Hoe gebruik je een yoga riem

Geplaatst op 20 juni 2017 | Door Peter Rigtering

Net als het gebruiken van een yoga blok kan het gebruik van een yoga riem handig en ondersteund zijn. Het is vooral een kwestie van je creativiteit gebruiken. Neem een moment voor jezelf en bedenk: “Hoe kan ik deze yoga positie uitvoeren met behulp van een yogariem?” Een yoga riem kan je namelijk net dat beetje extra's geven zodat jij je een oefening wel kunt uitvoeren.

Voorbeelden van wanneer en hoe een yoga riem gebruiken

Sommige herstellende (restorative) yoga posities maken het lastig om volledig te ontspannen. Een yoga riem is dan een simpele maar effectieve manier om dat kleine beetje extra ondersteuning te geven waardoor je wel volledig kunt ontspannen.

Met je benen tegen de muur is zo’n positie. Ik merk zelf vaak dat ik er moeite mee heb om mijn knieën stil te houden onder het gewicht van mijn ontspannen benen. Als je comfortabel in deze pose bent, die precies is wat de naam zegt (je benen leunen tegen een muur met je stuitje een paar centimeter ervan verwijdert), pak je yoga riem en bind hem om je enkels met de gesp naar je toe. Trek hem nu aan, en voilà! Je benen worden bij elkaar gehouden tegen de muur en jij kunt je nu volledig concentreren op je ademhaling.

Een yogariem als verlengstuk van je ledematen.

Zie een yoga riem als een verlengstuk van je armen. Wanneer je merkt dat jij je erg moet inspannen Oefening met yoga riembijvoorbeeld bij het proberen vast te pakken van je enkels of voeten in een gevorderde duif variatie, een boot pose (Paripurna Navasana) of de hoofd naar knie pose ook wel Janu Sirsasana genoemd , pak dan je yoga riem en gebruik deze als een soort brug of verlengstuk tussen je handen en de plek waar je ze uiteindelijk naartoe wilt hebben.

Door het gebruiken van je yoga riem kun je een blessure voorkomen zeker als je te ver probeert te rekken zonder riem te gebruiken. Een riem kan je ook helpen sneller je doel te bereiken, omdat het helpt je te ontspannen en te openen. Dit zorgt ervoor dat je verder komt in je yoga positie en dat is altijd beter dan door te duwen en te trekken.

Een Yogariem gebruiken als blinddoek

Tot slot, een creatieve toepassing van je yoga riem voor de ultieme positie van elke yoga training: Shivasana. Houd je yoga riem in de buurt en leg hem over je ogen terwijl je in volledige ontspanning bent.

Het gebruik van een oogkussen, de mouw van een shirt of een yoga riem laten je oog- en gezichtsspieren ontspannen. Het blokkeren van licht tijdens de Savasana pose (lijkhouding), net als bij slapen, geeft je de mogelijkheid om in een diepere staat van overgave te komen. Het is een eenvoudige en effectieve oplossing voor de meestal fel verlichte yoga studio’s en/of lessen midden op de dag.

Net als een yoga blok is ook de yoga riem een goede partner tijdens het uitoefenen van de diverse yoga poses en houdingen. Ze zijn gemaakt om je te helpen en meer te bereiken. Er is geen echt goede of slechte manier om een riem te gebruiken. Experimenteer thuis of in de studio. Vraag je yoga docent, deze heeft ook vaak handige tips hoe je een yoga riem kunt gebruiken. 


iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard