Wat is het Verschil tussen een Yogamat en een Fitnessmat?

Geplaatst op 03 april 2024 | Door Peter Rigtering

Als je op zoek bent naar een mat voor je oefeningen, ben je waarschijnlijk bekend met de termen 'yogamat' en 'fitnessmat.' Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Laten we eens kijken naar de onderscheidende kenmerken van elk en hoe je kunt bepalen welke het beste bij jou past.

Yogamat vs. Fitnessmat

Yogamat

Een yogamat is speciaal ontworpen voor yoga-oefeningen, een oude praktijk die gericht is op fysieke en mentale balans. Hier zijn enkele kenmerken van een yogamat:

 • Dikte: Yogamatten zijn over het algemeen dunner, meestal ongeveer 3 mm tot 6 mm dik. Deze dunne constructie zorgt voor stabiliteit en een beter contact met de vloer, wat essentieel is voor balans in yogahoudingen.
 • Materiaal: Yogamatten zijn vaak gemaakt van materialen zoals PVC, TPE, rubber of katoen. Deze materialen bieden een goede grip en zijn meestal antislip, zodat je niet wegglijdt tijdens je yogasessie.
 • Textuur: Yogamatten hebben vaak een lichte textuur om extra grip te bieden. Deze textuur kan helpen bij het behouden van je positie in de houdingen.
 • Lengte en Breedte: Yogamatten zijn meestal langer dan fitnessmatten om voldoende ruimte te bieden voor yogahoudingen. Ze zijn meestal ongeveer 173 tot 210 cm lang en 60 tot 66 cm breed.
 • Draagbaarheid: Yogamatten zijn licht van gewicht en gemakkelijk op te rollen, wat ze zeer draagbaar maakt voor yogapraktijken onderweg.

Fitnessmat

Een fitnessmat, ook wel een workoutmat genoemd, is ontworpen voor een breed scala aan oefeningen, waaronder krachttraining, cardio-oefeningen, stretching en meer. Hier zijn de kenmerken van een fitnessmat:

 • Dikte: Fitnessmatten zijn dikker dan yogamatten, meestal 1 cm tot 2,5 cm dik. Deze extra dikte biedt demping en comfort tijdens intensieve oefeningen.
 • Materiaal: Fitnessmatten zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder schuimrubber, NBR (Nitril-butadieenrubber) en PVC. Deze materialen bieden demping en ondersteuning.
 • Textuur: Fitnessmatten kunnen variëren in textuur, afhankelijk van het merk en model. Sommige hebben een glad oppervlak, terwijl andere een lichte textuur hebben voor extra grip.
 • Lengte en Breedte: Fitnessmatten zijn meestal korter en breder dan yogamatten om voldoende ruimte te bieden voor verschillende soorten oefeningen. Ze zijn meestal ongeveer 170 tot 180 inch lang en 60 tot 90 cm breed.
 • Draagbaarheid: Fitnessmatten kunnen zwaarder zijn dan yogamatten vanwege hun extra dikte, maar ze zijn nog steeds draagbaar en gemakkelijk op te rollen voor transport.

Wat Past bij Jou?

De keuze tussen een yogamat en een fitnessmat hangt af van je specifieke behoeften en de aard van je oefeningen. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen welke mat het beste bij jou past:

 • Yogapraktijk: Als je voornamelijk yoga beoefent, is een yogamat de beste keuze. De dunne, antislipconstructie van een yogamat is perfect voor stabiliteit en balans in yogahoudingen.
 • Intensieve Oefeningen: Als je van plan bent om intensieve oefeningen te doen, zoals HIIT (High-Intensity Interval Training), krachttraining of plyometrische oefeningen (plyometrie is een soort oefentraining die de snelheid en kracht van verschillende bewegingen gebruikt om spierkracht op te bouwen), is een fitnessmat geschikter vanwege de extra demping die het biedt.
 • Veelzijdigheid: Als je een breed scala aan oefeningen wilt doen, waaronder zowel yoga als fitness, kun je overwegen om zowel een yogamat als een fitnessmat aan te schaffen. Op die manier kun je de juiste mat kiezen voor de specifieke oefening die je wilt doen.
 • Budget: Yogamatten en fitnessmatten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Overweeg je budget bij het kiezen van de juiste mat.
 • Opslagruimte: Als je beperkte opslagruimte hebt, is het handig om te overwegen hoe gemakkelijk je de mat kunt opbergen wanneer deze niet in gebruik is.


Het is belangrijk om te onthouden dat de juiste mat kan bijdragen aan je comfort en prestaties tijdens je oefeningen. Of je nu kiest voor een yogamat of een fitnessmat, zorg ervoor dat je mat voldoet aan je specifieke behoeften en dat deze comfortabel aanvoelt tijdens je workouts. Beide matten hebben hun eigen voordelen, en de beste keuze is degene die past bij jouw oefeningsroutine.

  

Onze Yogamatten

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard