Een stinkende nieuwe yoga mat? Dit kun je ertegen doen!

Geplaatst op 20 juli 2020 | Door Peter Rigtering

Niet alle yogamatten zijn geschikt voor mensen met een sterke of gevoelige neus. Yogamatten kunnen een sterke rubber geur hebben als ze net uit de fabriek komen. Vooral die  matjes die gemaakt zijn van 100%  zuiver natuur rubber matten kunnen een geur hebben die niet iedereen kan waarderen. Het goede nieuws is dat de geur relatief snel verdwijnt.

Waarom stinkt mijn nieuwe yoga mat?

De oorzaak van de natuurrubber geur is de volledige afwezigheid van chemische geurstoffen in het natuurlijke materiaal. De geur heeft dus een volledig natuurlijke oorsprong en verwijst op geen enkele manier naar giftige of schadelijke stoffen in de mat. Als je niet wenst te wachten tot de geur op een natuurlijke wijze is verdwijnt, kun je dit proces versnellen met een paar kleine trucjes.

Wat kun je doen tegen de geur van een nieuwe stinkende yoga mat?

Laat de nieuwe yoga mat buiten in een droge en tegen het zonlicht beschermde ruimte liggen, voor minimaal 24 uur of meer, bij voorkeur opgehangen op een droogrek of de rugleuning van een stoel. Maak geen gebruik van een afgesloten ruimte want dan gaat de geur zich ophopen. Dus als je geen balkon hebt, gebruik dan in ieder geval een goed geventileerde ruimte om je stinkende yogamat op te hangen.

Gedurende de eerste 14 dagen na aankoop dien je de mat zo min mogelijk opgerold te laten liggen, zodat de geuren zich niet aan het materiaal kunnen binden. Om te voorkomen dat de mat tijdens de beluchtingsperiode uitdroogt, adviseren we je de mat regelmatig met een vochtige doek in te wrijven.

Het behandelen van de mat met een speciale mattenspray voor natuur rubber matten kan ook helpen bij het elimineren van geuren. Wij adviseren hiervoor Manduka Botanical Mat Cleaner, gebaseerd op een azijn-/wateroplossing met subtiele aangename geur. Je kunt er ook voor kiezen je eigen schoonmaak of onderhoudsmengsel te maken (azijn en water in een verhouding van ca. 1:3) en bijvoorbeeld appelazijn gebruiken. 

Appel azijn heeft een aangenamere geur dan gewone azijn, of voor een aangename geur kun je 1-3 druppels biologische geurende olie aan het mengsel toevoegen. Gebruik echter zorgvuldig en spaarzaam geparfumeerde oliën, omdat grote hoeveelheden daarvan de grip van de natuurrubbermat zullen aantasten.

Advies tijdens het kiezen van een yoga mat

Omdat iedereen een individueel, subjectief reukvermogen heeft, kan de natuurlijke rubbergeur van één en dezelfde yoga mat door verschillende mensen anders worden ervaren. Als je jezelf erg gevoelig vindt voor geuren en de rubbergeur onaangenaam vindt, moet je misschien afzien van het gebruik van een puur natuurrubberen mat.

Je kunt dan beter voor een mat die is gemaakt van een mix van materialen (bijvoorbeeld natuurrubber en synthetisch rubber (TPE) of natuurrubber met een PU toplaag) of anders kiezen voor meer reukloze PVC yogamatten. De geur van natuurrubber - en dat is een vaste belofte - zal zo goed als volledig verdwijnen, maar onder bepaalde omstandigheden (met je neus direct op de yoga mat) zal het altijd  een beetje merkbaar blijven voor mensen die zeer gevoelig zijn voor geuren.

Onze reukloze PVC yoga matten:

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard