De Manduka PRO serie legendarisch of niet?

Geplaatst op 10 november 2020 | Door Paula

De PRO serie van Manduka is een complete en duurzame lijn yogamatten. De matten zijn gemaakt van Öko-Tex Standaard 100-gecertificeerd PVC en volledig emissie vrij gefabriceerd. De serie bestaat uit PRO, PROlite en PROtravel. Yogadocenten over de hele wereld zijn er dol op deze matten zelf te gebruiken maar ook als lesmateriaal in hun studio’s. Maar geldt dit voor elke yogi? 

Wij van Yogamat-online testen als onafhankelijke yoga specialist met veel liefde en passie al onze yogamatten. Daarnaast krijgen wij ook regelmatig feedback van onze klanten. Deze ervaringen en testen delen we graag zodat wij je kunnen helpen met het kiezen van de juiste yoga mat! In deze blog gaan we de ervaringen en testen delen van de Manduka PRO serie. Manduka is een grote naam in de yogawereld en al jaren geliefd en zeer gewaardeerd, maar wat maakt deze naam en matten uit de PRO serie nu zo populair?  

PRO

Om te beginnen de Manduka Black PRO mat, een mat van 66 cm breed en variërend in lengte, namelijk 180 cm of 216 cm. Lekker veel ruimte! Met een dikte van 6 mm is het een comfortabele en veerkrachtige mat. Je kunt de mat zonder problemen op allerlei ondergronden gebruiken en voor vele vormen van yoga.  

Over de toplaag van deze PVC mat met een gesloten celstructuur, wordt enorm veel geschreven en gesproken. Ook de reacties van onze klanten lopen uiteen. Waar de één de mat veelvuldig gebruikt en de grip voelt toenemen, laat voor de ander de gewenste grip nog op zich wachten en gebruiken zij een Vileda spons of een laagje zeezout om de mat stroever te maken. Wij merken zelf dat je bij het eerste gebruik van de mat niet direct die grip ervaart die sommige mensen in deze prijscategorie verwachten. Wel weten wij uit eigen ervaring dat de grip in het begin gemiddeld is en dat deze toeneemt naarmate je de mat vaker gebruikt. Het is alsof je een goed paar leren schoenen moet inlopen. 

In het begin wat ongemakkelijk maar naarmate de tijd vordert leer je de mat steeds meer waarderen. Wat veel mensen niet weten is dat je een mat die gemaakt is van PVC eerst moet breken (hier kun je alles lezen over het breken van een PVC yoga mat). Als je veel zweet of een intensieve yogavorm beoefent heb je bij deze PRO mat wel een yoga handdoek nodig. De wet-grip is namelijk niet optimaal. Deze mat kan je beste vriend worden mits je in het begin een beetje geduld hebt en de mat goed verzorgt. Een groot pluspunt van deze PVC mat is dat deze zeer sterk is en je daardoor jaren kunt genieten van de mat. Zelfs bij het dagelijks uitvoeren van de meest intensieve yogavormen of bij professioneel gebruik in de yoga studio (levenslange garantie). 

De PRO mat is een echte Allrounder en geschikt voor vele vormen van yoga maar ook voor Pilates of een stevige sport workout. De mat is tevens zeer geschikt om mee naar buiten te nemen en te genieten van een heerlijke yogasessie in de zon. Daarnaast is de mat ook zeer eenvoudig schoon te maken en gemakkelijk te onderhouden. Voor onderweg of op reis is deze mat met een gewicht van 3,4 of 4,3 kilo wel aan de zware kant. Op en neer meenemen naar je yogastudio met een goede draagriem of yogatas is absoluut mogelijk maar voor veel mensen onder ons is deze mat gewoon te zwaar als je regelmatig onderweg bent.

Gelukkig heeft Manduka hiervoor binnen de PRO serie een oplossing bedacht. De resultaten hiervan vind je hieronder. 

Manduka Black Pro


PROlite 

De Manduka PROlite is een mooi en lichter alternatief wanneer je de PRO te zwaar vindt. Qua grip is dit hetzelfde verhaal als de PRO. Een gemiddeld goede grip die beter wordt naarmate je de mat vaker gebruikt. De mat heeft bij een lengte van 180 cm een gewicht van 1,8 kilo en bij een lengte van 200 cm een gewicht van 2,2 kilo. Wanneer je regelmatig onderweg bent is deze mat perfect! Is deze mat ook geschikt om in je koffer of backpack te stoppen? Natuurlijk is dit mogelijk als je hiervoor de ruimte hebt maar is zeker niet ideaal. Waar de PRO door de dikte veel comfort biedt, biedt de PROlite je meer stabiliteit maar ook nog steeds een goede veerkracht. De mat heeft een dikte van 4,5 mm. De boomhouding kun je op deze mat heel goed uitvoeren, bij de PRO (6 mm) stap je liever van de mat af om deze houding op de vloer uit te voeren. De PROlite mat is ook net als de PRO een geweldige allrounder. Voor de actievere vormen van yoga waarbij je veel zweet adviseren we je wel om een yogahanddoek te gebruiken. 

Manduka PROlight


PRO Travel  

De Manduka PRO Travel is de dunste en tevens lichtste mat uit de PRO serie. Qua grip gelijk aan de PRO en de PROlite. Een PVC mat van 2,5 mm dikte en een gewicht van 1,1 kilo. De perfecte mat om mee op reis te nemen en voor allerlei yogavormen die jij onderweg zou willen doen! Je vouwt de mat heel gemakkelijk op en legt deze onderin je koffer of tas. Let op dat je de mat niet opgevouwen in de koffer of tas laat liggen, het kan dan even duren voordat de vouwen eruit zijn. Voor dagelijks gebruik is deze yogamat te dun, kies dan liever voor de PROlite of PRO.  

Manduka Black Pro


PRO

PROlite

PROtravel

Droge grip

Natte grip

Prijs/kwaliteit

Eco

Reukneutraliteit

Allergie

Reinigen

Reisvriendelijk


De voor en nadelen op een rij!

Voordelen PRO serie: 

 • Verschillende diktes voor iedere yogavorm en omstandigheid 
 • Eenvoudig schoon te maken 
 • Noppen onderzijde maken mat geschikt voor elke ondergrond.  
 • Levenslange garantie
 • Geschikt voor recycling en circulair gebruik 
 • Geschikt voor thuis, studio, onderweg en professioneel gebruik 
 • Matten ook in extra lange uitvoeringen 
 • Een hoge dichtheid voor optimaal comfort en veerkracht 
 • Öko-Tex Standaard 100 Gecertificeerd; emissievrije productie 
 • Latex vrij 

Nadelen PRO serie: 

 • Inbreekperiode 
 • Hoge prijscategorie 
 • Geen perfecte grip onder zweterige omstandigheden 


Voor welke vormen van yoga is de PRO serie geschikt? 

(*) Mits gebruik van handdoek als je snel of regelmatig zweet.

Conclusie

Is de Manduka Pro serie de beste en meest geliefde serie yogamatten van de wereld? Ondanks dat de matten bij ons en onze klanten nog steeds erg geliefd zijn zien wij dat er de laatste jaren door de stijgende populariteit van yoga veel nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van nieuwe materialen. Het mooie hiervan is dat al deze nieuwe ontwikkelingen de keuze voor de juiste mat steeds persoonlijker en diverser maken. Voor iedereen is er een mat die bij hem of haar past. De kracht van de Manduka PRO serie ligt vooral in het feit dat het geweldig mooie en goede allround matten zijn afkomstig uit Europa met een gemiddeld tot goede grip die levenslang mee gaan. En dat maakt de PRO serie ook nu nog steeds een mooie duurzame keuze.  

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard