De kracht van Yoga Nidra (Slaap Yoga)

Geplaatst op 04 september 2019 | Door Monique Hasselo Smits

Stel je voor dat je op een gewone doordeweekse dag/avond een zeer diepe staat van ontspanning zou kunnen ervaren die je een een zeer lange tijd niet hebt gevoeld. Dat je alle stress en gedachtes voor een moment totaal kunt loslaten. En alleen maar kunt zijn en terug gaat naar je natuurlijke staat van ontspanning.

Yoga Nidra, oftewel slaap yoga, Yoga Nidra is een krachtige meditatietechniek voor iedereen je hoeft geen ervaring te hebben met yoga. Het concept Yoga Nidra bestaat al duizenden jaren, maar halverwege de 20ste eeuw heeft Satyananada Saraswati Yoga Nidra onder de aandacht gebracht en zijn huidige vorm ontwikkeld.

Het bijzondere van Yoga Nidra is dat je tot diepe ontspanning komt waardoor de hersenactiviteit hetzelfde is als tijdens een diepe (non-REM) slaap. In deze droomloze slaap ben je je nog wel volledig bewust van je omgeving. Omdat Yoga Nidra zowel ontspannend als activerend werkt, kun je het op elk moment van de dag doen.

Je hoeft niet meer uren rechtop te zitten op de vloer, het enige wat je hoeft te doen is comfortabel te gaan liggen onder een warme deken en je laten meenemen door de stem van de docent. Niet verwonderlijk dat deze vorm van mediatie een ware hype is, want het werkt echt!

Hoe werkt het?

Tijdens een Yoga Nidra sessie lig je op de grond met dekens en kussens zo comfortabel mogelijk met een oogkussentje over je ogen. De docent begeleidt je doormiddel van een geleide meditatie naar een diepe staat van ontspanning. Dit bereik je door de hersenen  van de Beta golven naar de Theta of de Delta golven brengen.  Wanneer je daar bent en je diep ontsapnnen bent, neemt je lichaam het over en kan het herstellen en gezonde nieuwe verbindingen aanleggen. En komen de stofjes zoals Dopamine, Serotonine en GABA (je lichaamseigen valium) vrij.  Blokkades die misschien al jaren in je lichaam op cel niveau zijn opgeslagen waardoor je klachten hebt op geestelijk of lichamelijk niveau worden opgeruimd, door je eigen lichaam! Vaak al na een sessie kun je de voordelen ervaren van Yoga Nidra, je voelt je ontspannen en toch helder. Wanneer je vaker Yoga Nidra doet kun je ook tijdens stressvolle situaties de staat van ontspanning terughalen. Hierdoor krijgt je lichaam niet elke keer een cortisol “klap” en ervaar je op termijn en algehele staat van welbevinden.


Yoga Nidra en Hersen Activiteit

Wist je dat een sessie Yoga Nidra gelijk staat aan een 3 a 4 uur gewone slaap. 

Gezondheidsvoordelen

  • Fysieke, mentale en emotionele ontspanning
  • Verbetert de kwaliteit van slapen
  • Brengt het autonome zenuwstelsel in balans
  • Minder angst, frustratie en verslavingen
  • Meer energie
  • Creativiteit verhogend

Dit zijn in een vogelvlucht de gezondheidsvoordelen. 

Geschreven door:
Monique Hasselo Smits

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard