Hoe kan ik yoga inzetten als ik last heb van reuma?

Geplaatst op 13 september 2023 | Door Peter Rigtering

Yoga kan een waardevolle aanvulling zijn voor mensen met reuma, maar het is essentieel om voorzichtig te zijn en rekening te houden met je individuele behoeften en beperkingen. Hier zijn enkele richtlijnen voor het veilig inzetten van yoga bij reuma:

  1. Raadpleeg een arts: Voordat je begint met yoga, overleg met je reumatoloog of huisarts. Zorg ervoor dat yoga geschikt is voor jouw specifieke vorm van reuma en bespreek eventuele beperkingen.
  2. Kies de juiste yogastijl: Zachte yogastijlen zoals Hatha yoga, Restorative yoga en Yin yoga zijn meestal het meest geschikt voor mensen met reuma vanwege hun focus op langzame, milde bewegingen en ontspanning.
  3. Pas houdingen aan: Werk samen met een ervaren yogaleraar die bekend is met reuma en houdingen kan aanpassen aan jouw behoeften. Gebruik props zoals kussens, blokken en riemen om comfortabelere posities te vinden.
  4. Luister naar je lichaam: Wees alert op signalen van pijn of ongemak en forceer geen houdingen. Respecteer je grenzen en vermijd overbelasting.
  5. Focus op ademhaling: Gebruik diepe ademhalingstechnieken om te ontspannen en stress te verminderen. Adem in terwijl je je spieren ontspant en adem uit terwijl je zachtjes beweegt.
  6. Regelmatige beoefening: Overweeg om regelmatig kortere sessies te doen in plaats van lange, intense sessies. Dit kan helpen om spieren en gewrichten soepeler te houden zonder overbelasting.
  7. Warmte toepassen: Warmte kan helpen om stijfheid in de gewrichten te verminderen. Overweeg om een warmtekussen te gebruiken voor en na je yogasessie.
  8. Hydratatie en rust: Blijf gehydrateerd en neem voldoende rust na een yogasessie om spieren en gewrichten te laten herstellen.

Yoga kan de flexibiliteit, kracht en algeheel welzijn verbeteren voor mensen met reuma, maar het moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Het is ook nuttig om de voortgang en eventuele veranderingen in symptomen met je arts te bespreken. Met de juiste aanpassingen en begeleiding kan yoga een waardevol onderdeel zijn van een algehele reumabeheersingsstrategie.

Wat zijn goede oefeningen als ik reuma patiënt ben?

Voor mensen met reuma zijn zorgvuldig gekozen oefeningen van vitaal belang om de gewrichtsgezondheid te bevorderen zonder extra belasting. Hier zijn enkele geschikte yoga oefeningen die wij je kunnen aanbevelen:

1. Gentle Joint Warm-Up: Begin met zachte gewrichtsrotaties om de gewrichten voor te bereiden op oefeningen. Maak cirkelvormige bewegingen met de enkels, knieën, heupen, schouders en polsen om de beweeglijkheid te vergroten.


2. Balloon Breathing: Zittend of liggend, adem diep in door je neus en beeld je in dat je een ballon vult met lucht in je buik. Adem langzaam uit door je mond. Deze ademhalingsoefening helpt bij ontspanning en stressvermindering.


3. Child's Pose (Balasana): Dit is een kalmerende houding die de onderrug strekt en de heupen opent. Het kan verlichting bieden voor rugpijn en spanning.


4. Cat-Cow Pose (Marjaryasana-Bitilasana): Wissel af tussen het buigen van de rug omhoog (cat) en het laten zakken van de rug (cow). Dit helpt bij het verbeteren van de flexibiliteit van de wervelkolom.


5. Supported Bridge Pose: Lig op je rug met gebogen knieën en plaats een opgerolde deken of kussen onder je heupen. Til je heupen op en houd deze pose vast om de onderrug te strekken en de bilspieren te versterken.


6. Legs-Up-the-Wall Pose (Viparita Karani): Ga dicht bij een muur zitten en til je benen verticaal omhoog langs de muur. Deze houding verbetert de bloedcirculatie, vermindert beenzwelling en kalmeert het zenuwstelsel.


7. Seated Forward Bend (Paschimottanasana): Zittend met gestrekte benen, buig langzaam voorover vanuit de heupen. Dit rekt de hamstrings en kan helpen bij rug- en nekpijn.


8. Savasana (Corpse Pose): Eindig je oefeningen met Savasana om volledig te ontspannen. Lig plat op je rug met je armen langs je lichaam en concentreer je op ontspanning en diepe ademhaling.

Het is van groot belang om elke oefening langzaam en voorzichtig uit te voeren, de grenzen van je lichaam te respecteren en nooit in pijn te forceren. Het is ook verstandig om een ervaren yogaleraar te raadplegen die bekend is met reuma om de oefeningen aan te passen aan individuele behoeften. Regelmatige beoefening kan de gewrichtsgezondheid verbeteren, de flexibiliteit vergroten en stress verminderen voor mensen met reuma.

Aanbevolen categorieën

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard