Review Ecoyogi Pro Grip Yoga Mat

Geplaatst op 12 oktober 2018 | Door Rosalie van den Boogaard

Mijn eerste yoga mat kocht ik voor een bodemprijsje. Als student dacht ik toen 'daar kan ik geen buil aan vallen'. De mat was ongeveer 0,5 mm dik. Toen ik op mijn nieuwe yogamatje een les volgde, voelde ik tijdens liggende houdingen mijn ruggengraat hard tegen de grond drukken, wat best een beetje pijn deed! Mijn bodemprijs yogamatje van 0,5 mm was dus niet zo comfortabel als gehoopt en daardoor kwam ik niet ontspannen uit de les. Geen succes dus! Ik dacht slim te zijn door dekentjes onder mijn yoga mat te leggen, maar op een houten vloer gleed ik met yoga-mat en al door de ruimte. Alweer niet zo'n succes dus!

Kortom, ik dacht dat het niet zoveel uitmaakte wat voor yoga mat je gebruikt, maar door deze ervaringen moet ik daar toch echt op terugkomen. Een yoga mat met de juiste afmetingen, veerkrachtig is en goede grip geeft, is voor mij noodzakelijk tijdens het uitvoeren van de asana's.Ecoyogi Pro Grip Yoga Mat

Naast het de noodzakelijke aspecten (dikte, veerkracht en grip), heeft een yogamat ook een mystiek effect. Het uitrollen van je mat voordat je aan je home-practice of lesje begint, is een soort klein ritueeltje. Bij mij zorgt dit ervoor dat ik toegewijd ben en een klein stukje van mezelf afbaken als een onbewoond eilandje, zodat ik gemakkelijker mijn blik naar binnen kan richten. Een moment en plekje voor jouw alleen dus!

Een goede yoga-mat luistert dus nauw. Ik heb de Ecoyogi Pro Grip Mat uitgeprobeerd en ik zal in deze blog mijn bevindingen over deze mat met jullie delen. Ik hoop dat het je helpt bij het maken van je keuze.

Materiaal Ecoyogi Mat

In de productinformatie lees ik dat de yoga-mat is gemaakt van organische, biologisch afbreekbare rubberhars, die verwerkt is tot schuimrubber, wat vervolgens weer gebruikt is om deze yoga-mat van te maken. Dat klinkt goed! Voor degene die niet weten wat PVC is: dit is een antislip kunststof die je makkelijk kunt oprollen en niet afbrokkelt: perfect voor een yoga-mat dus. Het moment dat ik deze mat uit de verpakking haal is mijn eerste gedachte:  'Wauw! Wat ziet dat er luxe uit!’ Als ik de yoga-mat heb uitgerold, twijfel ik even aan welke zijde de bovenkant is. Één kant glimt lichtjes en dat heb ik nog niet eerder gezien. Het blijkt dat deze glimmende kant, waar trouwens ook het logo opstaat (zie foto), de bovenkant is. Mijn zus komt toevallig de kamer binnen en zegt treffend: ‘het lijkt wel een hele grote muis-mat’. Het is een mooie strakke, egale mat om te zien een hele andere look dan ik gewend ben (en mijn zus vond dat dus ook wel). Het materiaal absorbeert vocht dus handig als je zweethanden krijgt en niet wil glijden. De mat ruikt wel een beetje naar fabriek maar dit wordt snel na gebruik minder.

Grip & Veerkracht PRO Grip Mat

De Ecoyogi Pro Grip is verrassend veerkrachtig. De yogamat voelt stevig maar ook lichtverend aan. De hierboven genoemde gladde bovenzijde van de mat heeft een bijna leerachtige look. Ik verwachtte een Ecoyogi Yoga Mat met Optimale Gripbeetje dat deze gladheid tot uitglijders zou leiden, maar dat is onterecht gebleken: de mat is juist stroever dan ik gewend ben, waardoor ik juist meer grip ervaar. It's in the name: Ecoyogi Pro Grip, wat mij
betreft geheel terecht.

Schoonmaken PRO Grip Mat

Het viel me wel op dat er makkelijk een voet of handafdruk op de yoga mat achterblijft, vooral als je net door een iets wat stoffige zaal hebt gelopen. Gelukkig kun je de mat eenvoudig schoonmaken met een vochtig doekje. Je mat glimt dan weer als een spiegeltje, letterlijk en figuurlijk in dit geval. Omdat de mat zo goed vocht (zweet) opneemt is het wel belangrijk deze regelmatig schoon te maken. 

Lengte & breedte & gewicht

De gemiddelde lengte van een yoga-mat in Europa is 180 cm en de gemiddelde breedte is 60 cm. Dit zijn voor veel mensen de geschikte afmetingen. De mat is 180 cm lang en 66 cm breed. Dit strookje van 6 cm extra aan de zijkant blijkt erg fijn voor asana's die je op de grond uitvoert en waarbij je bijvoorbeeld in de spreidstand zit, parallel aan de lange zijde van de mat. De mat weegt rond de 2,8 kg. Dit is een normaal gewicht voor een Premium mat. Omdat de mat wat breder is dan normaal is hij wel ietsje lastiger mee te nemen op de fiets, mocht je dat van plan zijn.

Levensduur & duurzaamheid Ecoyogi PRO Grip Mat 

De Ecoyogi Pro Grip is recyclebaar en milieuvriendelijk, van de toegepaste materialen tot en met het lijmproces. Er zijn ook geen giftstoffen in deze mat verwerkt, en dat lijkt mij een goede zaak. Deze mat schijnt erg langer mee te gaan dan een normale yogamat van natuurrubber, dus het is de investering zeker waard: ook niet onbelangrijk natuurlijk!
 

Liggende PRO Grip Mat

Mijn conclusie

De Ecoyogi Pro Grip yoga-mat is anders dan anders en daarom, wat mij betreft, uniek. Deze yoga mat oogt een beetje leerachtig en ziet er daarom strak uit. Verder is de mat veerkrachtig, absorbeert vocht en heeft deze een hele goede grip (ook met zweethandjes). De mat is wat breder dan gebruikelijk dus je kan meer ruimte innemen. Daarnaast is deze mat recyclebaar, milieuvriendelijk en gaat lang mee. Een goede investering dus en yogi verantwoord.

Deze blog is geschreven door Rosalie van den Boogaard (www.welikeyoga.nl), gezondheidswetenschapper, oefentherapeut en yoga-docent in opleiding! Deze passie en kennis wil ze voor iedereen leuk, begrijpelijk en toepasbaar maken in haar blogs.


iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard