Welke yoga artikelen nodig als beginnend yogi?

Geplaatst op 29 juli 2016 | Door osalie van den Boogaard

Voor yoga heb je gelukkig niet veel nodig. Je lichaam, geest en ademhaling zijn het belangrijkste en die heb je altijd bij je!

Of je nu thuis de dag begint met de Zonnegroet, de dag afsluit met de Maangroet of naar je vaste yoga-les gaat, het is wél handig om een aantal basisitems te hebben. Zo begin je comfortabel aan je yoga-practice. In deze blog mijn top 5 van mijn basis yoga artikelen.

1. Yoga mat

Het is fijn om je yoga-houdingen op een yoga mat te doen, omdat de ondergrond zo wat zachter is. Ook zorgt een yoga mat voor betere grip en meer demping. In yoga doen we veel verschillende houdingen: sommige staand, andere liggend, soms gebalanceerd en af en toe zelfs met een omgekeerde bloedsomloop. Bij deze houdingen zijn een zachte ondergrond, goede grip en demping onontbeerlijk! Yogamatten kunnen verschillen in dikte, lengte, breedte, materiaal, kleur en prijs. Er is volop keuze dus kies een yoga mat dat goed bij jouw yoga-style past. Mocht je advies willen, neem gerust contact op via info@yogamat-online.nl.

2. Yoga bolster

Een yoga bolster is een soort langwerpige zitzak die je op verschillende manieren kunt gebruiken. Je kunt er met een lange rechte rug op zitten. Dit doe je bijvoorbeeld bij meditatie, pranayama (ademhalingsoefeningen) of bij zittende oefeningen. Als je op een yoga bolster zit, is je zitvlak iets hoger waardoor je heupgewrichten net wat meer ruimte krijgen. Hierdoor kunnen je knieën makkelijker naar buiten buigen. Zo kun je dus prettiger langer zitten in (halve) lotus of kleermakerszit.

Er zijn meer houdingen waarbij een yoga bolster heel goed van pas komt, bijvoorbeeld in Virasana (heldhouding). Je kunt ook heerlijk op een bolster liggen, bijvoorbeeld in Supta Baddha Konasana (de liggende vlinder of godin houding): een fijne oefening om bij te ontspannen. Deze doe je als volgt:

  • Plaats de yoga bolster op je yoga mat. Ga dicht tegen de bolster aanzitten, zodat je de bolster tegen je bekken voelt. Buig je knieën en breng de voetzolen tegen elkaar. Ga nu rustig met je rug en hoofd op de bolster liggen. Je kin is hierbij licht ingetrokken, je armen liggen wijd en je schouders zijn ontspannen. Sluit je ogen en laat je helemaal zwaar worden. Blijf ongeveer 5-10 minuten in deze houding liggen en observeer je natuurlijke ademhaling. Relax!

Gebruik Yoga bolster

3. Yoga riem

Een yoga riem is een belt die je kunt gebruiken tijdens je yoga-practice. Je kunt deze gebruiken om je spieren te stretchen en je houdingen te verdiepen. De yoga riemen zijn met name geschikt voor oefeningen voor je armen, benen, buikspieren en rug. Let op dat de stretch nooit pijnlijk aanvoelt, dan ga je namelijk te ver! Voel de stretch vooral in de spierbuik (dat is het midden van de spier) maar zorg dat je de stretch niet in de spieraanhechtingen voelt (dit zijn je pezen waarmee de spieren vastzitten aan je botten). Met behulp van een yoga riem kun je bijvoorbeeld erg fijn je hamstrings stretchen. Dit zijn spieren aan de achterkant van je bovenbenen die bij atletische mensen soms wat stijf zijn. Hier een goede oefening om deze spieren te stretchen:

  • Ga op je rug liggen op je yoga mat. Strek je helemaal uit en maak je benen actief (trek je tenen naar je toe). Druk je onderrug tegen de vloer. Trek je kin licht in. Til je rechterbeen op en plaats je voet in de yoga riem. Hou je been recht en maak hem zolang mogelijk, daarbij trek je aan de yoga riem. Als het goed is, voel je aan de achterkant van je bovenbeen een subtiele stretch. Voel je niks, trek de yoga riem dan wat meer naar je toe. Hou dit 20 seconden vast en neem daarna een rust van ongeveer 15 seconden. Dit herhaal je 4 keer.

Yoga riem gebruiken

4. Yoga blok

Een yoga blok is een rechthoekig, lichtgewicht blok en in diverse afmetingen verkrijgbaar. Het geeft je steun en stabiliteit bij het uitvoeren van diverse yoga-houdingen. Je kunt er met je handen op steunen als de grond net iets te ver is, of erop leunen en je spieren heerlijk loslaten. Bijvoorbeeld in Utthita Trikonansa (driehoekshouding / triangel) kun je steunen op het yoga blok als de grond net te ver weg is. Ook in ontspannende houdingen kan een yoga blok erg handig zijn, bijvoorbeeld in Balasansa (child pose).

  • Steun op je handen en knieën (all force). Breng je tenen bij elkaar en je knieën iets verder uit elkaar. Breng je heupen naar achteren. Leg je voorhoofd op het yoga blok voor nog meer ontspanning van je nek en schouders. Laat je spieren zwaar worden en blijf een aantal ademhalingen of minuten in deze houding. Observeer je ademhaling en adem diep.

Yoga blok gebruiken

5. Yoga kleding

Draag tijdens de yoga kleding die lekker zit en waarin je goed kunt bewegen. Je kleding moet dus goed mee-rekken omdat je véél verschillende houdingen aanneemt. Tijdens de Savasana is het fijn om wat warmers aan te trekken. Je ligt dan helemaal stil voor de eindontspanning en je kunt dan aardig afkoelen. Neem dus ook een trui en sokken mee. Of sla een warm dekentje over jezelf heen. Maak het jezelf comfortabel zodat je kunt genieten van je welverdiende rust.

Je kunt yoga dus altijd en overal doen! Met behulp van deze 5 basis yoga artikelen maak je je yoga-practice comfortabeler! Als je een les bij een yoga-school volgt, is op de yoga kleding na vaak alles wat je nodig hebt (yoga mat, bolster, yoga blok en yoga riem) aanwezig en te gebruiken.

Deze blog is geschreven door Rosalie van den Boogaard (www.welikeyoga.nl), gezondheidswetenschapper, oefentherapeut en groot yoga-fan! Deze passie en kennis wil ze voor iedereen leuk, begrijpelijk en toepasbaar maken in haar blogs

Wat zijn voor jouw de belangrijkste yoga artikelen?

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard