Review: Manduka X Yoga Mat

Geplaatst op 10 maart 2017 | Door Peter Rigtering

De nieuwe Manduka X Yoga Mat is binnen en wat is de eerste indruk van deze nieuwe mat bij Yogamat-online. Wij hebben er een jaar op moeten wachten en nu is deze X Mat eindelijk een feit geworden. Er was bij Manduka al langer sprake dat er een vervanger zou komen voor de LiveOn mat. Vorig jaar hebben wij op het hoofdkantoor van Manduka Europa al kennis mogen maken met de eerste voorstellen van deze nieuwe yogamat en waren toen direct enthousiast. Nu wij de eerste originele matten binnen hebben willen wij graag onze eerste indruk met jullie delen.

Onze eerste indruk van de nieuwe Manduka X Mat.

Zodra wij deze mat zien liggen en in de handen krijgen weten we dat Manduka weer een bijzondere yogamatje heeft ontwikkeld waaraan veel mensen plezier gaan beleven. Deze mat heeft een stevige en kwalitatief goede afwerking. Ziet er degelijk en mooi afgewerkt uit. De Manduka X Yoga mat is gemaakt van een verder door ontwikkeld TPE (Thermo Plastic Elastomeer) materiaal waarbij ons direct opvalt dat de mat zwaarder is en dus ook een hogere dichtheid heeft dan traditionele TPE yogamatten. Dit komt het comfort en veerkracht ten goede en maakt dat deze ook multifunctioneel kan worden ingezet. De mat voelt meer rubberachtig aan dan de traditionele TPE yogamatten.


Multifunctionele Manduka X Yoga matDeze nieuwe X mat heeft aan de bovenzijde een gesloten celstructuur waardoor het geen vocht en bacteriën opneemt. De oppervlakstructuur voelt zacht aan maar is ook ruw wat is onze beleving zorgt voor een comfortabele ruwheid en een optimale grip onder droge omstandigheden. We merkten dat de mat gladder werd nadat we de mat actiever begonnen te gebruiken en de eerste zweetdruppels zich aandienden. De mat is 5 mm dik en heeft een zeer prettige dichtheid waardoor je voldoende ondersteuning krijgt bij het uitoefenen van de diverse oefeningen.


De lengte en de breedte van de X Yoga Mat zijn de standaard west Europese maten, 180 x 61 x 0,5 cm en daarmee geschikt voor de meeste mensen. Door zijn relatief  lichte gewicht is het matje makkelijk mee te nemen en dus ideaal voor mensen die veel onderweg zijn en die toch een comfortabele lichte yogamat zoeken die ook nog eens mooi vlak blijft liggen. Dit in tegenstelling tot de traditionele TPE matten die wat meer tijd nodig hebben om mooie vlak te liggen.

Wat is het inzet bereik van de Manduka X mat

Manduka X Yoga mat

Wij denken dat de nieuwe Manduka X Mat een echte allrounder is met een goede prijs kwaliteit verhouding die veel mensen kunnen waarderen, zowel bij de beginners als bij de meer gevorderde yogi's. Ook denken wij dat de matje goed zal bevallen bij mensen die een stroeve fitness mat zoeken of pilates beoefenen. De mat heeft een iets meer dan gemiddelde dikheid en dichtheid waardoor de mat veel comfort geeft bij zowel  liggende als bij actieve oefeningen waar je veel grip bij nodig hebt. Een X mat is in onze beleving minder geschikt voor vormen van yoga waarbij je snel of veel zweet. De mat zal zijn grip verliezen onder vochtige omstandigheden (op te lossen door gebruik te maken van een yoga handdoek). Ook zal deze X Mat minder geschikt zijn voor die vormen van yoga waarbij je veel slepende bewegingen maakt. Door de ruwheid en de stroefheid van de mat kan dit stuiterende beweging veroorzaken, wat als minder prettig kan worden ervaren.

De voor en nadelen van Manduka X Yoga Mat

Voordelen:

  • Optimaal comfort en veerkracht door de hoge dichtheid
  • Ruwe oppervlakte structuur met optimale grip onder droge omstandigheden
  • Hygiënische gesloten oppervlakte structuur, waardoor geen opname van vocht en bacteriën
  • Licht in gewicht waardoor makkelijk te vervoeren
  • Multifunctioneel , ook geschikt voor Fitness en Pilates
  • Milieuvriendelijke geproduceerd
  • 100% Latex vrij

Nadelen

  • De X Yogamat is minder geschikt voor gebruik onder vochtige of zweterige omstandigheden.
  • Het ruwe oppervlak minder geschikt voor slepende bewegingen.
  • Door gebruik te maken van nieuw materiaal zijn er nog geen ervaringen bekend met duurzaamheid van de mat.

Onze conclusie over de Manduka X Yoga Mat

Wij denken dat Manduka met de nieuwe X Yoga Mat een mat heeft gefabriceerd met een groot inzet bereik. Het product is weer echt een product waarbij je kunt zien dat de ontwikkelaars hier goed over hebben nagedacht. Zoals je van Manduka mag verwachten zijn er weer een aantal eigenschappen zoals materiaal en gewicht die echt vernieuwend zijn. Er zijn natuurlijk ook een aantal punten waarvan we de komende tijd moeten afwachten hoe het materiaal zich qua duurzaamheid zal verhouden. Wij denken dat het product net als rubber sneller zal afbreken of slijten dan de matten uit de PRO serie. Het maakt deze X Mat in onze beleving minder geschikt voor zeer intensief en studio gebruik. Neemt niet weg dat de nieuwe Manduka X Mat zeer geschikt is voor een grote groep gebruikers die op zoek is naar een goed product met een zeer mooie prijs kwaliteit verhouding. Graag horen we ook jouw bevindingen over de Manduka X Yoga Mat.


iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard