Manduka PROlite versus Jade Harmony Professional

Geplaatst op 26 augustus 2016 | Door Peter Rigtering

De Manduka PRO en eKO serie en de Jade Harmony Professional yogamatten behoren, samen met de Liforme en de Lululemon matten, tot de populairste yogamatten die op dit moment op de Europese markt verkrijgbaar zijn. Omdat gewicht, materiaal en prijs voor veel mensen een belangrijke factor zijn bij het aanschaffen van de juiste yoga mat, vergelijken we hier de Manduka PROlite (180 x 61 x 0,45 cm) met Jade Harmony professional (188 x 61 x 0,5 cm).

De Manduka PROlite is een emissievrije PVC mat: een echte allrounder met een levenslange garantie. De Jade Harmony Professional is gemaakt van milieuvriendelijk natuurrubber en zeer stroef ook onder zweterige omstandigheden. Door de Manduka PROlite mat met de Jade Harmony Professional mat op verschillende vlakken met elkaar te vergelijken, hopen we het jou gemakkelijker te maken om de juiste yoga mat te vinden!

Materiaal yogamat: PVC of rubber

Een belangrijk verschil tussen de PROlite en de Harmony Professional is het materiaal van de matten. Waar de PROlite van PVC 2.0. (Oeko-Tex gecertificeerd) is gemaakt, is de Jade yogamat van 100%  natuurrubber (dat overigens niet geoogst is van bomen in het amazone gebied).

Omdat natuurrubber een natuurlijker materiaal is, lijkt de Jade Harmony professional mat de meest milieuvriendelijke keuze. Toch is ook belangrijk om de levensduur van de matten mee te wegen wanneer jeManduka PROlite Mat Midnight op zoek bent naar een duurzame yogamat. De levensduur van natuurrubber en PVC verschilt namelijk aanzienlijk, zeker bij intensief gebruik. Zo staan er zelfs vier natuurrubber matten tegenover één kwalitatieve PVC matje zoals die van Manduka, waardoor een PVC mat op de lange termijn mogelijk een duurzamere keuze is. Ook zit er veel verschil in de kwaliteit van PVC. De PVC matten van Manduka zijn emissievrij geproduceerd volgens de standaard van het Oeko Tex label, om het milieu zo min mogelijk te belasten. Bovendien geeft Manduka op alle yogamatten uit de PRO serie een Lifetime Guarantee Against Wear and Tear, zodat je gegarandeerd een leven lang plezier van hebt.

Als je liever kiest voor een yogamatje van 100% natuurlijke materialen, dan is de Jade Yogamat een interessante keuze. Jade plant daarnaast een rubberboom voor iedere aangekochte yogamat om het natuurlijke evenwicht te bewaren. Houd er rekening mee dat wanneer je voor een rubber kiest, er gedurende de eerste twee tot drie weken sprake kan zijn van een rubbergeur. Let op: rubber bevat latex en dus is deze minder geschikt voor mensen met een latex allergie.

Structuur yoga mat: open of gesloten

Een ander verschil tussen deze matten is dat de Manduka mat een gesloten celoppervlak heeft en de Jade yogamat een open celoppervlak. 

Het voordeel van een mat met een open celoppervlak, zoals een Jade mat, is dat deze vocht opneemt en daardoor ook onder meer zweterige condities goede grip biedt. Je kunt de Celstructuur yoga matHarmony professional mat daarom ook goed gebruiken voor de meer zweterige yogastijlen, zoals Ashtanga of Bikram yoga. Het nadeel van een open celoppervlak is dat vocht en vuil gemakkelijker in de mat trekt, wat het belangrijk maakt om deze regelmatig goed schoon te maken.

Vanwege de gesloten celstructuur is het oppervlak van de Manduka PROlite daarentegen gemakkelijker schoon te maken en zullen zweet en nare geurtjes niet in de mat trekken. Wel betekent het gesloten celoppervlak van de PROlite dat de mat onder zweterige omstandigheden minder stroef kan worden. (Onder zweterige omstandigheden kan in dit geval een yoga handdoek uitkomst bieden).

Grip yoga mat

Naast comfort en veerkracht, is grip één van de belangrijkste eigenschappen van een yoga mat. Immers zorgt de stroefheid van een yoga mat ervoor dat jij niet wegglijdt in een neerwaartse hond of krijgershouding bijvoorbeeld. Ook is het belangrijk dat een yoga mat goed stroef is aan de onderkant, zodat deze op de ondergrond blijft liggen en niet schuift. Hoe zit met het de grip van deze twee yogamatten? 

Hoe de grip van een yoga mat is, heeft voor een belangrijk deel te maken met de structuur / textuur van
het oppervlak (open of gesloten) en het materiaal. Beide yogamatten scoren hoog als het gaat om grip, maar de Jade Harmony Professional Midnight bluegrip van de Harmony professional mat is net iets beter dan die van de Manduka PROlite, wat te wijten is aan de open celstructuur en het materiaal. Daar staat tegenover dat matten van natuurrubber en een open celstructuur weer sneller slijten dan een kwalitatieve PVC mat, zeker bij intensief gebruik. 

Het is ook handig om te weten dat alle PVC yogamatten, ook de matten van Manduka, een ‘inbreekperiode’ hebben, waarin ze tijdelijk iets minder stroef zijn. Dit komt doordat PVC yogamatten worden gemaakt in een wals of wafel, waardoor er dun olieachtig filmlaagje achterblijft op de mat.  Voor een PVC mat optimale grip heeft, moet je de mat dus ‘breken’. Er zijn enkele trucs om je PVC yoga mat sneller te ‘breken’, daarover lees je hier meer. Ook dagelijks gebruik zorgt ervoor dat je mat sneller stroef wordt. Voor de Manduka PROlite geldt gemiddeld genomen een inbreekperiode van ongeveer drie weken bij regelmatig gebruik. Daarna is de mat optimaal stroef. De Harmony mat van natuurrubber heeft daarentegen geen inbreekperiode en heeft vanaf het begin een optimale grip.

Algemene kenmerken yoga mat

Voor veel yogi’s spelen factoren als maat, design en gewicht ook een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste yogamat. Zo is het soms bijvoorbeeld prettig een lichtgewicht mat te kiezen voor het reizen, of juist een dikkere yoga mat die veel comfort biedt, maar wel zwaarder is. De Manduko PROlite  (1800 gram) en de Jade Harmony Professional (2000 gram), zijn nagenoeg gelijk in gewicht en makkelijk hanteerbaar. Beide matten zijn in diverse kleuren verkrijgbaar, de Jade Professional is in twaalf kleuren op de markt gebracht en de Manduka PROlite is in elf kleuren verkrijgbaar. Zowel Manduka als Jade bieden een standaard en een extra lange variant aan. Op basis van de algemene kenmerken zijn er dus geen grote verschillen te vinden tussen de twee yogamatten.

Conclusie

Welke mat je ook kiest, de Manduko PROlite of de Harmony Professional zijn alle twee matten waarbij je verzekerd bent van een goede kwaliteit comfort, grip en veerkracht. Uit de bovenstaandeConclusie welke yogamat informatie zou je wellicht kunnen concluderen dat de Manduka PROlite een meer allround mat is en dat de Jade Harmony Professional meer specialistisch is voor specifieke yogastijlen (bijvoorbeeld waarbij meer gezweet wordt). Daarnaast benaderen Manduka en Jade duurzaamheid vanuit een ander oogpunt. Om de beste mat voor jou te vinden is het belangrijk de verschillen goed te bekijken en te kiezen voor de mat die het meest aansluit bij jouw persoonlijke voorkeuren. Een goede mat is een zeer essentiële yoga accessoire en het maken van een weloverwogen keuze zal ervoor zorgen dat je het meeste plezier hebt van je yoga mat!

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard