Angst de baas: 5 Yoga oefeningen voor innerlijke rust

Geplaatst op 13 september 2023 | Door Peter Rigtering

Yoga oefeningen tegen angst

Yoga kan een krachtig middel zijn om angst te verminderen en innerlijke rust te bevorderen. Hier zijn vijf effectieve yogaoefeningen die je kunnen helpen om angst onder controle te krijgen:

Diepe buikademhaling (Pranayama): Ga zitten of liggen in een comfortabele positie. Plaats een hand op je borst en de andere op je buik. Adem langzaam in door je neus en voel je buik uitzetten terwijl je tot vier telt. Adem dan langzaam uit door je neus en voel je buik weer inkrimpen. Herhaal dit gedurende enkele minuten. Diepe buikademhaling kalmeert het zenuwstelsel en vermindert angst.


Kindhouding (Balasana): Ga op handen en knieën zitten en beweeg je heupen naar je hielen terwijl je je armen voor je uit strekt en je voorhoofd op de grond legt. Adem diep in en uit terwijl je in deze houding blijft. De kindhouding ontspant de geest en verlicht spanning in de rug en schouders.


Omgekeerde houdingen: Houdingen zoals de neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana) of de staande vooroverbuiging (Uttanasana) kunnen de bloedsomloop verbeteren, stress verminderen en de geest kalmeren.


Zittende voorwaartse buiging (Paschimottanasana): Zit met gestrekte benen voor je uit en buig langzaam naar voren, proberend je tenen vast te houden of zo ver mogelijk te reiken. Deze houding stretcht de rug en kalmeert de geest.


Wisselende neusgatademhaling (Nadi Shodhana): Plaats je rechterduim op je rechterneusgat en adem in door je linkerneusgat. Sluit vervolgens je linkerneusgat met je ringvinger en adem uit door je rechterneusgat. Herhaal dit patroon afwisselend gedurende enkele minuten. Deze ademhalingsoefening balanceert de energie en kalmeert de geest.

Het is belangrijk om yoga regelmatig te beoefenen en het te combineren met andere stress verlagende technieken, zoals mindfulness en meditatie, voor optimale resultaten bij het beheersen van angst. Als angst ernstig of aanhoudend is, is professionele hulp en begeleiding belangrijk.

Meditatie: Een krachtig hulpmiddel tegen angst en paniek

Angst en paniekaanvallen kunnen verlammend zijn, maar er is naast de bovenstaande yoga oefeningen een krachtig hulpmiddel dat je innerlijke rust en kalmte kan terugbrengen: meditatie. Deze eeuwenoude praktijk biedt talloze voordelen voor de geestelijke gezondheid en wordt steeds vaker erkend als een effectieve methode om angst en paniekstoornissen te beheersen.

Meditatie helpt je om de controle over je gedachten en emoties te herwinnen. Door regelmatig te mediteren, leer je om bewust te zijn van je gedachten zonder erin verstrikt te raken. Dit bewustzijn stelt je in staat om negatieve gedachtenpatronen te herkennen en te doorbreken, wat vaak de kern vormt van angst.

Een van de meest gebruikte meditatietechnieken voor angst is mindfulness meditatie. Bij mindfulness concentreer je je op het huidige moment, zonder te oordelen. Je observeert je gedachten en gevoelens zonder erover te oordelen of jezelf te bekritiseren. Dit kan helpen om angstige gedachten te neutraliseren en je bewust te maken van de fysieke gewaarwordingen die gepaard gaan met angst, zoals een versnelde hartslag of oppervlakkige ademhaling.

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat meditatie de activiteit in de amygdala (een kleine amandelvormige kern in de hersenen, die deel uitmaakt van het limbisch systeem) vermindert, het deel van de hersenen dat betrokken is bij de verwerking van emoties zoals angst. Dit kan leiden tot een verminderde gevoeligheid voor stressoren en angsttriggers.

Het mooie van meditatie is dat het toegankelijk is voor bijna iedereen en in verschillende vormen kan worden beoefend. Of je nu kiest voor geleide meditaties, ademhalingsoefeningen, of yoga, regelmatige meditatie kan een krachtige bondgenoot zijn in je strijd tegen angst en paniek. Het vergt oefening, maar de beloningen zijn een grotere innerlijke vrede en emotionele stabiliteit. Als je worstelt met angst, overweeg dan om meditatie in je dagelijkse routine op te nemen en ontdek zelf de kalmerende kracht ervan.

10 Tips voor een angstvrij leven

Het streven naar een angstvrij leven is een nobel doel, hoewel volledige angstvrijheid voor velen misschien niet haalbaar is, kunnen de volgende tips je helpen om angst te verminderen en een meer gebalanceerd en rustiger leven te leiden:

1.      Mindfulness en meditatie: Leer de kunst van mindfulness en meditatie om in het moment te leven en je bewust te worden van je gedachten zonder erdoor meegesleept te worden. Dit helpt bij het verminderen van zorgen over de toekomst en spijt over het verleden.


2.      Gezonde levensstijl: Eet evenwichtig, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Een gezonde levensstijl kan een groot verschil maken in je emotionele welzijn en je weerbaarheid tegen stress.


3.      Stressmanagement: Leer stressvolle situaties te herkennen en te beheersen. Dit omvat het stellen van realistische doelen, effectieve tijdsplanning en het vermijden van overmatige verplichtingen.


4.      Zoek sociale steun: Praat met vrienden en familieleden over je zorgen en angsten. Het delen van je gevoelens kan een enorme opluchting bieden en een gevoel van verbondenheid bevorderen.


5.      Professionele hulp: Aarzel niet om hulp te zoeken bij een therapeut of counselor als angst je leven beheerst. Professionele begeleiding kan zeer effectief zijn bij het aanpakken van angststoornissen.


6.      Ademhalingsoefeningen: Leer diepe ademhalingstechnieken om stress te verminderen en je kalmer te voelen in momenten van angst.


7.      Zelfcompassie: Wees vriendelijk voor jezelf en accepteer dat iedereen af en toe angstige momenten heeft. Laat perfectionisme los en sta jezelf toe om fouten te maken.


8.      Leer je triggers kennen: Identificeer de situaties of gedachten die angst veroorzaken en ontwikkel strategieën om ermee om te gaan.


9.      Ontspanningstechnieken: Probeer ontspanningsoefeningen zoals yoga of tai chi om je te helpen ontspannen en stress te verminderen.


10.      Beperk negatieve prikkels: Verminder de blootstelling aan negatieve informatie en nieuwsberichten, vooral als deze je angst verergeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat angst een normaal onderdeel van het leven is en volledige angstvrijheid niet altijd haalbaar is. Wat wel haalbaar is, is het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om beter met angst om te gaan en een gezonder, evenwichtiger leven te leiden.

Aanbevolen categorieën

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard