Liforme of Ecoyogi pro grip: welke mat is beter?

Geplaatst op 30 juli 2019 | Door Christa Pieterse

Twee matten die heel veel op elkaar lijken, de Liforme en de Ecoyogi pro grip. Er is een groot prijsverschil tussen deze twee. Dat roept al snel de vraag op: “is de één beter dan de ander?”. Er is maar één manier om daar achter te komen, testen en vergelijken, dus dat ben ik gaan doen. Benieuwd naar de uitkomst? Lees dan snel verder.

De voorwaarden – op welke eigenschappen test ik de matjes?

Beide matjes hebben grip als belangrijkste eigenschap. Logisch dus om deze eigenschap te testen. Maar een yoga mat heeft natuurlijk nog veel meer factoren die belangrijk zijn voor het goed en prettig uitvoeren van je yoga oefeningen. Ik heb in het bijzonder gelet op:

  • Grip
  • Zachtheid
  • Stabiliteit
  • Milieu

De testfase

Voor ik de yoga matten mee neem naar de yogales rol ik ze thuis eerst even uit. Zo kan ik ze naast elkaar leggen en een eerste vergelijking maken. Beide matten zijn lekker breed. De Liforme nog iets breder dan de Ecoyogi pro grip. De dikte en lengte zijn hetzelfde. Opvallend is de geur. Dit is vooral nieuwigheid van het rubber van de onderkant. Na een paar dagen was het al veel minder.

Het grote zichtbare verschil zijn de lijnen van de Liforme mat. Dit “AlignForMe systeem” kan helpen bij het precies innemen van je houdingen. Dit kan een extra ondersteuning zijn bij sommige vormen van yoga, zoals bijvoorbeeld Ashtanga en Vinyassa.


Yogamat gripGrip:

De grip van allebei de matten is echt supergoed! Bij mijn poweryoga oefeningen is dit heel fijn, ik kan echt zorgeloos de houdingen innemen. De Liforme mat voelt nog een fractie stroever aan dan de Ecoyogi Pro Grip. Eerlijk gezegd vind ik hem haast té stroef. Dit merk ik vooral doordat elk stofje en zandkorreltje eraan blijft plakken. Bij de Ecoyogi mat was dit niet het geval waardoor ik me nog beter kon focussen op de asana’s.

Yogamat zachtheidZachtheid:

De matjes voelen allebei lekker zacht aan. Een prettig gevoel onder mijn handen en voeten, maar ook als ik erop lig voelt het erg comfortabel. De mat van Ecoyogi is net een fractie zachter.

Stabiliteit yogamatStabiliteit:

Bij het innemen van je houdingen wil je graag een stabiele ondergrond. Zo houd je je balans en de optimale grip. Ik kan echt geen verschil ontdekken tussen de beide matten. De stabiliteit van beide yogamatten is supergoed!

Milieuvriendelijke yogamatMilieu:

Het milieu is voor mij persoonlijk een belangrijke factor. En ik merk dat dit in de “yoga wereld” ook meer en meer als belangrijk wordt ervaren. Vandaar dat ik dit ook meeneem in de test.

Zowel Ecoyogi als Liforme besteden veel aandacht aan het milieu. Beide matten zijn dan ook gifvrij en hebben een onderkant van natuurrubber. Zowel voor het milieu als voor je gezondheid prima in orde!


De conclusie

Na het uitvoerig testen is het tijd om antwoord te geven op de vraag welke mat beter is. Geen makkelijke vraag, blijkt achteraf! Beide yogamatten zijn echt supergoed. Als ik zou moeten kiezen heb ik persoonlijk een kleine voorkeur voor de Ecoyogi Pro Grip. Omdat ik deze mat nog zachter vind dan de Liforme en omdat ik op deze mat geen last heb van stofjes en zandkorreltjes. Het AlignForMe systeem is voor mij, in mijn poweryoga lessen, eerder afleidend. Ik kan voorstellen dat bij vormen waar je heel precies je Asana’s in moet nemen dit juist heel prettig kan zijn.


iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard