Savasana: De Ontspanningsoefening Uitgelicht

Geplaatst op 20 december 2023 | Door Peter Rigtering

Savasana, ook wel bekend als de 'lijkhouding', is een van de meest cruciale en diepgaande houdingen in yoga. Ondanks zijn eenvoud is het vaak de meest uitdagende voor mensen om te beheersen. In dit artikel zullen we Savasana verkennen, begrijpen wat het precies is en hoe je het correct kunt uitvoeren.

Wat is Savasana?

Savasana, afgeleid van het Sanskriet, betekent "de houding van het lijk." Op het eerste gezicht lijkt het misschien vreemd om een yogahouding te vernoemen naar de dood, maar de naam weerspiegelt de diepe ontspanning en totale overgave die deze oefening met zich meebrengt.

Savasana is meestal de laatste houding van een yogasessie en is bedoeld als een periode van totale ontspanning en herstel. Het is de tijd om alle spanning in je lichaam los te laten, zowel fysiek als mentaal. Tijdens Savasana lig je plat op je rug, met je armen en benen licht gespreid en je ogen gesloten.


Correcte Uitvoering van Savasana

Hoewel Savasana misschien eenvoudig lijkt, is het van essentieel belang om het correct uit te voeren om de volledige voordelen te ervaren en totale ontspanning te bereiken. Hier zijn de stappen voor de juiste uitvoering:

1. Voorbereiding:

Begin in een rustige en stille ruimte, bij voorkeur op een yogamat of een comfortabele ondergrond. Zorg ervoor dat je warm genoeg gekleed bent, want je lichaam kan afkoelen tijdens Savasana.

2. Ligging:

Ga op je rug liggen met je benen iets uit elkaar en je voeten ontspannen naar buiten gedraaid. Laat je armen naast je lichaam rusten, met je handpalmen omhoog. Zorg ervoor dat je hele lichaam comfortabel ligt en in een rechte lijn met je ruggengraat.

3. Hoofd en Nek:

Richt je hoofd recht naar voren, zodat je nek in een neutrale positie is. Laat je kin lichtjes zakken, zodat je nek volledig ontspannen is.

4. Ademhaling:

Concentreer je op je ademhaling. Adem rustig en diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Voel hoe je buik zachtjes op en neer beweegt met elke ademhaling.

5. Mentale Stilte:

Laat gedachten los en breng je geest tot rust. Dit is een van de uitdagendste aspecten van Savasana, maar het is ook een van de meest bevredigende. Visualiseer dat je elke spanning en gedachte laat wegvloeien, alsof ze uit je lichaam verdwijnen.

6. Volledige Ontspanning:

Ontspan al je spieren, van je tenen tot je vingertoppen. Begin met je tenen en werk langzaam omhoog door je voeten, enkels, kuiten, dijen, buik, borst, schouders, armen, handen en vingers. Neem de tijd om elk lichaamsdeel volledig te ontspannen.

7. Duur:

Blijf minimaal 5-10 minuten in Savasana, hoewel je deze tijd geleidelijk kunt verlengen naarmate je meer ervaring opdoet.


Savasana


De Voordelen van Savasana

Savasana heeft tal van voordelen voor zowel je lichaam als geest:

1. Stressvermindering:

Savasana is een uitstekende manier om stress en spanning te verminderen. Het helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en brengt je in een staat van diepe ontspanning.

2. Herstel:

Het is een periode van herstel na een intensieve yogasessie, waardoor je spieren kunnen ontspannen en herstellen.

3. Mentale Heldervoelendheid:

Savasana bevordert mentale helderheid en verhoogt je algehele bewustzijn.

4. Diepe Ontspanning:

Het biedt een kans voor diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning, wat kan leiden tot een betere nachtrust.

5. Bewustwording:

Het helpt je bewust te worden van lichaamsspanningen en stresspunten, zodat je eraan kunt werken.

6. Innerlijke Vrede:

Savasana kan leiden tot een gevoel van innerlijke vrede en kalmte, wat bijdraagt aan welzijn.


In conclusie is Savasana, de 'lijkpose', een van de meest cruciale houdingen in yoga vanwege zijn vermogen om diepe ontspanning en herstel te bieden. Het is een houding van totale overgave, waarbij zowel lichaam als geest in harmonie komen. Door de juiste uitvoering van Savasana te beheersen, kun je de voordelen van diepe ontspanning ervaren en innerlijke vrede vinden. Het is een waardevolle oefening die elke yogabeoefenaar zou moeten omarmen als een essentieel onderdeel van hun yogapraktijk.


Aanbevolen categorie├źn

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard