Het comfort, de veerkracht en dichtheid van een yoga mat

Geplaatst op 12 november 2015 | Door Peter Rigtering

De keuze voor een goede yoga mat hangt af van diverse verschillende factoren. Wij helpen je graag op weg, door je bijvoorbeeld te wijzen op het belang van voldoende comfort, een goede veerkracht en de juiste dichtheid van een mat. Aan de hand van deze elementen kun je uit het aanbod yogamatten een aantal mogelijke geschikte exemplaren selecteren, zodat je de keuze voor jezelf al een stuk gemakkelijker maakt.

Comfort van de yoga mat

Het comfort van een yogamat is van groot belang, vooral wanneer je tijdens de oefeningen gebruik maakt van een geknielde houding. Met name wanneer je dit wat langer vol wilt houden zorgt het comfort ervoor dat je geen last krijgt van je gewrichten. Uiteraard betekent voldoende comfort aan de andere kant niet dat je simpelweg de dikste mat uit dient te zoeken. Indien de mat te dik wordt zal je merken dat je het contact met de grond verliest en het gevoel krijgt dat je gaat zweven. Het wordt dan lastig om je oefeningen uit te voeren vanwege het gevoel van balans. Het is wat dat betreft van belang dat je ondanks het comfort van je mat wel het ‘contact’ met de grond blijft houden.

Veerkracht van de mat

Zorg er in ieder geval voor dat de yogamatje voldoende veerkracht heeft, zodat je de oefeningen goed uit kunt voeren en je de ondersteuning krijgt waar je die wenst. We gaan hier in de keuzegids voor de beste yoga mat verder voor je op in, in relatie tot de dichtheid.

Dichtheid van je yoga mat berekenen

Het is de dichtheid van je yoga mat die in grote lijnen bepaalt of je gebruik maakt van een kwalitatief Dichtheid yogamatgoede mat. De dichtheid staat voor de hoeveelheid materiaal in relatie tot de afmetingen en gewicht van de mat.  Heb je een dikke mat waar maar nauwelijks materiaal in zit? Dan heb je te maken met een lage dichtheid. Het is aan de andere kant juist verstandig om gebruik te maken van een yogamat met een wat hogere dichtheid. Uiteraard hangt dit ook deels af van je persoonlijke wensen. Een mat met een hoge dichtheid is wat zwaarder en daarom minder geschikt om mee op reis te nemen. In de keuzegids voor de beste yogamat gaan we voor je in op de berekening van de dichtheid, zodat je aan de hand daarvan zelf voor de beste yogamat kunt kiezen. Voor het kiezen van de juiste mat kun je ook gebruik maken van het handige filters op onze yogamatten categoriepagina.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard