Speels en Flexibel: Yoga Avonturen voor Kinderen

Geplaatst op 16 oktober 2023 | Door Peter Rigtering

Wat is kinderyoga? 

Kinderyoga is een aangepaste vorm van yoga die speciaal is ontworpen voor kinderen en jongeren. Het combineert elementen van traditionele yoga, zoals houdingen (asana's), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie, met creatieve en speelse benaderingen die kinderen aanspreken. Hier zijn enkele belangrijke verschillen tussen kinderyoga en volwassenen yoga: 

 1. Speelsheid en verbeelding: Kinderyoga integreert spel, verhalen en verbeelding in de oefeningen om de aandacht van kinderen vast te houden en hun betrokkenheid te vergroten. Dit maakt de beoefening leuk en boeiend. 
 2. Kortere aandacht spanne: Kinderen hebben over het algemeen kortere aandacht spanne dan volwassenen. Daarom zijn kinderyoga sessies vaak korter en bevatten ze afwisselende activiteiten om verveling te voorkomen. 
 3. Eenvoudige taal: In kinderyoga worden eenvoudige en begrijpelijke instructies gegeven, aangepast aan de leeftijd en het begripsniveau van de kinderen. 
 4. Positieve bekrachtiging: Positieve bekrachtiging en lof worden veel gebruikt in kinderyoga om het zelfvertrouwen en de motivatie van kinderen te vergroten. 
 5. Groepsinteractie: Kinderyoga moedigt sociale interactie en samenwerking aan. Spelletjes en partneroefeningen kunnen de teamgeest bevorderen. 
 6. Aangepaste houdingen: Kinderyoga gebruikt vaak houdingen die geschikt zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Deze zijn meestal minder complex en minder intens dan de houdingen die volwassenen beoefenen. 
 7. Focus op plezier en ontspanning: Terwijl volwassenen yoga soms gericht is op fysieke uitdagingen en stressvermindering, ligt bij kinderyoga de nadruk op plezier, ontspanning, en het leren omgaan met emoties. 

Over het algemeen is kinderyoga bedoeld om kinderen te helpen bij hun fysieke en emotionele ontwikkeling, terwijl het ook een gezonde levensstijl en een positieve houding ten opzichte van beweging en welzijn bevordert. Het is een geweldige manier voor kinderen om te leren luisteren naar hun lichaam, zichzelf uit te drukken en zichzelf te zijn in een ondersteunende omgeving. 


Yoga voor Kinderen


Waarom beginnen met kinderyoga? 

Kinderen zouden moeten beginnen met kinderyoga omdat het tal van fysieke, mentale en emotionele voordelen biedt die essentieel zijn voor hun gezonde groei en ontwikkeling: 

 • Fysieke gezondheid: Kinderyoga bevordert flexibiliteit, kracht en evenwicht. Het helpt bij het ontwikkelen van een gezonde lichaamshouding en motorische vaardigheden, wat essentieel is voor een actieve levensstijl. 
 • Emotionele stabiliteit: Yoga leert kinderen mindfulness en emotionele zelfregulatie. Het helpt hen om stress te verminderen, beter om te gaan met angst en boosheid, en positievere emotionele uitdrukking te ontwikkelen. 
 • Zelfvertrouwen: Het beoefenen van yoga helpt kinderen om lichaamsbewustzijn en zelfacceptatie op te bouwen, wat hun zelfvertrouwen en zelfbeeld versterkt. 
 • Concentratie en focus: Yoga moedigt kinderen aan om zich te concentreren op het hier en nu. Dit verbetert de aandacht spanne en kan gunstig zijn voor schoolprestaties. 
 • Zelfexpressie en creativiteit: Kinderyoga integreert spel en verbeelding, waardoor kinderen creatieve en zelf expressieve vaardigheden ontwikkelen. 
 • Sociale vaardigheden: Yoga in een groepsomgeving bevordert samenwerking, respect voor anderen en empathie, wat belangrijk is voor het opbouwen van positieve relaties. 
 • Rust en ontspanning: In een wereld die soms hectisch is, biedt kinderyoga een veilige ruimte voor ontspanning en rust, waardoor kinderen kunnen ontstressen. 

Het vroeg aanleren van yoga legt de basis voor een gezonde levensstijl en welzijn op latere leeftijd. Het biedt kinderen vaardigheden die hen helpen om te gaan met de uitdagingen van het leven en bevordert een positieve, holistische benadering van gezondheid en welzijn. 

Speelse yoga oefeningen voor de kids. 

Speelse yoga-oefeningen zijn een geweldige manier om kinderen bij de yogapraktijk te betrekken en hen te laten genieten van de voordelen ervan. Hier zijn enkele voorbeelden van speelse yoga-oefeningen voor kinderen: 

 1. Dierhoudingen: Kinderen kunnen verschillende dieren nabootsen door houdingen aan te nemen, zoals de neerwaartse hond (hondenhouding), de kikkerhouding of de kat-koe houding. Dit moedigt creativiteit aan en helpt bij het verbeteren van flexibiliteit. 
 2. Zon en maan groet: Kinderen kunnen de zonnegroet en maangroet leren, waarbij ze bewegingen maken die de zon en de maan symboliseren. Dit helpt bij het stimuleren van energie en ontspanning. 
 3. Balansspelletjes: Balansoefeningen kunnen leuk zijn voor kinderen. Ze kunnen proberen op één been te staan terwijl ze hun andere voet vasthouden of een balansbord gebruiken om hun stabiliteit te verbeteren. 
 4. Verhalen en yoga: Yoga kan worden geïntegreerd in verhalen waarbij kinderen houdingen aannemen die bij het verhaal passen. Bijvoorbeeld, tijdens een verhaal over de oceaan kunnen ze de vis-, zeester- en zeemeerminhoudingen aannemen. 
 5. Ademhalingsspellen: Ademhalingsoefeningen kunnen speels worden gemaakt door bijvoorbeeld te blazen als de wind, waarbij kinderen in- en uitademen terwijl ze 'wind' blazen. 
 6. Partneroefeningen: Kinderen kunnen samenwerken door partneroefeningen te doen, zoals het vormen van een "yoga-brug" met hun lichamen, waarbij ze elkaars handen vasthouden en op hun voeten leunen. 
 7. Yoga-dans: Kinderen kunnen hun creativiteit uiten door te dansen op rustgevende yogamuziek en houdingen op een speelse manier te integreren in hun dansbewegingen. 


Deze speelse oefeningen maken de yogabeoefening leuk en boeiend voor kinderen, en ze kunnen helpen bij het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn, concentratie en emotionele stabiliteit. Het belangrijkste is om een positieve en ondersteunende omgeving te creëren waarin kinderen vrij kunnen bewegen en plezier kunnen hebben op de yogamat

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard