Meditatietips voor beginners

Geplaatst op 16 mei 2017 | Door Peter Rigtering

Het is bewezen dat meditatie veel voordelen heeft voor de gezondheid van de mens. Helaas is mediteren een oefening die veel mensen uit de weg gaan, simpelweg omdat ze het idee van het leegmaken van de geest en stil zijn voor een bepaalde tijd erg zwaar en confronterend vinden. Meditatie hoeft echter niet zwaar en confronterend te zijn als je weet waar je moet beginnen.

Voordelen van meditatie

Meditatie is een geweldige manier om lichaam en geest te ontspannen. Het laat je ont-stressen, wat je immuunsysteem kan bevorderen, de bloeddruk verlagen en je in een algeheel betere stemming kan brengen. Meditatie helpt ook bij angsten en kan de cognitieve functies verbeteren.

Belangrijkste meditatie tips voor beginners op een rij

1. Maak de geest leeg:
We horen regelmatig over het leegmaken van de geest om te kunnen mediteren, en voor veel mensen lijkt dit erg moeilijk. Het is belangrijk om te weten dat je niet van elke gedachte af hoeft te komen Meditatiewanneer je mediteert. Gedachten zullen komen en gaan; dat is normaal. Wat het ‘leegmaken van de geest’ werkelijk betekent, is om niet bij die gedachten stil te blijven staan. Laat ze komen en weer gaan. Realiseer je dat dit allemaal onderdeel is van meditatie; je zult gedachten hebben, je blijft er alleen niet bij hangen. Dat is waar het bij het leegmaken van de geest om gaat.

2 . Ontspan het lichaam:
Je kunt je lichaam ontspannen door bovenaan te beginnen en naar beneden te werken. Begin met het denken aan het ontspannen van de spieren in je voorhoofd, je wangen, je nek… en werk zo naar beneden. Tegen de tijd dat je bij je tenen aankomt zal je lichaam meer ontspannen zijn.
 

3 Ademhaling:
Ademen is de sleutel tot meditatie. Sommige mensen vinden het fijn een mantra te herhalen, zoals ‘Ohm’, maar als je wilt kun je je ook alleen op je ademhaling concentreren. Probeer even lang in te ademen als uit. Adem vier tellen in, en dan vier tellen uit. Focussen op je ademhaling houdt je ook in het heden, en gedachten leiden je niet af.
 

4 Zoek een comfortabele plek:
MeditatiekussenZorg ervoor dat je in een comfortabele positie bent om te beginnen met meditatie. Ga zitten op de vloer of op een meditatiekussen. Je kunt zelfs mediteren in een comfortabele stoel, met je rug tegen de rug van een stoel, rechtop zittend. Sommige mensen zitten graag tegen de muur met hun rug recht. Dit helpt bij de ademhaling. In kleermakerszit met je handen op je knieën of in je schoot.
 

5 Zoek rust:
Sommige mensen luisteren graag naar rustige muziek, terwijl anderen liever natuurgeluiden horen. Zoek een ontspannende soundtrack en speel het af terwijl je mediteert. Zorg ervoor dat het volume laag genoeg is om de muziek op de achtergrond te houden. Daarnaast wil je je tijdens de meditatie wellicht een rustgevend beeld voorstellen, misschien een plek waar je graag heen gaat (een paradijselijk eiland, een rustige bosomgeving).
 

6 Herhalen:
Oefening baart kunst bij meditatie. Hoe vaker je mediteert, hoe gemakkelijker het wordt. Begin met een paar minuten per keer (onderzoek toont aan dat slechts drie minuten van meditatie een groot verschil kan maken in onze stress levels) en voeg er dan elke keer een minuten aan toe zodat het een tweede natuur voor je wordt.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard