit de houding: Kom voorzichtig uit de houding door je knieën naar elkaar toe te brengen en je benen te strekken. Neem een paar rustige ademhalingen in een neutrale positie voordat je verdergaat.


De vlinderhouding, meditatie dat rust geeft

De vlinderhouding, of Baddha Konasana, is een prachtige yogaoefening die niet alleen de fysieke flexibiliteit verbetert, maar ook helpt bij het loslaten van spanning en stress in het bekkengebied. Door regelmatig deze houding in je yogapractice op te nemen, kun je de heupen openen, de bekkenbodem versterken en een dieper gevoel van ontspanning en welzijn ervaren. Dus laat jezelf vleugels krijgen en zweef weg naar innerlijke rust en balans met de vlinderhouding.

Onze extra dikke yogamatten

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard