Yoga bij artrose, artritis en fibromyalgie: Een natuurlijke remedie

Geplaatst op 13 september 2023 | Door Peter Rigtering

Artrose, artritis en fibromyalgie zijn chronische aandoeningen die dagelijkse pijn en ongemakken met zich meebrengen. Hoewel er geen genezing is, biedt yoga een natuurlijke en holistische benadering om de symptomen te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren voor degenen die met deze aandoeningen leven.

Artrose veroorzaakt slijtage van het kraakbeen in gewrichten, wat leidt tot pijn en stijfheid. Yoga kan een welkome verlichting bieden door zachte bewegingen en houdingen die de gewrichtsbeweeglijkheid vergroten, de spieren rondom de aangetaste gewrichten versterken, en ontstekingen verminderen. Het strekken van het lichaam tijdens yogasessies kan ook helpen om de druk op de gewrichten te verminderen.

Artritis wordt gekenmerkt door ontstoken gewrichten en kan leiden tot ernstige pijn en verminderde mobiliteit. Yoga helpt bij het verlichten van pijnlijke symptomen door zachte strekkingen, bevordering van een betere gewrichtsfunctie en stressvermindering. Diepe ademhalingsoefeningen in yoga kunnen ook helpen om ontstekingen te verminderen.

Fibromyalgie gaat gepaard met wijdverspreide spierpijn en gevoeligheid. Yoga biedt een vriendelijke aanpak om spieren te rekken en versterken, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de slaap. Het bevordert ook ontspanning, wat cruciaal is voor mensen met fibromyalgie omdat stress en angst de symptomen kunnen verergeren.

Enkele belangrijke voordelen van yoga bij deze aandoeningen zijn:

  • Verhoogde flexibiliteit: Yoga bevordert de beweeglijkheid van gewrichten, wat stijfheid vermindert en het bereik van de beweging vergroot.
  • Pijnverlichting: De focus op ademhaling en mindfulness helpt bij het beheersen van pijn en ongemak.
  • Stressvermindering: Yoga bevordert ontspanning, wat cruciaal is omdat stress vaak symptomen kan verergeren.

Het is van het grootste belang om yoga aan te passen aan je individuele behoeften en te werken met een ervaren instructeur die bekend is met deze aandoeningen. Voordat je begint, is het verstandig om te overleggen met een arts of specialist om ervoor te zorgen dat yoga een geschikte aanvullende therapie is voor jou.

Yoga is geen wondermiddel, maar het biedt een holistische benadering om de kwaliteit van leven te verbeteren voor degenen die leven met artrose, artritis of fibromyalgie. Het kan niet alleen fysieke verlichting bieden, maar ook emotioneel welzijn bevorderen, waardoor het een waardevolle aanvulling is op het beheer van deze chronische aandoeningen. Het kan de deur openen naar een leven met minder pijn en meer bewegingsvrijheid.

Welke yoga oefeningen hebben effect bij artrose, artritis en fibromyalgie

Bij artrose, artritis en fibromyalgie is het belangrijk om voorzichtig te zijn en yoga-oefeningen te kiezen die de symptomen verlichten zonder overbelasting of verdere schade te veroorzaken. Hier zijn enkele effectieve en zachte yoga-oefeningen die nuttig kunnen zijn:

Zachte gewrichtsrotaties: Zittend of liggend, maak langzame cirkelvormige bewegingen met de enkels, knieën, heupen, schouders en polsen. Dit helpt om de gewrichten soepeler te maken.


Child's Pose (Balasana): Ga op handen en knieën zitten en laat je billen rusten op je hielen terwijl je je armen naar voren strekt en je voorhoofd op de grond legt. Dit is een kalmerende houding die de onderrug kan verlichten.


Cat-Cow Pose (Marjaryasana-Bitilasana): Ga op handen en knieën zitten en wissel af tussen het buigen van de rug omhoog (cat) en het laten zakken van de rug (cow). Dit helpt bij het verbeteren van de flexibiliteit van de wervelkolom en verlichting van rugpijn.


Legs-Up-the-Wall Pose (Viparita Karani): Ga op je rug liggen en plaats je benen verticaal tegen een muur. Dit bevordert de bloedcirculatie, vermindert beenzwelling en kalmeert het zenuwstelsel.


Deep Breathing (Pranayama): Concentreer je op diepe, langzame ademhalingen om te ontspannen en stress te verminderen. Diepe ademhaling helpt ook bij pijnbeheersing.


Meditatie en Mindfulness: Leer ontspanning en mindfulness om de focus van de pijn af te leiden en het emotionele welzijn te verbeteren.


Gentle Standing Poses: Zachte staande houdingen zoals Mountain Pose (Tadasana) of Forward Fold (Uttanasana) kunnen de algehele lichaamshouding verbeteren en spanning in de rug en schouders verlichten.


Chair Yoga: Als staande of liggende houdingen te uitdagend zijn, overweeg dan om yoga op een stoel te beoefenen. Dit is zeer geschikt voor mensen met beperkte mobiliteit.


Yin Yoga: Deze vorm van yoga richt zich op langzame, diepe rekoefeningen die helpen bij het verbeteren van flexibiliteit en het verlichten van spanning in de gewrichten.

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en geen houdingen te forceren. Werk samen met een ervaren yogaleraar die begrip heeft voor jouw specifieke aandoening en behoeften. Raadpleeg altijd je arts voordat je begint met een nieuw bewegingsprogramma, inclusief yoga, om ervoor te zorgen dat het veilig is voor jouw gezondheid.

Aanbevolen categorieën

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard