Gebruik en hygiëne van jouw yogamat in tijden van Covid-19

Geplaatst op 22 juni 2020 | Door Peter Rigtering

Yoga is helend voor lichaam en geest. Juist in deze bizarre tijd, waar Corona de hele samenleving op zijn kop heeft gezet, is het heel belangrijk om voor jezelf te zorgen. Blijf dus vooral je yoga beoefenen en mediteren! Maar hoe zorg je ervoor dat je dit hygiënisch doet en hoe houd je jouw mat virusvrij?
We geven je advies en tips.

Schoonmaken van je yogamat

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het Corona virus relatief gevoelig is voor veel desinfectiemiddelen. Dat is goed nieuws. Het betreffende desinfectiemiddel moet wel uit 70% alcohol bestaan en dan bij voorkeur propanol of ethanol.

Is het nodig om jouw mat te desinfecteren, gebruik dan dus een goed desinfectiemiddel.

Wanneer is het nodig om je mat te desinfecteren?

  1. Beoefen je uitsluitend thuis en alleen yoga? Dan is desinfecteren niet nodig. Je kan je mat op de normale manier schoonhouden. Let wel op dat je jouw mat dan ook niet aan anderen uitleent!

  2. Heb je een studio waar meerdere mensen gebruik van maken? Dan is het heel belangrijk om de yogamatten na elk gebruik te desinfecteren.
    Let op: laat iedere cursist een eigen topper meenemen om over de studiomat heen te leggen.

  3. Mag je weer naar jouw yogaschool toe? Neem dan je eigen matje of topper mee om over de studiomat heen te leggen. Desinfecteer deze na gebruik. Zo weet je zeker dat je geen virus meeneemt naar huis.


Yogamatten bieden een bepaalde kwaliteit, die behouden blijft wanneer je deze op de juiste manier onderhoudt. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van jouw mat. Fabrikanten zullen de verantwoordelijkheid hiervoor in de meeste gevallen bij jou leggen.

Wat voor maatregelen kan jij zelf nemen?

Wat kun je zelf doen om veilig en duurzaam te kunnen yoga-en? Een aantal tips:

  1. Houd altijd de richtlijnen aan die in jouw land zijn opgesteld.
  2. Let op je gezondheid, bij klachten of bij twijfel: blijf thuis!
  3. Was je handen, nies in je elleboog, houd afstand.
  4. Schaf een goed desinfectiemiddel aan.
  5. Zorg voor een goede yogamat of topper die tegen extra schoonmaken kan.

Aanschaffen van een yogamat of een topper

We kunnen dus concluderen dat een PVC yogamat beter tegen heftige schoonmaakmiddelen kan, het beste materiaal voor in de yogastudio. Heb jij nu een mat van rubber en ga je naar een yogaschool dan adviseren we je een nieuwe mat aan te schaffen die je goed en veilig kan desinfecteren. Voor thuis is een rubberen mat nog steeds een goede optie. 

Je kunt ook kiezen voor een topper. Dit is een dunne yogamat die iets langer en breder is dan een “gewone” mat. Je legt deze over je rubberen mat of de mat in jouw yogastudio heen. 

Zo houd je de hygiëne in acht en behoudt je de fijne eigenschappen van je yogamat. Bovendien is een topper minder zwaar en vaak klein op te vouwen. Ideaal om mee te nemen dus!

Een paar voorbeelden van goede toppers:

We wensen je fijne yogasessies in goede gezondheid!

Namasté

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard