Genezing op de Mat: Hoe Yoga Therapie Lichaam en Geest Verbindt

Geplaatst op 17 oktober 2023 | Door Peter Rigtering

Wat is yogatherapie? 

Yogatherapie is een therapeutische benadering die elementen van yoga integreert om gezondheid en welzijn te bevorderen, zowel fysiek als mentaal. Het is afgestemd op de individuele behoeften en gezondheidsproblemen van mensen, waarbij yoga wordt gebruikt als een holistische en complementaire methode om verschillende gezondheidsuitdagingen aan te pakken. Yogatherapie omvat specifieke yogahoudingen, ademhalingstechnieken, meditatie en ontspanningstechnieken die gericht zijn op het verbeteren van specifieke aandoeningen, zoals rugpijn, angst, depressie, stress en andere fysieke en mentale klachten. 

Een gekwalificeerde yogatherapeut beoordeelt individuele gezondheidsbehoeften en ontwerpt aangepaste yogabeoefeningen en -houdingen die rekening houden met fysieke beperkingen en gezondheidsdoelen. Yogatherapie streeft ernaar het zelf genezend vermogen van het lichaam te activeren en evenwicht te brengen in lichaam en geest. Het benadrukt een bewuste verbinding tussen ademhaling, beweging en bewustzijn om een optimale gezondheid te bevorderen en symptomen te verminderen. 

Belangrijk is dat yogatherapie als aanvulling op traditionele medische behandelingen kan worden gebruikt en dat individuen vooraf met medische professionals moeten overleggen, vooral bij ernstige gezondheidsproblemen. 

Wat zijn de voordelen van yogatherapie? 

Therapeutische yoga biedt een breed scala aan voordelen, omdat het is afgestemd op individuele gezondheidsbehoeften en gericht is op het verbeteren van specifieke fysieke en mentale condities. Enkele voordelen van therapeutische yoga zijn: 

 • Individueel Afgestemd: Therapeutische yoga is aangepast aan de unieke behoeften van elke persoon, waardoor het effectief is voor verschillende gezondheidsproblemen. 
 • Pijnverlichting: Yoga kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak, zoals rugpijn, artritis en blessures, door het verbeteren van de flexibiliteit, het versterken van spieren en het bevorderen van een gezonde lichaamshouding. 
 • Stressvermindering: Therapeutische yoga omvat ademhalingsoefeningen, meditatie en ontspanningstechnieken die stress verminderen, de angst verminderen en de algehele geestelijke gezondheid verbeteren. 
 • Flexibiliteit en Mobiliteit: Aangepaste yogahoudingen helpen de flexibiliteit en mobiliteit te vergroten, wat vooral gunstig is voor mensen met beperkingen of aandoeningen zoals artrose. 
 • Emotionele Balans: Therapeutische yoga kan helpen bij het balanceren van emoties, het vergroten van zelfbewustzijn en het bevorderen van een positieve mindset. 
 • Postoperatieve Rehabilitatie: Yoga kan ondersteuning bieden bij herstel na chirurgische ingrepen door het stimuleren van de bloedsomloop, het bevorderen van genezing en het verminderen van stijfheid. 
 • Ondersteuning bij Chronische Aandoeningen: Therapeutische yoga kan gunstig zijn voor mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes, hartziekte en ademhalingsproblemen, omdat het kan helpen bij het beheersen van symptomen en het bevorderen van algehele welzijn. 
 •  Verbeterde Ademhaling: Ademhalingsoefeningen in therapeutische yoga helpen bij het vergroten van de longcapaciteit, het verlagen van de bloeddruk en het bevorderen van ontspanning. 
 • Herstel van Blessures: Aangepaste yogapraktijken kunnen ondersteuning bieden bij het herstel van sportblessures, spier- en gewrichtsproblemen door geleidelijke en veilige bewegingen. 
 • Algehele Welzijn: Door de combinatie van fysieke beweging, ademhaling en mentale focus draagt therapeutische yoga bij aan het verbeteren van algehele fysieke, mentale en emotionele welzijn. 

Het is belangrijk op te merken dat therapeutische yoga als aanvullende benadering moet worden beschouwd en dat individuen altijd met hun zorgverleners moeten overleggen voordat ze een nieuwe oefeningsroutine beginnen, vooral als er sprake is van bestaande gezondheidsproblemen. 

Hoe begin je met yogatherapie? 

Om met yogatherapie te beginnen, volg je als voorbeeld deze stappen: 

 1. Beoordeel je gezondheid en identificeer specifieke uitdagingen of behoeften die je met yogatherapie wilt aanpakken. 
 2. Zoek een ervaren yogatherapeut of instructeur met kennis van therapeutische toepassingen. Vraag naar referenties en ervaring. 
 3. Plan een consultatie met de therapeut om je gezondheidsgeschiedenis, doelen en beperkingen te bespreken. 
 4. De yogatherapeut zal een aangepast plan opstellen dat yogahoudingen, ademhalingsoefeningen en meditatie omvat, specifiek gericht op jouw behoeften. 
 5. Werk samen met de therapeut om de oefeningen correct uit te voeren en eventuele vragen te stellen. Luister naar je lichaam en pas aan waar nodig. 
 6. Herzie en evalueer regelmatig je vooruitgang met de therapeut. Pas het plan indien nodig aan om positieve resultaten te maximaliseren. 
 7. Integreer de geleerde technieken in je dagelijkse routine voor langdurige gezondheidsvoordelen. 

Houd je medische professional op de hoogte van je yogatherapie, vooral als je onder behandeling bent voor specifieke gezondheidsproblemen. 


iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard