Kurma Geco Light yoga mat - review door Paula!

Geplaatst op 16 september 2020 | Door Paula

Mijn naam is Paula en ik ben werkzaam bij Yogamat-online dé specialist op gebied van yogamatten. Naast mijn werk bij Yogamat-online geef ik yogalessen. Het is mijn intentie om zoveel mogelijk yogamatten te testen en mijn ervaringen met jou te delen. Ik hoop dat dit je kan helpen bij het kiezen van de juiste yoga mat.

Specificatie Kurma Geco Light

Kurma geco yogamat

Afgelopen week hebben wij het eerste exemplaar van de nieuwe Kurma Geco Light mat ontvangen. Deze mat zal bij de introductie worden geleverd in vier verschillende kleuren:  Bloom (paars), Pinnacle (blauw), New Moon (zwart) en Lagoon (zeegroen).

De Geco mat is gemaakt van een samenstelling van 3 verschillende materialen: natuurrubber, gerecycled rubber en een klein deel synthetisch rubber om de duurzaamheid van de mat te verbeteren. Deze gezamenlijke samenstelling maakt het mogelijk om de mat met een minimale Footprint weer te recyclen en her te gebruiken.

Deze mat is in Europa gefabriceerd en is voorzien van het Öko Tex Standaard 100 certificaat. De mat heeft een afmeting van 185 cm x 66 cm en een dikte van 4 mm. De mat is hiermee iets langer en breder dan de gemiddelde yoga mat.


De eerste ervaring op de mat de nieuw Kurma Geco Light

kurma geco lite yogamat

Bij het openmaken van de verpakking werd ik best wel even verrast door de geur die vrij komt. Gelukkig had ik het advies gekregen om de mat even uit te rollen en met een vochtige doek schoon te maken en  de mat vervolgens een dag te laten drogen en luchten in een goed geventileerde ruimte. De geur van de Geco mat is in tegenstelling tot veel andere rubberen yogamatten maar van zeer korte duur. Na een dagje geduld kon ik eindelijk aan de slag.

Eerst even naar binnen keren bij mezelf en voelen hoe ik op de mat zit. Hoe de Kurma Geco mat op het eerste gevoel aanvoelt? Mijn eerste reactie is zacht en comfortabel. Ik voel direct dat ik goed kan aarden, het is een dunne mat waardoor ik veel stabiliteit ervaar. Na het opwarmen, rekken en strekken over naar de eerste zonnegroeten. De mat heeft enorm veel  dry -grip! Zo veel grip heb ik nog niet veel vaker ervaren bij een nieuwe yoga mat. Ik kan de oefeningen zorgeloos achter elkaar opvolgen zonder dat ik bewust hoef op te letten dat ik niet wegglij. Zo hou ik meer focus en balans.

Bij het langer vasthouden van asana’s op bijvoorbeeld mijn knieën merk ik dat de mat net iets te dun is voor mij. Hierbij moet ik wel aangeven dat de mat op een zeer harde en koude ondergrond ligt. Ik heb dan toch een dekentje nodig om bijvoorbeeld comfortabel de Kameel uit te voeren. Aan het einde van mijn les vind ik het fijn om af te sluiten met een paar rustige Yin houdingen en voor deze type asana’s is de mat op een zeer harde ondergrond voor mij net iets te dun. Ik voel de kou van de marmeren vloer onder mij door de mat optrekken en ook voel ik dat mijn onderrug de koude harde vloer niet prettig vind. Ik heb de mat later nog eens gebruikt op een kurkvloer en op tapijt tegels en dan voelt de mat aanzienlijk comfortabeler. Na de eindontspanning en een meditatie heb ik de mat weer heel makkelijk schoon kunnen maken met een vochtige doek en zie je geen gebruikerssporen meer. Nog een mooi voordeel van deze mat is dat deze aan twee zijden is te gebruiken.

Of deze mat uiteindelijk mijn mat is voor dagelijks gebruik? Niet voor mijn dagelijkse Hatha en Yin Yoga. Hiervoor zou ik graag een iets dikkere mat willen gebruiken. Er zijn ook plannen van Kurma om de nieuwe Geco mat later in een dikkere uitvoering te gaan leveren. Persoonlijk zou ik deze mat als reismat, of yogi on the go mat gebruiken omdat de mat zo relatief licht is voor zijn afmeting. Ik zou deze mat absoluut aanraden als je op zoek bent naar zeer goede dry-grip, optimale stabiliteit en minder gevoelige gewrichten hebt. Ik ben zeer enthousiast over deze mat en zou deze absoluut als tweede mat aan mijn collectie willen toevoegen!

Persoonlijke bevindingen van de voor en nadelen op een rijtje

Voordelen:

 • Geweldige dry grip
 • Twee zijdig te gebruiken
 • Materiaal voelt zacht en comfortabel
 • Öko-Tex standaard 100 gecertificeerd
 • Licht in gewicht en makkelijk mee te nemen
 • Iets meer lengte en breedte
 • Emissievrije productie, energie-efficiënte productie
 • Hoogwaardig natuurlijk en synthetisch rubber (gedeeltelijk gerecycled): vrij van nitrosaminen en PAK's (kankerverwekende stoffen)
 • Emissievrije productie, energie-efficiënte productie
 • Gefabriceerd in Europa (Spanje)

Nadelen:

 • Verliest grip naarmate je begint te zweten. (Gebruik yoga handdoek)
 • Te weinig isolatie op een koude ondergrond zoals steen en marmer.
 • Minder geschikt voor mensen met gevoelige gewrichten
 • Niet geschikt voor mensen met Latex allergie

Voor welke vormen van yoga is de Kurma Geco light yogamat geschikt?

Wij denken dat de mat geschikt is voor de volgende yogavormen:

Ashtanga

(bij deze vorm zal de mat wel harder slijten. Voorzichtig zijn met nagels en teenringen)
Lees hier meer over Ashtanga yoga

De mat is minder geschikt voor de actievere vormen van yoga waarbij je veel zweet. In dit geval is een yoga handdoek aan te bevelen. Ook is de mat minder geschikt voor mensen met gevoelige gewrichten.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard