Oefening uitgelicht: Trikonasana - De Yoga Driehoek

Geplaatst op 09 april 2024 | Door Peter Rigtering

De Trikonasana, is een prachtige yogahouding die kracht, balans en flexibiliteit combineert. Ook bekend als de "Yoga Driehoek" vanwege de vorm die het lichaam aanneemt, is deze asana geliefd om zijn vele voordelen voor zowel het lichaam als de geest.

Wat is de Trikonasana?

Trikonasana is een Sanskriet woord dat "driehoekhouding" betekent. Het is een staande yogahouding waarbij het lichaam de vorm van een driehoek aanneemt. In deze houding staat een van de voeten naar voren gericht terwijl de andere naar buiten is gedraaid. De armen zijn wijd uitgestrekt, één arm reikt naar de hemel terwijl de andere naar de grond reikt, waardoor het lichaam een mooie zijwaartse strekking ervaart.

De Yoga Driehoek

De vorm van een driehoek die wordt gecreëerd in Trikonasana heeft diepgaande symbolische betekenissen in de yogafilosofie. De driehoek wordt vaak geassocieerd met de verbinding tussen lichaam, geest en ziel, en het bereiken van harmonie tussen deze aspecten van het zelf. Trikonasana nodigt uit tot balans, zowel fysiek als mentaal, en herinnert ons eraan om stevig geworteld te blijven in onze beoefening terwijl we ons strekken naar groei en bewustwording.


Uitvoeren van de Trikonasana

  1. Begin in de Berghouding (Tadasana): Sta rechtop met je voeten op heupbreedte uit elkaar, je armen langs je zij en je kin parallel aan de vloer.
  2. Stap je voeten uit elkaar: Zet een grote stap naar links, draai je linker voet naar buiten en houd je rechtervoet naar voren gericht.
  3. Strek je armen uit: Adem in en strek je armen zijwaarts, parallel aan de grond, terwijl je je lichaam openstelt.
  4. Buig naar links: Adem uit terwijl je naar links buigt vanuit je heupen, alsof je probeert je linkerhand naar de grond te brengen terwijl je rechterhand naar de hemel wijst. Houd je heupen zo veel mogelijk op één lijn.
  5. Voel de stretch: Voel de stretch langs de zijkant van je lichaam, van je rechterhand tot je rechtervoet. Houd deze positie vast terwijl je rustig ademhaalt.
  6. Herhaal aan de andere kant: Kom langzaam terug naar het midden en herhaal de houding aan de andere kant door naar rechts te buigen.
  7. Keer terug naar Tadasana: Keer terug naar de Berghouding en voel de balans en stabiliteit die Trikonasana heeft gebracht in je lichaam en geest.


Trikonasana, de reis naar balans

Trikonasana is niet alleen een fysieke houding, maar ook een symbolische reis naar balans en harmonie. Door regelmatig Trikonasana in je yogapractice op te nemen, kun je kracht opbouwen, flexibiliteit vergroten en innerlijke rust vinden. Dus laat jezelf openen naar de zijden van de driehoek, omarm de strekking en vind de stabiliteit die daar te vinden is.

Onze extra lange yogamatten

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard