Duurzame yogamatten voor een intensief en professioneel gebruik

Geplaatst op 07 maart 2017 | Door Peter Rigtering

Wanneer je regelmatig en intensief yoga beoefend of lessen geeft is een kwalitatief goede, sterke en duurzame yoga mat van groot belang. Een yoga mat moet immers tegen een hoge belasting kunnen, makkelijk schoon te maken zijn en daarbij ook nog eens van duurzaam materiaal gemaakt zijn. Niet alle yogamatten zijn geschikt om te gebruiken voor een intensief en professioneel gebruik.

Yogamatten van rubber, TPE of katoen zijn weliswaar van natuurlijke, duurzame materialen gemaakt, maar zullen snel slijten als je ze intensief gebruikt. Daarbij zijn deze yogamatten gevoeliger voor verkleuringen en uitdroging door het zonlicht en vocht. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende alternatieven verkrijgbaar!

Welke yogamatten zijn duurzaam voor intensief gebruik?

Yogamatten die gemaakt zijn van PVC voldoen doorgaans aan de wensen van mensen die yoga op een intensieve en professionele wijze beoefenen. De matten van PVC zijn bijvoorbeeld makkelijk schoon te maken, gaan lang mee en bieden een goede grip. Daarbij zijn de yogamatten veerkrachtig en bieden ze een goed comfort! Het is zelfs mogelijk om een duurzame yoga mat gemaakt van PVC buiten de deur te gebruiken, als je in de zomer bijvoorbeeld yogaoefeningen in de tuin of op het strand uit wil voeren. Sommige mensen wijzen PVC yogamatten af door de gifstoffen die hier voorheen vaak in gebruikt werden. Tegenwoordig worden er echter ook schone en duurzame PVC yogamatten aangeboden, die te herkennen zijn aan het Öko - Tex-certificaat. 

Duurzame yogamatten met Öko – Tex-certificaat

Alle yogamatten met het Öko – Tex-certificaat zijn schoon, wat betekent dat ze vrij zijn van gifstoffen. Onder meer de Ecoyogi studio yogamatten (183 en 200 cm) en de Manduka PRO en PROLite (180 en 200 cm) yogamatten zijn van dit certificaat voorzien. Van beide merken yogamatten zijn de Manduka yogamatten het meest comfortabel, al wordt ook de hoogste prijs voor gevraagd. Wanneer je yoga echter intensief en professioneel beoefend is enig comfort een must!

Een nadeel aan de duurzame PVC yogamatten is dat deze sneller glad kunnen worden als je intensief zweet bij het uitvoeren van oefeningen. Door gebruik te maken van een goede yoga handdoek of een Mysore ook wel yoga rug genoemd kun je dit probleem oplossen.

iDealpaypalprewirebancontactvisamaestromastercardApplePayGoogle PayKlarnagiropayamerican expresskbcbelfiusbetalen met de Good4Fun Giftcard